7 dobrých návyků zdravých a šťastných žen. Osvojte si je taky | Moje zdraví

7 dobrých návyků zdravých a šťastných žen. Osvojte si je taky

7 dobrých návyků zdravých a šťastných žen. Osvojte si je taky
Autor: istock.com
19. června 2020 • 10:00

Dostatek odpočinku, spánku, dobrá strava – to je jen část faktorů, které ovlivňují zdraví žen. Důležité je ale také to, zda se nestresují, chodí na pravidelné prohlídky, a samozřejmě také to, jakou mají genetickou výbavu. 

Jak si udržet zdraví do vysokého věku? Jaké jsou návyky žen, které se udržují v kondici po celý život, a tak se jim vyhýbají mnohé problémy? Zkuste se jejich radami inspirovat a využijte k tomu i moderní technologie.

Chodí k lékaři

Jestliže chodíte každé dva roky na pravidelnou kontrolu ke svému praktickému lékaři, tak je mnohem snazší včas odhalit, zda nemáte vysoký krevní tlak, cholesterol nebo nějaké jiné onemocnění. Nepodceňujte to. Stejně tak je důležité chodit na gynekologii, při prohlídce pak lékař může kromě rakoviny děložního čípku odhalit i jiné potíže, a to nejen onkologické. Ve věku nad 45 let je pak každé dva roky nutné jít na mamograf. Od 50. roku by mělo být samozřejmostí podstupovat preventivní vyšetření na kolorektální karcinom. Lékaři také mohou snadněji odhalit, zda nemáte vrozené sklony k některé vážné nemoci. 

Vše o preventivních prohlídkách čtěte zde.

Kdo je pro ně nejdůležitější? Ony samy!

Mnoho žen je tak zaneprázdněných, že odsouvají v návalu práce a péče o rodinu svoje vlastní potřeby až na druhou kolej. Doslova čekají, co na ně zbyde po ostatních – všichni známe mámy, které se spokojí s dojedením večeře po dětech, místo aby si připravily vlastní podle své chuti i výživových potřeb. Nebo se okrádají o spánek, aby měly víc času na práci a úklid. Ale čas pro sebe samou by měl být ve skutečnosti až tím posledním, co by měla žena ze svého zaplněného diáře vyškrtnout. Vyzkoušejte některou z mobilních aplikací, které vás dokážou motivovat a připomenout, že je čas věnovat se sama sobě.

Správně jedí 

Od určitého věku žen se snižuje chuť na maso. To pak vede často k snížení svalové hmoty, ale paradoxně i váhy, protože tělo nemá dostatek bílkovin. Nemusíte mít zrovna chuť na pečínku, ale určitě jezte alespoň jogurty, tvaroh nebo tak populární skyry, které v sobě mají hodně bílkovin. Tuku se nemusíte bát tak, jak se dříve myslelo. Pozor si dejte spíše na sladkosti a bílé pečivo. „Energie se z tuku díky dalším metabolickým pochodům uvolňuje déle než z jednoduchých cukrů a obecně sacharidů. Zdravé tuky jsou tedy často vhodnějším zdrojem energie než rychlé sacharidy,“ vysvětluje biochemička a odbornice na výživu Michaela Bebová. Vybírejte potraviny jako avokádo, ořechy, semínka a tučnější ryby. V nich obsažené tuky jsou nenahraditelným zdrojem polynenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Příklady zdravého jídelníčku najdete zde.

Vypínají mobily  

Po náročném dni se vám možná chce odpočívat s vínem, zmrzlinou a mobilem v ruce. Tyto typy odpočinku však nabízejí sice okamžité, ale velmi krátké uvolnění – rychlou dávku dopaminu v části mozku zvané centrum odměny. Chytrá zařízení jako smartphony, tablety a notebooky se však kromě práce dají efektivně využít i pro odpočinek, pokud na to jdeme chytře. „Na chytrých zařízeních raději konzumujte obsah, který vám bude užitečný jako zdroj inspirace pro skutečné načerpání sil, uvolnění těla a takzvané vyčištění hlavy. Místo pouhého sledování zábavných videí zkuste on-line lekce fitness, jógy a jiných forem cvičení nebo se třeba učte meditovat a tančit,“ radí Petra Mikulcová, zakladatelka portálu Gymbee.cz, který se právě na tvorbu užitečného obsahu pro fyzickou i duševní kondici specializuje. Zásadní je umět vypnout telefon nebo tablet včas. Pak se vám bude i lépe usínat.

Chodí spát ve stejnou dobu

Dodržování vhodného času pro spánek přinese tolik benefitů, že jej nebudete vnímat jako pravidlo, ale svobodnou volbu. Zkuste si zjistit svůj spánkový chronotyp. Tato metoda vyhodnocením odpovědí na sadu otázek o vaší fyziologii a životním stylu stanoví, kdy je pro vás ideální uléhat a vstávat. „Na jednotlivé chronotypy se ale vztahují také další doporučení pro režim během dne, aby člověk správně volenými aktivitami a stravováním včetně načasování dosáhl toho, že v hodinu určenou pro spánek bude metabolismus v optimálním stavu pro usnutí a osvěžující spánek. Nejčastější překážkou dobrého spánku je obyčejná noční žravost. Příjem jídla, ale také alkoholu, totiž nastartuje metabolické procesy, které ke spánku nepatří a mají velmi špatný vliv na jeho kvalitu,“ vysvětluje fitness trenérka a koučka Pavlína Ondráčková, spoluzakladatelka programu Lifestyle Movement.

Používají ochranné krémy s UV filtrem

Podle dermatologů je vhodné se proti škodlivým složkám slunečního světla bránit přípravky s ochranným faktorem po celý rok. 0,04 litru, tedy co by se vešlo do panákové skleničky, je optimální množství pro nanesení na všechna místa po většinu roku nezakrytá oblečením – ruce, nohy, krk a obličej. Nezapomeňte na uši – věděla jste, že právě uši patří mezi nejčastější místa výskytu bazocelulárního karcinomu? V sezóně sandálů pak samozřejmě myslete také na nárty chodidel i prsty a celoročně nezapomínejte na vhodný balzám na rty s ochranným faktorem. Na trhu je už dnes bohatá nabídka přípravků, které nezanechávají na kůži mastný film a bez problémů je můžete aplikovat před použitím make-upu. Případně je možné použít make-upy přímo s UV filtrem.

Správně stojí a chodí na fyzioterapii

Podle odborníků má většina z nás špatné držení těla, které je způsobeno tím, že se dostáváme do nepřirozených pozic nebo ještě hůře – setrváváme v nich. Svaly a vazy okolo páteře a na zádech tuhnou a záda začnou časem bolet. Přitom naučit se správně stát a sedět není nic složitého. Jen je třeba znát pár zásad a také cviků, které udrží svaly v rovnováze. V tom vám poradí fyzioterapeut. „Důvodem špatného držení těla jsou nevhodné pohybové stereotypy, které jsou daní za náš „moderní“ způsob života. Spoustu času trávíme sezením u počítače, v autě, koukáním do telefonu. Výsledkem je třeba předsouvání hlavy, shrbená nebo většinu času zakulacená záda. Často dochází k nadměrnému zakulacení hrudní části páteře a lopatky i ramena se dostávají do nerovnováhy. Určité svalové skupiny se tak přetěžují, a jiné naopak oslabují. Bolest je pak výstražným signálem těla, které se nás snaží upozornit, že něco děláme špatně,“ vysvětluje Hana Toufarová, lektorka metody Fit Pain Free.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.