Rakovina konečníku: Kdy je třeba se bát? | Moje zdraví

Rakovina konečníku

Kolorektální karcinom je maligní onkologické onemocnění, které vzniká v oblasti konce tlustého střeva a konečníku. Nejčastěji se jedná o nádor žlázového epitelu. Tvoří se z polypů, což jsou drobné výrůstky střevní sliznice.

Rakovina konečníku patří mezi tzv. civilizační onemocnění a v Česká republika je dlouhodobě na nejvyšším stupni celosvětového žebříčku výskytu. Postihuje v obdobné míře muže i ženy a vzniká většinou u osob ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku.

Příčiny rakoviny konečníku

Příčinou je nevhodný životní styl a dlouhodobé dietní chyby jako je málo vlákniny ve stravě, tučná jídla, přílišná konzumace masa a uzenin, smažených jídel, alkoholu, nedostatečný přísun vitaminu C, nadváha, ale v převážné většině případů hrají svou roli genetické předpoklady

Příznaky rakoviny konečníku

Mezi příznaky onemocnění rakovinou konečníku patří:

  • krev nebo hlen ve stolici
  • falešné nutkání na stolici a tlak do konečníku
  • častější frekvence vyprazdňování, a přesto neustálý pocit plnosti střev
  • častá řídká stolice nebo naopak zácpa
  • tělesná slabost až pocit na omdlení
  • úbytek hmotnosti bez vysvětlitelných příčin
  • častá tupá bolest v břiše
  • časté infekce v oblasti konečníku, svědění
  • někdy ovšem nemusí být žádné obtíže

Léčba rakoviny konečníku

U rakoviny konečníku je důležité, aby byla včas a dobře diagnostikována. Počáteční stadia onemocnění obvykle nevyvolávají žádné příznaky. V současné době, pokud je nádor v raném stádiu, je prognóza pacienta na vyléčení příznivá, naopak v jeho pokročilém stádiu je velmi obtížná. Proto je tak důležité pravidelné preventivní vyšetření ve věku nad 50 let.

Nádory konečníku a tlustého střeva jsou léčeny chirurgicky. Pokud jsou včas odhaleny, může dojít dojít k odstranění celého nádoru. Poté následuje chemoterapie, biologická léčba a radioterapie. Často se tyto metody podle potřeby kombinují.

Léky

Pacientům s rakovinou konečníku jsou podávány léky, které ničí rakovinné buňky, tedy tzv. chemoterapie. Jsou velmi toxické, a tudíž bohužel mají mnoho vedlejších negativních účinků na zdraví a sílu organismu. Dále pak jsou podávána analgetika na bolest nebo léky na žaludeční nevolnost a trávení.

Homeopatika

Mezi nejužívanější homeopatika patří Arsenicum album, bomatum nebo iodatum, dále například Aurum muriaticum, Baryta iodata, Cadmium sulphuratum nebo Hippomanes. Dále pak všechny Kaliové soli, Magnesium phosphoricum a další. Vždy je třeba homeopatickou léčbu konzultovat se zkušeným ošetřujícím lékařem.

Domácí léčba a babské rady

Po chirurgickém odstranění nádoru v konečníku bude zpočátku pacient při domácí péči potřebovat pomoc příbuzných. Dále pak se nejedná o onemocnění, které by vylučovalo, aby se nemocný o sebe postaral sám. Při této diagnóze zapomeňte na jakékoli babské rady. Včasný chirurgický zákrok vám může zachránit život.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Vyšetření

K vyšetřovacím metodám u nádoru konečníku kromě laboratorních patří zejména pečlivě nastudovaná anamnéza pacienta, dále pak test na okultní krvácení, vyšetření per rektum, kolonoskopické vyšetření a v případě jakékoli změny ve střevě následuje vyšetření histologické, CT a magnetická rezonance. Nejpřesnějším vyšetřením, které určí stupeň nádorového postižení konečníku je transrektální ultrasonografie.

V těhotenství

V těhotenství je kolorektální karcinom málo častý, ale pokud se vyskytne, je velmi závažnou komplikací. V případě, že má těhotná žena výše uvedené příznaky, které ji znepokojují, je třeba konzultace s jejím gynekologem.

Možné komplikace

Komplikací po operaci nádoru konečníku může být mnoho například infekce, zánět, krvácení nebo kýla. U komplikovanějších případů dočasná stomie neboli vývod.

Prevence

Příznaky kolorektálního karcinomu jsou zpočátku nepříliš výrazné, tím spíše bychom je neměli podceňovat. Lidé nad 50 let věku by měli pravidelně po domluvě se svým praktickým lékařem podstoupit kolonoskopické vyšetření, obzvláště pokud geneticky tyto syndromy prochází vaší rodinou nebo v případě, že jste opakovaně prodělali zánětlivá nebo jiná onemocnění střev nebo konečníku.

Jezte hodně syrové zeleniny a snižte příjem především uzenin, červeného a tučného masa. Střeva potřebují pohyb, proto pravidelná fyzická aktivita může snížit riziko rakoviny střev a konečníku. Hlídejte si váhu, obezita je jedním z rizikových faktorů, stejně tak jako cukrovka, kouření a častá konzumace alkoholu.

Kdy jít k lékaři

Pokud se objeví krev ve stolici, máte bez příčiny úbytek hmotnosti, jste unavení anebo se objevují jiné výše uvedené příznaky, navštivte nejlépe praktického lékaře, který s vámi bude konzultovat další postup. Nepodceňujte ani jakékoli jiné dlouhodobě trvající trávicí potíže. V oblasti konečníku se kromě nádorů mohou vyskytnout i další nepříjemná onemocnění jako jsou například zevní a vnitřní hemeroidy, trhliny nebo píštěle.

Autor: laš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.