Zrychlený tep (tachykardie) | Moje zdraví

Zrychlený tep (tachykardie)

Reakcí na zvýšenou fyzickou nebo emocionální zátěž je zrychlení tepu. Jde o fyziologickou záležitost. Méně výrazně se tep zrychluje trénovaným sportovcům a lidem, kteří jsou často vystaveni stresovým situacím. Obvyklá tepová frekvence se u dospělého člověk a pohybuje mezi 60–80 tepy za minutu. 

Příčiny tachykardie

Za tachykardii označujeme zrychlení nad 100 tepů za minutu. Objevuje se při horečce, chorobách plic, trpí jí pacienti s dekompenzovanou cukrovkou, zvýšenou činností štítné žlázy, anémií. Tachykardie může být doprovodným znakem náhlé příhody břišní a objevuje se při masivní ztrátě tekutin nebo při onemocnění srdce (například při akutní poruše srdečního rytmu nebo při srdečním selhání či infarktu myokardu).

K méně obvyklým příčinám tachykardie patří nádor nadledviny nebo Addisonova choroba (porucha nadledvin, při níž klesá tvorba některých hormonů nadledvin).

Příznak otravy

Tachykardie patří k typickým příznakům otravy: Provází otravy rostlinami, oxidem uhelnatým, etylenglykolem, atropinem, některými antidepresivy, marihuanou, amfetaminy, lysohlávkami, LSD či heroinem.

Zvláště mladší lidé mohou trpět tzv. paroxysmální tachykardií, při níž dochází ke zrychlení srdeční akce náhle, trvá několik vteřin a pak náhle odezní. V tomto případě jde o krátkodobou chybu v regulaci nadpočetných signálů, jež udávají rytmus srdečních stahů.

Kdy jít k lékaři?

Pokud je příčinou tachykardie horečka, snažíme se ji snížit léčbou základního onemocnění. Není-li příčina tachykardie známá a celkový momentální stav osoby není vážný, je vhodné navštívit praktického lékaře. Pokud se záchvaty při paroxysmální tachykardii neprodlužují, nepřibývají na frekvenci, není nutné navštěvovat lékaře. Jakmile však jde o život ohrožující stav, voláme okamžitě záchranku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.