Dehydratace u seniorů: Jak ji poznat a co by měli jíst a pít? | Moje zdraví

Dehydratace u seniorů: Jak ji poznat a co by měli jíst a pít?

Dehydratace u seniorů: Jak ji poznat a co by měli jíst a pít?
Autor: istock.com
2. prosince 2021 • 06:00

Malé množství bílkovin a také málo tekutin. To jsou největší nešvary jídelníčku lidí ve vyšším věku, na maso nemají chuť, špatně se jim kousá a navíc není nejlevnější. Jak zajistit správné složení stravy? 

Starší lidé často zapomínají na to, že pitný režim a zdravá strava jsou základním stavebním kamenem jejich zdraví. I oni by si proto měli hlídat jednotlivé složky potravy. 

Video se připravuje ...
8 potravin pro lepší paměť a koncentraciVIDEO 

Možná vás na začátek překvapí, že doporučená výše energetického příjmu lidí starších 60 let je docela vysoká. Pohybuje se v rozmezí 8000–8400 kJ. PhDr. Tamara Starnovská, odborná konzultantka systémů nutriční péče v oblasti sociální a komunitní péče radí, jak by měla být strava složená. Probereme si jednotlivé složky. 

Bílkoviny

Využití bílkovin je s přibývajícím věkem nižší, navíc na jejich příjem klade zvýšené nároky větší nemocnost. Strava seniorů by proto měla obsahovat nejen dostatečné množství bílkovin, ale zároveň by to měly být bílkoviny kvalitní, to znamená živočišné. V této věkové kategorii se proto výrazně mění obvyklý poměr zastoupení živočišných a rostlinných bílkovin ve prospěch živočišných, na minimálně 70:30. 

Jejich stravitelnost by měla být co nejsnadnější – v tomto směru je výhodná tepelná úprava jako dušení nebo vaření, nejhůře stravitelná jsou jídla připravovaná smažením. Například 20 g kvalitních bílkovin obsahuje 100 g hovězího masa, 3 vejce, 70 g tvrdého sýru, 250 g plnotučného tvarohu, 625 ml polotučného mléka nebo 600 g jogurtu.

Vitamíny

Zhoršené vstřebávání způsobuje častý nedostatek vitamínů, jejichž potřeba je ale naopak vyšší. Ve stravě by se proto mělo množství vitamínů lehce zvyšovat. Důležitý je zejména příjem antioxidantů (vitamín E, C, beta-karoten), kyseliny listové, vitamínů D a B12. Dostatečné množství většiny těchto látek zajistí v běžné stravě pouze pravidelná konzumace ovoce a zeleniny, zejména bobulového ovoce (alespoň plná hrst denně), listových salátů (všechny možné druhy), papriky, mrkve, kapusty, brokolice, hrášku. Konzumaci ovoce a zeleniny může komplikovat špatný chrup. Pak pomohou ovocné freshe, ovocno-zeleninové smoothies a zeleninové krémové polévky.

Minerální látky

Senioři mnohdy trpí nedostatkem některých minerálních látek, zejména železa, zinku a vápníku. Je tedy třeba zaměřit se na jejich obsah v potravě, případně nahrazení doplňky výživy. Ale pilulek mají senioři už tak dost, proto je lepší zařadit do jídelníčku každý den mléčné výrobky, maso, ryby, játra nebo vejce a do pitného režimu přírodní minerální vody.   

Ostatní živiny

Neobvyklý není ani deficit polynenasycených mastných kyselin, vlákniny nebo lecitinu. Ke kvalitním zdrojům těchto živin patří vhodné rostlinné oleje, například řepkový (je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny), vejce (žloutek obsahuje lecitin), chia semínka, která jsou výhodným zdrojem rozpustné vlákniny.

Pitný režim seniorů

Samostatnou kapitolou pak je pitný režim. Senioři podle Starnovské velice často trpí dehydratací, protože nemají pocit žízně. Mnohdy se bojí pít také kvůli neschopnosti udržet moč. Dehydratací se zvyšuje riziko vzniku infekce močových cest, zánětu slepého střeva, některých druhů rakoviny – například konečníku a močového měchýře, nemoci srdce a cév. Vést ale může rovněž k nejistotě, nestabilitě až stavům zmatenosti. 

Ztráta tekutin na úrovni dvou procent tělesné hmotnosti představuje snížení výkonu až o 20 procent, při pětiprocentní dehydrataci již hrozí přehřátí, oběhové selhání a šok, ztráta 20 procent tekutin může být fatální. Na nedostatek tekutin v těle upozorňuje:

Důležité je pravidelné popíjení nápojů v průběhu celého dne – optimálně léky zapít vždy nejméně 2 dcl vody nebo minerálky, před jídlem vypít nejméně 2 dcl a v průběhu každého jídla nejméně 3 dcl. Denní příjem tekutin by se měl pohybovat okolo 2 l (asi 35 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti). 

Nejvhodnější je čistá voda v kombinaci s minerálkami a ovocnými nebo bylinnými čaji, doplněná přírodními ovocnými šťávami a ředěnými 100% džusy. U bylin ale dejte pozor, na co působí. „Velmi kvalitním zdrojem tekutin pro každodenní pitný režim jsou přírodní pramenité, kojenecké a minerální vody, které se vyznačují původní čistotou – do jejich přirozeného složení není nijak zasahováno, nesmí se používat chemické úpravy, nedezinfikují se. Jejich složení zůstává stejné od hlubinného pramene až ke spotřebiteli,“ vysvětluje Tamara Starnovská.

VIDEO: Kolik vody bychom měli správně za den vypít?

 

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.