Bolestí hlavy je 10 druhů. Kterou máte vy a jak se jí zbavit? | Moje zdraví

Bolestí hlavy je 10 druhů. Kterou máte vy a jak se jí zbavit?

Bolestí hlavy je 10 druhů. Kterou máte vy a jak se jí zbavit?
Autor: istock.com
26. listopadu 2020 • 06:00

Každý z nás se už v životě setkal s bolestí hlavy. Někteří lidé trpí vážnými migrénami, jiné bolí hlava při rychlé změně tlaku, další třeba při únavě. Zjistěte, jak rozlišit jednotlivé druhy bolestí hlavy a jak je léčit.

Každý z nás se už v životě setkal s bolestí hlavy. Někteří lidé trpí vážnými migrénami, jiné bolí hlava při rychlé změně tlaku, další třeba při únavě. Zjistěte, jak rozlišit jednotlivé druhy bolestí hlavy a jak je léčit.

Bolesti hlavy se dělí na deset základních typů:

Bolest hlavy se může dělit také podle oblastí, ve kterých ji pociťujeme, jejich příčina, intenzita a trvání se ale obvykle liší právě podle zmíněných deseti typů bolesti.

Tenzní bolest hlavy

Tento druh způsobuje tupou bolest celé hlavy, která není pulzující. Může ji doprovázet citlivost v oblasti krku, čela, pokožky hlavy nebo ramenních svalů. Tuto bolest nejčastěji způsobuje stres. K úlevě od občasných bolestí se používají léky, jako jsou Ibuprofen, Aspirin, Naproxen. Pokud nepomáhají, lékaři předepisují silnější léky, jako jsou Indomethacin, Meloxikam (Mobic) nebo Ketolarc.

Pokud tenzní bolest hlavy přeroste v chronickou (není nárazová, ale pociťujeme ji většinu dní v měsíci a může trvat i několik dní po sobě), měli bychom vyhledat lékaře.

Cluster headache

Jde o druh bolesti hlavy, zvláštní na ní je, že postihuje zejména velké muže – zhruba třikrát tolik než ženy, pravděpodobně je dědičná a častěji jí trpí kuřáci.

Cluster headache se projevuje velmi prudkou bolestí hlavy, která ale obvykle postihuje jen jednu polovinu těla v oblasti oka a spánků. Je provázena zduřením nosní sliznice, slzením a otokem víčka. Bolest je přitom velmi silná a ti, kdo zažili obojí, tvrdí, že bolí jako zánět trojklaného nervu.

Nedá se tedy srovnat s migrénou. Podobné je ale, že stejně jako migrenici postiženým Cluster headache vadí prudké světlo nebo hlasité zvuky. Bolest, někdy se stejně jako u migrény hovoří o záchvatech, trvá několik minut až hodiny a velmi často jedna následuje druhou. Probíhá v záchvatech trvajících 15 minut až několik hodin a typické je pro ni nakupení záchvatů v určitém období (většinou v několika týdnech), kdy se opakují několikrát denně, poté bolest zmizí i na několik let.

Stejně jako u migrény ani u Cluster headache obvykle nezabírají běžné léky na bolest hlavy. Užívají se triptany, léky na lékařský předpis. Pomáhá také inhalace kyslíku, který zlepší okysličení mozku. K zabránění záchvatů pomáhají také léky ze skupiny blokátory kalciových kanálků.

Migréna

Migréna (migrenózní záchvat, migrenózní bolest hlavy) je jedním z mnoha typů bolestí hlavy. Jedná se o chronické záchvatovité onemocnění, při němž se opakují v různých časových intervalech ataky bolesti hlavy střední až vysoké intenzity. Zhruba 80 % jejích případů tvoří běžná migréna bez aury, zbylých 20 % připadá na migrénu s aurou. Aurou se nazývají úvodní příznaky, které vznikají v mozkové kůře. V České republice trpí migrénou zhruba každý desátý člověk, ženy třikrát častěji než muži, což zřejmě souvisí s hormonálními změnami během menstruačního cyklu.

Příčiny migrény nejsou dodnes úplně známé, jisté je, že jde o poruchu prokrvení mozku. U značné části nemocných se může jednat o dědičnou záležitost. Příčinou záchvatovitých bolestí hlavy i příznaků podobných auře může být ovšem i závažné onemocnění mozku. Proto by každý nemocný s migrénou měl být jednou v životě důkladně neurologicky vyšetřen.

Jak se zbavit migrény přírodní cestou? Více čtěte zde.

Léčba migrény spočívá v úpravě životního stylu a v léčbě léky. Důležité je, aby si pacient vedl záznamy o možných vyvolávacích momentech jeho migrenózních záchvatů a těm se pak snažil maximálně vyhýbat. K nejvíce provokujícím momentům patří stres, velký hluk, světelné kontrasty, změny počasí, alkohol, některé potraviny, dietní chyby, jako jsou hladovění nebo naopak přejídání. Vadí nadměrné kouření, nevyspání či některé pachy.

Léčba léková neboli medikamentózní se dělí na preventivní a takzvanou záchrannou. Pro záchrannou léčbu při již probíhajícím záchvatu se používají u lehkých forem migrény běžně dostupná analgetika, při silnějších záchvatech pak speciální léky – antimigrenotika. Pokud jsou bolesti hlavy častější, intenzivnější, a omezují tak pacienta v běžném životě, nastupuje léčba preventivní. Ta má za úkol záchvatům migrény předcházet. Neurolog může pro rychlé zastavení záchvatu migrény předepsat speciální léky.

