Jak mít zdravé zuby? | Moje zdraví

Zubní kazy se nedědí: Správnou péčí o chrup jim můžete předejít

Zubní kazy se nedědí: Správnou péčí o chrup jim můžete předejít
V péči o zuby by rodiče měli jít dětem příkladem • Autor: iStock.com
16. října 2017 • 06:00

Pravidelná péče o dutinu ústní je nejlepší prevencí a její zanedbání může vést k tomu, že infekce, která vyvolává zubní kaz, se může šířit po celém těle. Zánětlivá ložiska mají tendenci napadnout kosti, také například krční mandle a klouby. A posléze se stát příčinou poškození cévního systému, srdce a mozku.

Chodit k zubaři s pověstnou hrůzou už dnes není zapotřebí. K dispozici jsou metody, které strach z bolesti i bolest samotnou ve velké míře eliminují. Přesto odborníci zdůrazňují prevenci a osvětu natolik, že v některých zemích se stává běžnou praxí pojímat stomatologii jako důslednou osvětu i formou v podstatě psychoterapie. I u nás má tento přístup mezi špičkovými stomatology své stoupence.

Spočívá v tom, že by lékař měl s pacienty probírat jejich návyky týkající se péče o chrup i stravovací režim, vysvětlovat proč a jak je vhodné tyto návyky pozměnit.  

Prevence je důležitější než genetika

Zajímavé je, že ve srovnání s většinou jiných chorob nehrají u stomatologických potíží tak významnou roli genetické faktory, spíš právě způsob péče o dutinu ústní a stravování.

V této souvislosti stále platí, že největším škůdcem zdravého chrupu je cukr v jakékoli podobě. Tedy nejen bonbónky, čokoládičky a zákusky, ale například průběžné popíjení slazených nápojů. A málokdo má čas si po každé takové konzumaci jít vyčistit zuby nebo alespoň si zakloktat ústní vodou.

Podstata problému je v tom, že po požití čehokoli – ale cukr je v tomto ohledu nejzákeřnější – se bakterie, které máme přirozeně v dutině ústní, na něj vrhnou a mění ho na kyseliny.

Ph prostředí při povrchu zubu výrazně klesne a dochází k leptání zubů. Naštěstí naše sliny mají schopnost kyselost kompenzovat a během zhruba hodiny vrátit do normálu. Ale pokud je cukrů příliš mnoho a často, přestávají to naše přirozené obranné mechanizmy zvládat a riziko důsledků se zvyšuje. Přetrvává kyselost, tudíž i „podhoubí“ pro vznik zubního kazu a posléze zánětlivého ložiska.

Doporučovaná střídmost v mlsání sladkostí není nic nového – ani co se týče dětí, i když málo rodičů a prarodičů to i v současnosti respektuje. Zřejmě si patřičně neuvědomují, že není tak těžké odmalička budovat jiné chutě a návyky, hledat něco zdravějšího, co děcku zachutná, a ke sladkostem ho moc nesvádět.

Stojí za to dodat, že například ve Švýcarsku je podle zákona stanovena povinná zdravotní osvěta včetně stomatologické již od mateřských škol.

Jak pečovat o první dětské zoubky? Podívejte se na našem videu.

Video se připravuje ...
Jak pečovat o dětské zoubky poradí stomatoložka Ilona LudvíkováVIDEO 

Neolizujte dudlík ani lžičku

Ostatně riziko zubního kazu může mít (nechtěnou) vinou rodičů a jakýchkoli příležitostných pečovatelů počátky už v kojeneckém věku. Snad každý má tendenci ochutnat, čím miminko zrovna krmí, stejnou lžičkou nebo olíznout dudlík, když dítku vypadne. Samozřejmě v dobré víře, že se chová hygienicky. Ve skutečnosti tím podle odborníků značně dítku škodí.

Dospělí totiž již mají v dutině ústní velké množství potencionálně škodlivých bakterií, které se přenesou do úst dítěte a začnou se tam „zabydlovat“ s cílem vytvářet infekce.

I o takové zdánlivé banalitě, jako je společné ochutnávání ze lžičky nebo olizování dudlíku, by měl „správný stomatolog“ informovat.

Jak si vybrat správný zubní kartáček? Podívejte se na video.

Video se připravuje ...
Jak si vybrat správný zubní kartáčekVIDEO 

 

Autor: Ivana Vajnarová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.