Suchá kůže | Moje zdraví

Suchá kůže

Suchá pokožka může být kosmetický problém, může být i signálem určitých onemocnění. Projevuje se nepříjemnými pocity napětí, vysušená kůže může být i šupinatá, může svědit nebo bolet. Na kůži se mohou objevovat i praskliny.

Příčiny suché kůže

Pokožka může vysychat v důsledku dehydratace nebo nedostatku vitamínů. Zejména vitamínu C a zinku. Častou příčinou může být také prostředí, ve kterém člověk pobývá (například vítr, klimatizace, slunce a podobně). Pokožku může vysušovat časté namáčení a mytí nebo používání nevhodné příliš agresivní kosmetiky, což smývá přirozený ochranný film. Pokožka může vysychat i v důsledku užívání některých léků, například na odvodnění organismu.

Suchá pokožka bývá také jedním z projevů atopického ekzému nebo lupénky. Kůže je na dotek drsná, jakoby lehce šupinatá. Často se přidává i svědění. Suchou pokožkou se projevuje také snížená funkce štítné žlázy.

Může se vyskytnout u neléčené cukrovky. Pokud dochází u člověka k hyperglykémii, tedy k nadměrnému zvýšení cukru v krvi, pokožka bývá suchá. Naopak u hypoglykemických stavů je vlhká a zpocená.

Někdy může za nadměrně suchou kůží stát i hormonální nerovnováha.

Jak vyléčit suchou kůži?

Suchá pokožka může být prvním signálem počínajícího kožního onemocnění a rizika plynoucí z komplikací neléčené suché kůže mohou mít pro jedince zdravotní důsledky.

Pokud se tedy stav pokožky ani po používání kosmetických přípravků na suchou pokožku a při správné péči nelepší, je třeba navštívit odborníka.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.