Už nikdy rajčata do lednice. Nepatří tam!
Britský obchodní řetězec Asda nedávno šokoval své zákazníky, protože se rozhodl dávat kečupy do chladicích boxů. Tím znovu otevřel výbušnou a nekonečnou debatu, jak kečup i samotná rajčata správně skladovat.
Mnoho lidí skladuje ovoce i zeleninu v lednice, aby se nekazily. Jenže rajčata tam zkrátka nepatří. Chlad totiž ničí jejich chuť a promění je v prázdnou hmotu bez chuti a vůně.
Nevěříte? Tady je vysvětlení. Rajčata potřebují ke svému růstu pořádnou dávku tepla. Proto jsou nedílnou součástí mexické a italské kuchyně. Chlad brání jejich dozrávání, brání procesům, které dodávají rajčatům sladší chuť a typickou vůni.
„I když dáte rajská jablka zpět do místnosti s pokojovou teplotou, působení mnoha důležitých enzymů se již neobnoví,“ vysvětluje Bob Holmes, popularizátor vědy.
Pokud vám záleží na tom, co jíte, raději vůbec nekupujte rajčata, která byla v chladu skladována.
Rajčata, spolu s banány a jablky nechte pěkně v míse na stole.