Jídla, která ochrání váš mozek před demencí. Co zařaďte do jídelníčku? | Moje zdraví

Jídla, která ochrání váš mozek před demencí. Co zařaďte do jídelníčku?

Jídla, která ochrání váš mozek před demencí. Co zařaďte do jídelníčku?
Autor: istock.com
19. listopadu 2020 • 12:00

S rostoucím věkem se zhoršují funkce mozku, to je fakt. Odborníci ale poukazují na řadu zdravých návyků, které dokáží stárnutí mozku nejen zpomalit, ale i zastavit a podle nejnovějších výzkumů i některé buňky obnovit. Patří k nim určitě pohyb na čerstvém vzduchu, meditace v tichu, ale i správný jídelníček. Které potraviny vám pomůžou?

Ryby a oříšky

Mozek potřebuje zdravé tuky a to jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. V mozku ovlivňují řadu pochodů. Zaměřit byste se měli na ryby, oříšky, semínka nebo listovou zeleninu. Ryby si dejte dvakrát týdně, hrst oříšků každý den k svačině například s jogurtem, listovou zeleninu i vícekrát denně. Naopak konzumaci živočišných tuků je dobré snížit, omezte tedy tučné maso, tučné sýry, máslo, paštiky či uzeniny. Škodlivé trans-mastné kyseliny zase vznikají v tucích při smažení a fritování.

Ryby obsahují také fosfatidylserin, látku, která je součástí biologických membrán a zlepšuje paměť a další poznávací funkce. Kromě ryb se nachází také v sójových bobech.

Ryby jsou také bohaté na vitamín D. Nedávné studie potvrdily, že nedostatek vitamínu D u starších osob může zdvojnásobit riziko rozvoje různých forem demence včetně Alzheimerovy choroby. Jeho nedostatek bývá dále spojován s rozvojem některých psychiatrických onemocnění, jako jsou bipolární porucha nebo schizofrenie.

Nejlepším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, ale kolik ho každý člověk potřebuje, je individuální. Obecně se dá říci, že stačí asi 10–15 minut 3x týdně a sluníčko by mělo svítit alespoň na čtvrtinu těla. Což je například obličej, paže a dekolt. Ovšem bez použití krémů s UV ochranou. Pochopitelně ale záleží na fototypu člověka, jeho věku nebo kde se nachází. Dalším ze zdrojů jsou právě ryby.

Vejce a sýry

Nezbytný pro správnou funkci mozku je vitamin B12. Jeho hlavním zdrojem jsou živočišné produkty: vejce, sýry, maso a vnitřnosti. Ohroženi jeho nedostatkem mohou být lidé dodržující veganskou dietu, protože žádný rostlinný zdroj není dostatečný.

Špenát, brokolice, kapusta

A svému mozku prospějete i tehdy, když budete jíst listovou zeleninu, jako jsou špenát, brokolice či kapusta, případně kvasnice či játra. Jsou zdrojem kyseliny listové (vitamin B9). Studie například prokázaly, že tříleté podávání kyseliny listové početné skupině osob starších 50 let vedlo ke zlepšení funkce jejich paměti, a lidé tak dokázali rychleji a lépe zpracovávat informace.

Čokoláda

Přírodní kakao, které je nejvíce obsaženo v opravdu tmavé čokoládě, je plné zásadních živin, minerálů, vitaminů a antioxidačních látek. Díky čokoládě rozproudí vaše tělo krev, nažene ji do mozku, a pomáhá tak lépe se soustředit a udržovat pozornost. Kromě toho čokoláda chrání kůži před sluncem, snižuje riziko vzniku srdečních nemocí a snižuje krevní tlak. A zlepšuje náladu!

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.