Teplota nebo horečka? Kdy je třeba je srážet a co nejvíce pomůže? | Moje zdraví

Teplota nebo horečka? Kdy je třeba je srážet a co nejvíce pomůže?

Teplota nebo horečka? Kdy je třeba je srážet a co nejvíce pomůže?
Autor: istockphoto.com
27. dubna 2019 • 06:00

Zvýšená teplota je nejlepší zbraní organismu proti virům a bakteriím, které ji nejčastěji způsobují. Proto není třeba ji tlumit. Léky na snížení teploty by měly přijít na řadu až ve chvíli, kdy je vám vážně špatně a třeští hlava.

Někdo je zcela vyřízený, když má 37,5 stupňů Celsia, jiného neskolí ani horečka. Horečkou se nazývá stav, kdy teplota vystoupá nad 38 stupňů. Pro obě skupiny ale platí to samé: Zvýšení teploty je reakcí těla na viry a bakterie a organismus tak na ně vytahuje nejlepší zbraň, jakou má. Proto není třeba hned sahat po lécích na sražení teploty (takzvaná antipyretika). Při horečce dochází k aktivaci imunitního systému. Bílé krvinky, které jsou přední linií obrany těla, jsou při horečce pohyblivější a tím mají větší šanci vypořádat se s nepřítelem.

Kdy srážet horečku?

Teplotu, respektive horečku, je třeba srážet až ve chvíli, kdy je nemocnému opravdu špatně, třeští mu hlava, má bolesti a třeba nemůže spát. Hranice, kdy se do děje, je individuální. Rozhodně ale platí, že pokud se teplota blíží je čtyřicítce, bez léků se neobejdete. U dětí je to ještě dříve, protože u nich hrozí takzvané febrilní křeče z vysoké teploty. Léky u nich proto připadají v úvahu už ve chvíli, kdy je teplota nad 38 stupňů Celsia. Nervový systém dítěte je ještě nezralý a vysoké výkyvy teplot mohou způsobit právě zmíněné křeče.

I když máte jen lehce nad 37 stupňů Celsia, měli byste zalézt do postele a odpočívat. Teplota, a to i když není vysoká, totiž likviduje nejen imunitní systém, ale taky srdečně cévní systém a škodí srdci. Následkem přechozené virózy pak často může být poškození srdce, zejména zánět osrdečníku. Při velmi vysokých horečkách mohou také nastat trvalé změny na játrech či mozku.

I když jsou teplota i horečka většinou následkem banálního onemocnění, k lékaři byste měli jít, pokud horečka neustává nebo neustále stoupá. Má-li dítě teplotu nad 40 °C a hrozí mu febrilní křeče nebo když horečky nad 39 °C přetrvávají déle než čtyři dny. U dětí neriskujte ani v případě, že má dítě kromě horečky ještě průjem, hrozí mu totiž poměrně rychle riziko dehydratace.

Záchranku byste měli volat, pokud se k horečce přidala velká bolest hlavy, zvracení, ztráta vědomí, porucha dýchání, neobvyklá vyrážka, tuhnutí šíje nebo malátnost či přecitlivělost na světlo.

Jak snížit horečku?

Pokud je třeba sáhnout po lécích, pak první volbou jsou látky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu. První kromě tlumení bolesti a teploty působí i proti zánětlivým procesům v těle, druhé mají podobnou roli, jen netlumí záněty. Na trhu jsou například léky Brufen, Ibalgin či Nurofen. Stejná účinná látka je i v Modafenu (ten si můžete koupit v lékárně jen po předložení občanského průkazu). Ten však podobně jako Coldrex (jehož hlavní účinnou látkou je paracetamol) navíc obsahuje také složku (pseudoefedrin) snižující pocit ucpaného nosu, protože potlačuje otok sliznic. Pokud máte jen teplotu, nepotřebujete je.

Látka ibuprofen má oproti paracetamolu protizánětlivé účinky, na rozdíl od paracetamolu však dráždí žaludek a trávicí ústrojí. Proto byste ho měli polykat po jídle a neměli byste ho užívat zbytečně dlouho ve velkých dávkách. Teplotu, bolest a záněty snižuje i kyselina acetylsalicylová, kterou najdete například v lécích Aspirin nebo Acylpyrin. Také dráždí žaludek a nikdy ji nesmějí užívat děti do 16 let, kterým hrozí nebezpečný Reyův syndrom. Dospělí se ho bát nemusí.

Léky je možné dávat v intervalu po 6–8 hodinách od předchozí dávky. Jestliže horečka neklesá, přichází na řadu střídání léků s obsahem paracetamolu a ibuprofenu už po čtyřech hodinách.

Kromě léků dokáží horečku zásadně snížit zábaly do mokrého prostěradla nebo chlazení vlažnou vodou ve sprše. Teplota zábalu nebo sprchy by měla být v první fázi asi o dva stupně nižší, než je teplota těla. Sprchujte se od končetin k trupu, po sprchování je důležité, aby se člověk pořádně osušil a zabalil do teplé deky, aby neprochladl. U malých dětí zábaly celého těla nejsou vhdoné, chlaďte jen končetiny.

Z bylinek pomáhá bez černý a lípa srdčitá. Používají se jako čaje, výluhy, ale i zábaly například z bezového octa. Z homeopatik pomáhá pacientům, kteří mají horečku nad 38 °C a potí se, lék Belladonna. Pro ty, co se nepotí a mají vysoké horečky, se hodí Aconitum napellus.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.