Jak zmírnit příznaky pylové alergie? Co dělat, když z pylu pálí oči? | Moje zdraví

Jak se chovat s alergií uprostřed pylové sezóny? Při bouřce ani nevětrejte

Video se připravuje ...
10. května 2018 • 06:00

Pyl je v jarních a letních měsících skoro všude a lidem s alergií dělá značné problémy. Víte ale, jak přesně tento typ alergie ovlivňuje počasí a kdy byste raději vůbec neměli vycházet ven?

Některé dny jsou pro alergiky doslova „pekelné“ a bojí se vůbec vylézat ven. Kdy tedy vycházet ven a kdy raději ne?

"Nejlepším počasím pro alergika v pylové sezóně je jemný déšť nebo doba krátce po něm. Srážky vzduch přechodně vyčistí. Naopak prudký déšť či bouřka mohou poškodit pylová zrna a jejich alergenní účinek se pak zvyšuje. Teplé slunečné počasí a vítr – to jsou naopak ideální podmínky pro uvolňování a šíření pylu a tehdy doporučujeme vnímavým jedincům dodržovat režimová opatření.To znamená snížit dobu pobytu venku, omezit fyzickou aktivitu či doma nevětrat,“ doporučuje Lucie Rajnohová Dobiášová z Centra imunologie a mikrobiologie v Ústí nad Labem, která má na starosti pylovou službu.

Jak se chovat uprostřed pylové sezóny?

Odborníci také doporučují užívat protialergické léky (oční a nosní kapky) už od počátku února. Pokud už pylová sezóna udeřila, je dobré dodržovat pár ustálených pravidel. Určitě byste neměli mít otevřená okna a zejména v ranních a odpoledních hodinách vycházet ven. V této době totiž rostliny uvolňují do vzduchu nejvíce pylu.

Po návratu domů je pak důležité se pořádně vysprchovat a samozřejmě si pak na sebe vzít čisté prádlo, na kterém zatím není usazený žádný pyl. Pokud totiž budete čisté prádlo sušit na věšáku u otevřeného okna či venku, usadí se na něm spousta pylu, a vy tak budete mít zdroj své rýmy na sobě hned poté, co si čerstvě vyprané tričko obléknete.

Rozhodně byste také samozřejmě neměli sekat trávu, ať už kosou, srpem či motorovou nebo elektrickou sekačkou. V čase, kdy pylová sezóna vrcholí, by také bylo vhodné vyrazit k moři či do hor.

Další vhodnou možností, jak se problémů alespoň na jednu sezónu zbavit, je vakcína. Bohužel letos už je na ni pozdě. Abyste se na jaře a v létě vyhnuli problémům „s nosem a očima“, měli byste léčbu vakcinací zahájit někdy do konce podzimu či zimy.

Jak se změnila pylová sezóna?

Podle ústecké odbornice z řady studií vyplývá, že se proměnlivost počasí a dlouhodobé změny klimatu odráží v časnějším nástupu vegetační sezóny v Evropě.

„Jaro, jako počátek vegetační sezóny, se posouvá asi o 6 až 8 dní dopředu a podzim nastupuje přibližně o 5 dní později. Na stav vegetace mají výrazný vliv meteorologické podmínky, především teplota a vlhkost vzduchu, sluneční svit, rychlost větru a množství srážek. Na těchto faktorech pak závisí i délka pylové sezóny, dochází k jejímu prodlužování a prolínání doby kvetení, a tím k nárůstu produkce pylu. Přítomnost alergenů v atmosféře se mění i v souvislosti s geografickou polohou, složením místní vegetace, znečištěním vzduchu a řadou dalších faktorů,“ vysvětluje Lucie Rajnohová Dobiášová.




Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.