Zubní kazy se nedědí: Správnou péčí o chrup jim můžete předejít
Pravidelná péče o dutinu ústní je nejlepší prevencí a její zanedbání může vést k tomu, že infekce, která vyvolává zubní kaz, se může šířit po celém těle. Zánětlivá ložiska mají tendenci napadnout kosti, také například krční mandle a klouby. A posléze se stát příčinou poškození cévního systému, srdce a mozku.
Chodit k zubaři s pověstnou hrůzou už dnes není zapotřebí. K dispozici jsou metody, které strach z bolesti i bolest samotnou ve velké míře eliminují. Přesto odborníci zdůrazňují prevenci a osvětu natolik, že v některých zemích se stává běžnou praxí pojímat stomatologii jako důslednou osvětu i formou v podstatě psychoterapie. I u nás má tento přístup mezi špičkovými stomatology své stoupence.
Spočívá v tom, že by lékař měl s pacienty probírat jejich návyky týkající se péče o chrup i stravovací režim, vysvětlovat proč a jak je vhodné tyto návyky pozměnit.
Prevence je důležitější než genetika
Zajímavé je, že ve srovnání s většinou jiných chorob nehrají u stomatologických potíží tak významnou roli genetické faktory, spíš právě způsob péče o dutinu ústní a stravování.
V této souvislosti stále platí, že největším škůdcem zdravého chrupu je cukr v jakékoli podobě. Tedy nejen bonbónky, čokoládičky a zákusky, ale například průběžné popíjení slazených nápojů. A málokdo má čas si po každé takové konzumaci jít vyčistit zuby nebo alespoň si zakloktat ústní vodou.
Podstata problému je v tom, že po požití čehokoli – ale cukr je v tomto ohledu nejzákeřnější – se bakterie, které máme přirozeně v dutině ústní, na něj vrhnou a mění ho na kyseliny.
Ph prostředí při povrchu zubu výrazně klesne a dochází k leptání zubů. Naštěstí naše sliny mají schopnost kyselost kompenzovat a během zhruba hodiny vrátit do normálu. Ale pokud je cukrů příliš mnoho a často, přestávají to naše přirozené obranné mechanizmy zvládat a riziko důsledků se zvyšuje. Přetrvává kyselost, tudíž i „podhoubí“ pro vznik zubního kazu a posléze zánětlivého ložiska.
Doporučovaná střídmost v mlsání sladkostí není nic nového – ani co se týče dětí, i když málo rodičů a prarodičů to i v současnosti respektuje. Zřejmě si patřičně neuvědomují, že není tak těžké odmalička budovat jiné chutě a návyky, hledat něco zdravějšího, co děcku zachutná, a ke sladkostem ho moc nesvádět.
Stojí za to dodat, že například ve Švýcarsku je podle zákona stanovena povinná zdravotní osvěta včetně stomatologické již od mateřských škol.
Jak pečovat o první dětské zoubky? Podívejte se na našem videu.
Neolizujte dudlík ani lžičku
Ostatně riziko zubního kazu může mít (nechtěnou) vinou rodičů a jakýchkoli příležitostných pečovatelů počátky už v kojeneckém věku. Snad každý má tendenci ochutnat, čím miminko zrovna krmí, stejnou lžičkou nebo olíznout dudlík, když dítku vypadne. Samozřejmě v dobré víře, že se chová hygienicky. Ve skutečnosti tím podle odborníků značně dítku škodí.
Dospělí totiž již mají v dutině ústní velké množství potencionálně škodlivých bakterií, které se přenesou do úst dítěte a začnou se tam „zabydlovat“ s cílem vytvářet infekce.
I o takové zdánlivé banalitě, jako je společné ochutnávání ze lžičky nebo olizování dudlíku, by měl „správný stomatolog“ informovat.
Jak si vybrat správný zubní kartáček? Podívejte se na video.