Co to je ateroskleróza: Jaké má příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Ateroskleróza

Ateroskleróza je neinfekční zánětlivé postižení cévní stěny, při kterém dochází k ukládání tuku do stěny cév. Tepna se kvůli tomu zužuje a zpomaluje a ztěžuje proudění krve.

Příznaky aterosklerózy

V dospělém věku se ateroskleróza rozvíjí většinou pomalu. Během počínajícího onemocnění je tepna na vnitřní straně poškozena a na stěně se zachytávají tzv. aterogenní látky (nejčastěji tuky). Látky se hromadí v podobě aterosklerotického plátu, způsobují zúžení a následně ucpání tepny.

Největším nebezpečím pro pacienta je, když ateroskleróza probíhá v tepnách srdce (vzniká angina pectoris nebo infarkt), v hrudní a břišní části aorty (aneurysma neboli výduť), v tepnách dolních končetin (ischemická choroba dolních končetin), na karotidách a tepnách mozku (cévní mozková příhoda neboli „mrtvice“).

Příznaky pocítí pacient až ve chvíli, kdy je omezena průchodnost tepny. Záleží na tom, kde se postižená tepna vyskytuje. Krev může proudit k určitému orgánu, což může mít za následek částečné nebo trvalé poškození orgánu a v některých případech dokonce i smrt.

Poškozená tepna zásobující srdce se projeví selháváním srdce a infarktem. Prvními příznaky jsou zrychlené dýchání a pulz, bolest na hrudníku, úzkost, dušnost a bledost.

Pokud je aterosklerotická tepna vedoucí k mozku, můžou se projevy onemocnění projevit psychickými změnami, ale i například oslepnutím či mrtvicí, kdy je pacient v bezvědomí, následně nemůže mluvit a ochrne mu určitá část těla.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Cévy


Pokud jsou postiženy tepny dolních končetin, pacient cítí bolest, nejprve jen při dlouhé chůzi, postupně se ale intervaly bez bolesti zkracují, nemocný cítí chlad, začíná kulhat. V případě neléčené ischemické choroby dolních končetin může stav skončit až amputací končetiny.  
Postižení tepny vedoucí k ledvinám může skončit až selháním ledvin.

Mezi rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost onemocnění, patří vysoký krevní tlak, stres, obezita, cukrovka, vysoká hodnota celkového cholesterolu, konzumace tučné stravy a kouření.

Léčba aterosklerózy

Nejdůležitější je začít se léčit včas. Objeví-li se již klinické příznaky aterosklerózy, je nutné ihned nasadit dietu, kde se omezí hlavně tuky, alkohol a při vysokém krevním tlaku i sůl. Dále by měl člověk začít s pravidelným pohybem a cvičením. Pokud se stav nezlepšuje, nasazují se léky. Pokud je ateroskleróza již pokročilejší, léčba je náročná a dlouhodobá.
V případě velkého rizika je také chirurgická cesta, kdy se cévní zúžení dá zmenšit někdy i zcela odstranit.

Jak zlepšit kvalitu kůže se dozvíte zde.

Léky 

K léčbě se používají hypolipidemika, které snižují produkci cholesterolu uvnitř buněk.

Bylinky

Bylinky vhodné pro podporu léčebného procesu jsou bělotrn, pelyněk kozalec, brusinky, vojtěška, zlatobýl, česnek nebo jmelí. K prevenci je vhodná přeslička rolní, ze které si můžete udělat odvar. Přibližně 30 g rostliny vařte 15 minut v půl litru vody, nechte vyluhovat a sceďte. Rozdělte na dva díly, jeden díl vypijte dopoledne a druhý odpoledne.

Nenašli jste, co jste hledali?cévytukkornatění tepenarterioskleróza

Homeopatika

Homeopatie v tomto případě působí spíše jako prevence, jelikož se jedná o závažné onemocnění, kdy není vhodná pouze samoléčba. V první řadě je vhodným preventivním lékem Tebocan, který blahodárně působí na cévy i mozek. Pokud máte vysoký krevní tlak a návaly krve do hlavy doporučuje se Aurum metallicum. Cuprum metallicum je zase vhodný pro ty, co jsou náchylní ke křečím a mají bledý obličej. Calcarea fluorica se užívá proti sklerotizaci cév a tkání.

Aurum metallicum AKH – 3 granule první týden 4krát denně, poté 2krát denně – Vhodný lék na vysoký krevní tlak a návaly krve do hlavy.
Cuprum metallicum 15ch – 3 granule první týden 4krát denně, poté 2krát denně – Vhodný pro ty, co jsou náchylní ke křečím a mají bledý obličej.
Calcarea fluorica 9ch – 3 granule první týden 4krát denně, poté 2krát denně – Užívá se proti sklerotizaci cév a tkání.

Domácí léčba a babské rady

Na pročištění tepen je vhodný nápoj ze 400 g česneku, který musí být čerstvý a silný, a z 24 citronů. Česnek rozdrťte, citrony vymačkejte a vše dejte do tmavé láhve, kterou uzavřete a před každým použitím protřepte. Užívejte každý den jednu lžičku rozmíchanou ve sklenici převařené vody.

Důležité je přestat kouřit. Pravděpodobnost úmrtí u muže, který kouří krabičku denně, je až o 70 % vyšší než u nekuřáka. Je to dáno jednak tím, že cigarety obsahují látky poškozující cévní stěnu (následně se tam snáze ukládá LDL cholesterol), a jednak kouřením dochází k tvorbě volných radikálů. Ty se podílejí na oxidaci LDL molekul.

Očkování

ne

Délka léčby

DlouhodobáBývá celoživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Vyšetření může zahrnovat měření krevního tlaku, zjištění procenta tělesného tuku, koncentrace cholesterolu a cukru v krvi a hlavně vyšetření krve a ultrazvuk tepen, který ukáže zúžená místa tepen.

V těhotenství

Je vhodné, aby si těhotná žena nechala udělat test tuků v těle.

Možné komplikace

V důsledku neprůchodnosti krve je zde mnoho komplikací, které mohou nastat. Můžou se objevit cévní mozková příhoda, nedostatečné zásobování srdečního svalu kyslíkem, infarkt, zvýšený krevní tlak, ischemická choroba dolních končetin, selhání ledvin, prasknutí tepny, trombóza, tedy krevní sraženina, která může vést až k úmrtí.

Trvalé následky

Může dojít k trvalému poškození orgánu nebo části těla, ke které se přestane dostávat krev. Postiženy můžou být srdce, mozek, ledviny nebo dolní končetiny.

Prevence

Důležitý je životní styl, jako je pohyb, zdravá výživa i podpora imunitního systému. Vhodné je vyhýbat se tučným a sladkým jídlům a do jídelníčku zařadit vlákninu. Jako prevence je dobré přestat kouřit, hlídat si krevní tlak a cholesterol.

Kdy jít k lékaři

Ateroskleróza se projevuje plíživě, k lékaři se pacient dostane většinou už s následky nemoci. Lékaře byste měli vyhledat při zvýšené dušnosti, bolesti na hrudi a dalších výše popsaných příznacích.

 

 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.