Bolí vás hlava a jste unavení? Možná máte jen málo vody | Moje zdraví

Bolí vás hlava a jste unavení? Možná máte jen málo vody

Bolí vás hlava a jste unavení? Možná máte jen málo vody
Autor: istock.com
11. září 2020 • 10:00

Lidé podceňují pitný režim, neumějí poznat, že jsou dehydratovaní. Proto za bolestí hlavy nebo únavou hledají jiné příčiny, než jsou. Přitom by stačilo se jen pořádně napít a dělat to pravidelně po celý den. 

Možná nemáte pocit žízně, možná nemáte potřebu za den vypít více jak několik deci, a dokonce si myslíte, že to nevadí: Proč pít, když nepotřebuju, a navíc bych musel neustále vyhledávat toaletu, říkají si zejména starší lidi. Je to samozřejmě chyba.

Nedostatečný příjem tekutin se totiž neprojevuje jen pocitem žízně, ale způsobuje bolest hlavy, únavu i podrážděnost. Odborníci upozorňují, že správný pitný režim je velmi individuální a závisí na počasí, fyzické aktivitě i váze, ale i na druhu požitých tekutin.

Jak vysvětluje lékař Bohumil Ždichynec, lidé projevy dehydratace běžně zaměňují za důsledek stresu, vyčerpání či vyššího věku. Podceňují tak důležitost vhodného pitného režimu. „Mezi symptomy dehydratace patří právě bolesti hlavy, nevolnost, neschopnost soustředění či výrazná únava. Ve vážnějších případech se mohou projevit závratě nebo i bezvědomí. Indikátorem správné hydratace organismu je pak barva moči – neměla by být tmavá,“ dodává lékař.

Pijte po troškách

Odborníci upozorňují, že neexistuje univerzální rada na množství tekutin, které by měl člověk za den vypít. „Adekvátní pitný režim je individuální a závisí na okolnostech, jako jsou věk, hmotnost, fyzická aktivita, teplota těla a prostředí,“ říká výživová poradkyně Petra Kuřátková. Zdravý jedinec by měl vypít zhruba tolik tekutin, co vyloučí. „Optimální příjem tekutin pro dospělého člověka v teplotně neutrálním prostředí je 35 až 40 mililitrů na jeden kilogram váhy, ale neplatí to pro ty, kdo mají větší fyzickou zátěž nebo jsou nemocní,“ vysvětluje Kuřátková a zároveň upozorňuje, že nepijeme kvůli žízni. 

Pitný režim je nutné dodržovat s určitou pravidelností, je vhodné pít po troškách v průběhu celého dne, nikdy ne nárazově. Více vody je pak potřeba vypít například při zvýšené námaze a v teplých dnech. Obojí se totiž projevuje zvýšeným pocením, a tedy vyloučením většího množství vody.

Buďte příkladem

Naučit se správně pít by se měli už malé děti. Základy správné životosprávy včetně pitného režimu se u dětí utváří už od batolecího věku. Pokud dítě nevidí matku pít nebo ji vidí pít po celý den jen kávu, není divu, že nemá potřebu pít a odmítá vodu. 

Navíc děti netrpí pocitem žízně tak intenzivně jako dospělí, přitom i mírná dehydratace má u nich velmi výrazný negativní efekt. U dětí je tedy zásadní, aby jejich pitný režim sledovali rodiče a zároveň jim byli dobrým příkladem. Dítě, které nepije dost, je neklidné, zlobivé, má větší hlad nebo chuť na sladké. Ve školním věku pak může mít také horší výsledky, protože bude mít problém se soustředěním. Kromě toho může mít větší tendence ke vzniku obezity a řady metabolických chorob. Pití dostatečného množství vhodných tekutin totiž pomáhá lépe regulovat chuť k jídlu.

Základem je voda

„Základem pitného režimu dětí by měla být čistá voda. Ideální pro děti k pití jsou přírodní pramenité, kojenecké i minerální vody, které se vyznačují původní čistotou – do jejich přirozeného složení není nijak zasahováno, nesmí se používat chemické úpravy, nedezinfikují se. Vodu je pak možné ochutit ovocem nebo bylinkami. Pitný režim dětí lze zpestřit bezkofeinovými čaji, vhodné jsou zejména bylinkové (například heřmánek, roibos, citronová tráva, máta), a částečně také neslazeným mlékem,“ doporučuje dietoložka, odbornice na výživu a hubnutí MUDr. Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.  

U minerálních vod je důležité sledovat jejich celkovou mineralizaci a množství jednotlivých rozpuštěných látek. Největší roli hraje obsah sodíku, který by neměl převyšovat 100 mg/1 l – tento limit splňují všechny slabě i středně mineralizované a některé silně mineralizované vody. 

„Zcela vyhnout by se děti měly kofeinovým nápojům – káva, kolové nápoje ani energetické drinky do dětského pitného režimu nepatří. Dalším takovým nápojem je limonáda, kterou dítě nepotřebuje, žádnou výhodu mu nepřináší,“ konstatuje MUDr. Václava Kunová a dodává: „Občas se může v pitném režimu dětí objevit domácí smoothies, připravené z ovoce a zeleniny. Džusy by dítě do jednoho roku nemělo pít vůbec, potom 200 ml denně ve věku od jednoho do šesti let, a 250–350 ml ve starším věku. Podrobnosti najdete na www.aqualifeinstitute.cz/.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.