Minerály: Které nám nejčastěji chybí?

Cítíte se vyčerpaní, bez energie, a přesto nemůžete spát? Na vině může být i nedostatek minerálů. Jaké nám nejčastěji chybí a v jakých potravinách je můžeme přirozeně doplnit?
Pokud se dlouhodobě necítíte ve své kůži, nechte vyšetřit hladiny důležitých látek pomocí krevních testů. Pokud skutečně hrozí akutní nedostatek nějakého minerálu nebo vitamínu, pak je samozřejmě zapotřebí rychle organismus podpořit v jeho boji za zdraví pomocí koncentrované formy suplementů. Z dlouhodobého hlediska je však nezbytný pravidelný vyvážený přísun všech látek v našem jídelníčku, tedy právě pomocí přirozené stravy, kde se nalézají v synergickém působení - jednotlivé vitaminy a minerály se vzájemně podporují.
Další informace k tématu najdete zde.
K čemu jsou dobré minerály?
Dodávají sílu a pevnost tělesným tkáním, kostem a zubům a přispívají k řadě vitálních funkcí. Dělí se do tří skupin: + makrominerály (sodík, draslík, chlor, hořčík, vápník) + mikrominerály (jod, železo, selen, zinek, chrom, měď, mangan) + stopové prvky (kobalt, molybden, síra, vanad, bor, nikl, křemík, fluor).
Kolik jednotlivých minerálů denně člověk potřebuje?
Vápník
DDD 1000 mg denně (přisvojitelnost vázána na dostatek hořčíku v poměru 2:1); přirozený zdroj: šproty, sardinky, mák, ořechy, sýry, mléčné výrobky.
Hořčík
DDD 280–350 mg denně; přirozený zdroj: kakao, sója, hořká čokoláda, banány.
Jod
DDD 100–200 mikrogramů (µg); přirozený zdroj: višně, třešně, mořské ryby, mořské řasy.
Železo
DDD 10–30 mg (přisvojování je podmíněno dostatkem vitaminu C a mědi); přirozený zdroj: melasa, šťáva ze švestek, meruňky, ořechy, rozinky, játra, žloutky.
Selen
DDD 50–70 mikrogramů (µg); přirozený zdroj: mořské ryby, ledvinky, játra, žloutky, para ořechy, pšeničné otruby, droždí.
Zinek
DDD 7–20 mg; přirozený zdroj: dýňová semínka, pšeničné klíčky, hovězí játra.
Synteticky vyrobené vitaminy a minerály mají menší biologickou dostupnost (vstřebání) i využitelnost oproti přírodním látkám, nicméně v akutních případech jsou přínosnější. Při dietách s vynecháváním některých segmentů výživy (např. vegetariáni, vegani) je vhodné se poradit s poradcem na výživu. Je-li člověk zároveň chronicky nemocen, pak je vhodné úmysl doplňovat mikroživiny pomocí suplementů konzultovat s lékařem nebo nutričním terapeutem – zejména tehdy, jde-li o metabolická onemocnění nebo onemocnění ledvin či jater.
Pozor na předávkování, dodržujte doporučení daná výrobcem na krabičce či obalu!