Jak jíst zdravě: Příklady zdravého jídelníčku | Moje zdraví

Osm vychytávek, které vám pomohou jíst zdravě

Osm vychytávek, které vám pomohou jíst zdravě
Existuje seznam potravin, které byste měli mít doma neustále • Autor: iStock.com
8. ledna 2018 • 06:00

Všichni to známe. Jedeme domů z dlouhého dne v práci a jsme totálně vyčerpaní. Přes den jsme jedli nepravidelně a dělat si doma něco k večeři se nám opravdu nechce. Jednodušší je se přece stavit v tom našem oblíbeném fast foodu a nasytit se tam tučnými hranolky a oblíbeným sendvičem. Teď se ale zastavme, ono to jde totiž i jinak. Máme pro vás 8 úžasných vychytávek, díky kterým si uděláte rychlé, chutné a vydatné jídlo za pár minut.

Jezte lososa a makrelu

Specialisté na výživu doporučují konzumovat dvakrát týdně rybu – nejlépe lososa či makrelu. Zmrazené ryby můžete mít navíc vždy po ruce v mrazáku. Stačí je pak jen vyndat, „hodit“ do trouby a chutná a rychlá večeře je na světě. Koupit samozřejmě můžete už i maso naložené v marinádě. Přesto vám doporučujeme spíše čisté maso, které si jednoduše ochutíte solí, pepřem a dalším oblíbeným kořením. Pozor, večer už byste ale k rybě neměli jíst žádné těstoviny či těstovinové saláty. Takže jako přílohu zvolte nejlépe zeleninu. Nějaké to rajče v lednici určitě najedete.

Nakrájené potraviny

Pokud nemáte čas chodit nakupovat stále čerstvou zeleninu, můžete ji pořídit již nakrájenou a zmraženou. Ušetříte si tak drahocenné minuty. Samozřejmě doporučujeme si trochu připlatit a tuto zeleninu kupovat jen od kvalitních a prověřených výrobců. Pokud si nejste jistí výběrem, určitě třeba v zaměstnání nebo mezi přáteli najdete nějakou šikovnou hospodyňku, která vám ráda poradí.

Ingredience si předem připravte

Než půjdete do práce, tak si vždy připravte ingredience na večeři. Zkuste si třeba dát do misky kešu oříšky a ovoce. Po příchodu domů pak večer jen všechno rozmixujete a smícháte s bílým jogurtem a kvalitní a dobrá večeře je na světě. Použít samozřejmě můžete i kefír či obyčejný řecký jogurt. Skvělá je i kombinace s arašídovým máslem či s javorovým sirupem.

Jak nahradit oříšky, pokud jste alergičtí, čtěte ZDE.

Potraviny mějte vždy po ruce

Jsou dny, kdy se vrátíte domů a vůbec nevíte, co budete jíst? Je potřeba být samozřejmě vybavení. Hlad můžete jednoduše zažehnat třeba bulgurem či rýží. Do toho přidáte už předem ochucený balíček tuňáka či lososa. Navíc takové jídlo máte hotové maximálně do 15 minut, které si určitě i ve stavu největší únavy najdete. Samozřejmě je dobré si udělat větší porci, chutnou večeři tak můžete mít i další den bez jakékoliv práce. Specialisté na výživu také doporučují mít v domácnosti například konzervovanou zeleninu, různá pesta či hummus.

Nesmí to být „nuda“

Chápeme, že je těžké odolat vůni oblíbených sendvičů, proto je potřeba, aby vám doma připravovaná večeře chutnala, rozhodně zase není dobré udělat si daného jídla plný hrnec a ten pak dojídat celý týden. Proto se podívejte na internet a zkuste si třeba k rýži či k bulguru najít jednoduché omáčky. Kromě dobrého pocitu, že děláte něco pro své zdraví, navíc ještě ochutnáte nové recepty a jídlo vás bude „bavit“. Svým uměním pak navíc třeba ohromíte i novou přítelkyni.

Pořiďte si tlakový hrnec

Sporák je sice fajn, ale pro rychlé vaření byste si měli pořídit tlakový hrnec. Potraviny díky němu budete vařit mnohem rychleji, a jídlo tak budete mít připravené do 30 minut. Tyto hrnce navíc zvládají i velmi rychle zpracovat zmrazené maso, což by šlo na sporáku jen velmi obtížně.

Nakupujte chytře

Nechcete se zdržovat moc dlouho v supermarketu, nebaví vás jídlo plánovat? Tak tohle všechno můžete klidně hodit za hlavu. Přinášíme vám totiž jednoduchý „vzorec“, podle kterého bude nakupování a vaření naprostá hračka. Jednoduše běžte do obchodu a nakupte na následující týden dvě až tři bílkoviny, dále dostatečné množství hlávkového salátu, dva až tři druhy ovoce, oříšky, mléko a klidně už výše zmiňovanou konzervovanou zeleninu.

Budete mít doma tak všechno, co potřebujete k jednoduchým a rychlým receptům. Samozřejmě chápeme, že k výše popsanému je potřeba trochu té sebekázně, ale všechno to je opravdu jen o zvyku.

Ušetřete si práci

Jak už jsme uváděli, je dobré si vždy uvařit větší množství daného jídla. Nemusíte ho totiž sníst během jednoho týdne. Některé pokrmy totiž jednoduše rozdělíte do plastových krabiček a uložíte do mrazáku. Oblíbené jídlo si tak budete moct dát kdykoliv. Nemusíte tak navíc kupovat mražené výrobky, ve kterých je řada konzervačních látek.

Díky těmto jednoduchým radám se navíc budete mnohem lépe cítit i po psychické stránce. Budete vyrovnanější, sebevědomější a nebudete mít výčitky svědomí. Proč frajeřit jen před ostatními? Je přece dobré být „boss“ i sám před sebou. Že neumíte vařit? To není pravda, jednoduché recepty totiž zvládne i naprostý „levák“. A pokud si snad podle internetových receptů nevíte rady, není přece žádná ostuda se někoho ve vašem okolí zeptat, děláte to přece pro vaše zdraví a pohodu a co může být lepšího než do sebe „investovat“ právě tímto způsobem?

Skvělé a jednoduché recepty najdete také na recepty.cz.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.