U slabých záchvatů migrény stačí podávat běžná analgetika, takzvaná nesteroidní antirevmatika. Silný, již plně rozjetý záchvat migrény dokážou zastavit léky ze skupiny triptanů nebo ergotaminů. Pokud migrenózní stavy přicházejí častěji než třikrát za měsíc, nasazuje lékař preventivní neboli profylaktickou léčbu.

Nejběžnější sekundární bolesti hlavy

Sekundární bolesti hlavy jsou příznakem toho, že se něco děje v našem těle. Klíčem je přijít na příčinu a tu vyléčit.

Alergie nebo bolesti dutin

Bolest hlavy někdy přichází v důsledku alergické reakce. V takové situaci se soustředí na oblast dutin a přední část hlavy. Jsou k ní náchylní lidé s chronickými sezónními alergiemi nebo záněty vedlejších nosních dutin.

Tyto bolesti hlavy jsou léčeny snižováním množství hlenu, který se hromadí a způsobuje tlak na cévy. Pomáhají především nosní spreje nebo antihistaminika. Pokud je příčinou přímo zánět dutin, předepisují se antibiotika na odstranění samotné infekce a tím i bolesti hlavy a dalších příznaků.

Hormonální bolest hlavy

Ženy obvykle pociťují bolesti hlavy spojené s hormonálními výkyvy. Menstruace, antikoncepční pilulky a těhotenství ovlivňují hladinu estrogenu, což může způsobit bolest hlavy. Tyto bolesti hlavy spojené konkrétně s menstruačním cyklem jsou také známé jako menstruační migréna. Mohou nastat těsně před, během nebo těsně po menstruaci, stejně jako během ovulace.

Odhaduje se, že přibližně 60 % žen s migrénou trpí také menstruační migrénou, takže alternativní léčba může hrát roli při snižování celkové bolesti hlavy v průběhu periody. Doporučují se relaxační techniky, jóga, akupunktura a zdravá strava.

Kofeinová bolest hlavy

Kofein ovlivňuje průtok krve do mozku. Když je ho příliš, může nás bolet hlava, stejně jako při odvykání od kofeinu. Může to být proto, že kofein mění mozkovou chemii a snížení jeho konzumace může způsobit bolest hlavy. Proto lidé, kteří trpí na migrény, by měli kofein omezit úplně.

Jak pít kávu a přitom neškodit svému zdraví? Více čtěte zde.

Námahová bolest hlavy

Bolesti hlavy z námahy se objevují rychle po období intenzivní fyzické aktivity. Náročný sport (například vzpírání), běh a sex jsou všechno běžné spouštěče tohoto druhu bolesti. Předpokládá se, že tyto činnosti způsobují zvýšený průtok krve do lebky, což může vést k pulzující bolesti hlavy na obou jejích stranách.

Bolest hlavy při námaze by neměla trvat příliš dlouho. Tento typ bolesti hlavy obvykle zmizí během pár minut nebo do několika hodin. Od bolesti by měla pomoct běžná analgetika.

Hypertenzní bolesti hlavy

Vysoký krevní tlak může způsobit bolesti hlavy a tento druh bolesti hlavy signalizuje nouzovou situaci. K tomu dochází, když se váš krevní tlak nebezpečně zvýší.

Hypertenzní bolest hlavy se obvykle objevuje na obou stranách hlavy a zhoršuje se při jakékoli činnosti. Často má pulzující kvalitu. Můžeme během ní zaznamenat také změny vidění, necitlivost nebo brnění, krvácení z nosu, bolest na hrudi nebo dušnost.

Pokud si myslíte, že trpíte hypertenzní bolestí hlavy, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Bolest z nadměrného užívání léků

Může se projevovat jako tupá bolest hlavy (tenzní) nebo může dosahovat podobné intenzity jako migréna. Vzniká, kdykoli se některé léky (jako je acetaminofen, ibuprofen, aspirin nebo naproxen) používají déle než 15 dní v měsíci. Tato bolest hlavy přichází také při užívání léků, které obsahují kofein. Jedinou léčbou tohoto druhu bolesti hlavy je zbavit se léků, které užíváme.

Posttraumatické bolesti hlavy

Po traumatu (úrazu, zranění) se mohou vyvinout posttraumatické bolesti hlavy. Tyto bolesti hlavy vypadají jako migréna, často trvají i 6 až 12 měsíců po úrazu. Mohou se stát chronickými. K tlumení této bolesti jsou často předepisovány triptany, sumatriptan (Imitrex), beta-blokátory a amitriptylin.

Kdy vyhledat lékaře?

Ve většině případů odezní epizodické bolesti hlavy do 48 hodin. Pokud vás bolí hlava déle než dva dny nebo se zvyšuje intenzita bolesti, měli byste vyhledat lékaře.

Pokud vás bolesti hlavy trápí více než 15 dní v měsíci po dobu tří měsíců, můžete mít chronickou bolest hlavy. Měli byste navštívit svého lékaře, abyste zjistili, co se ve vašem těle odehrává, i když jste schopni zahnat bolest aspirinem nebo ibuprofenem.

Bolesti hlavy mohou být příznakem vážnějších zdravotních stavů a některé vyžadují léčbu mimo běžně dostupné léky. Existují i případy, kdy je při bolestech nutné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Patří sem situace, kdy máte kromě bolesti hlavy další příznaky:

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.