Bolest při sexu a inkontinence. Tyhle a další informace nesmíte gynekologovi zatajit | Moje zdraví

Bolest při sexu a inkontinence. Tyhle a další informace nesmíte gynekologovi zatajit

Bolest při sexu a inkontinence. Tyhle a další informace nesmíte gynekologovi zatajit
Nestyďte se lékaři či lékařce říct všechno • Autor: iStock
16. března 2024 • 06:00

Lékař je tady od toho, aby vám pomohl. V tom mu ovšem musíte jít naproti. Mimo jiné tím, že nebudete zatajovat nebo zapomínat sdělit důležité okolnosti, které by mohly mít vliv nejen na léčbu. V případě gynekologa jsou některé informace, které mu sdělujete, brány jako samozřejmé, jiné vás možná ani nenapadnou. Co byste tedy neměla opomenout?

Menstruační cyklus a veškeré jeho abnormality

Na datum poslední menstruace se ptá lékař automaticky a každá žena by o tom tedy měla mít přehled. Kromě data posledních měsíčků je ale rovněž důležité, aby doktor věděl, že například máte cyklus nepravidelný, že se objevuje krev nebo takzvané „špinění“ i mezi cykly, případně krvácíte hodně nebo jsou menzes extrémně bolestivé. Krvácení mezi cykly mohou způsobovat polypy, nadměrné krvácení myomy a bolesti se někdy váží k endometrióze. Stejně tak je důležité, abyste hlídala délku svého cyklu. Po 35. roce totiž může zkracování menstruačního cyklu (26 dní a méně) znamenat paradoxně nastupující menopauzu. Proto je důležité, aby váš gynekolog věděl, jak menstruace probíhá. Také příliš dlouhý cyklus může být známkou toho, že ve vašem těle něco není v pořádku.

Pokud si nejste jistá, co ještě je a co není u menstruace normální, dozvíte se to zde.

Rodinná anamnéza

Obvykle se sděluje při první návštěvě gynekologa. Lékaře informujte o veškerých chronických onemocněních nebo závažných nemocech, kterými trpěli nebo trpí vaši nejbližší příbuzní, tedy rodiče a sourozenci. U gynekologa jde nejen o typicky ženské nemoci, jako je třeba rakovina prsu, rakovina děložního čípku nebo rakovina vaječníků, ale také je důležité vědět, že se ve vaší rodině například často vyskytuje vysoký tlak nebo problémy se srážlivostí krve. Tyto skutečnosti mohou mít vliv na výběr léčby i vhodné ochrany proti početí.

Dědičnost ovlivňuje vznik mnoha nemocí. Víte, na co se musíte zeptat svých rodičů?

Aktuální zdravotní stav i chronická onemocnění

Máte zrovna teplotu? Léčíte se s depresí, cukrovkou, štítnou žlázou? Gynekolog to musí vědět. Zejména proto, že některá léčiva se nesmějí brát současně, ale i proto, že tělo je „spojená nádoba“ a jeden nefunkční orgán ovlivňuje jiné. Štítná žláza má například významný vliv na hormonální pochody v těle, hypertenze může být překážkou některých druhů hormonální antikoncepce.

Sexuální partneři

Je známo, že muži počty sexuálních partnerek spíše nadsazují, ženy si spíše ubírají. U gynekologa nedělejte ani jedno z toho. Měla jste nechráněný styk, milovala jste se v poslední době s více různými partnery? Netajte to. U promiskuity hrozí vyšší riziko pohlavně přenosných nemocí, z nichž některé se v začátku vůbec nijak neprojevují. Co vám mimo jiné hrozí? Jak syfilis, kapavka, AIDS, genitální opar, trichomoniáza, chlamydie, HPV viryvirová kondylomata, tak i žloutenka typu B. Připadá vám to jako nereálné? Virus hepatitidy typu B je 100x nakažlivější než virus HIV a přenášet jej mohou naprosto bezpříznakoví nosiči. U nás se sice žloutenka neobjevuje tak často, ale na dovolené v severní Africe nebo v Asii byste k ní mohla přijít velice snadno.

Vše o pohlavně přenosných nemocech si přečtěte zde.  

Bolesti a krvácení při sexu

Ani jedno není v pořádku. Bolestivý pohlavní styk může být sice způsoben jen anatomickými odchylkami, ale také jej mohou zapříčiňovat různé infekce či onemocnění orgánů v malé pánvi. Jednorázová větší citlivost nemusí nic znamenat, o dyspaurenii jde, až když se bolesti opakují.

Víte, co je dyspaurenie? Přečtete si to v tomto článku. 

Výtok a močová inkontinence

Ano, obojí je ženami vnímáno tak trochu jako „trapná záležitost“. Ale lékař je na to zvyklý. Byť je sdělení jedné z těchto okolností většinou nepříjemné, ve vlastním zájmu musíte gynekologa informovat. Nehledě na to, že by to při vyšetření i sám poznal a pak byste se cítila asi ještě hůř. Navíc, jak výtok, tak inkontinence se dají léčit, ale v obou případech je důležité začít potíže řešit včas.

Nechtěný únik moči trápí mnoho žen. Co se s tím dá dělat, si přečtete tady.

Skutečná hmotnost

Tady nemá smysl si ubírat ani kilo. Jednak to lékař na vás vidí a pozná, že například nejste Twiggy, jednak u některých léků je důležité dávkovat je podle hmotnosti. Zejména zásadní je to před jakoukoliv operací. Dvě, tři kila sice nehrají rozdíl, ale deset už ano. Zapíráním skutečné hmotnosti byste si mohla ublížit. Léky či anestezie při výkonu by nemusely fungovat tak, jak mají.

Máte kila navíc? Tohle vás bude zajímat!

Kouření a alkohol

Kouření snižuje množství kyslíku v krvi, zvyšuje krevní tlak a srážlivost krve a zvyšuje tak riziko vzniku infarktu. Pokud zároveň užíváte hormonální antikoncepci, riziko násobíte. Proto by gynekolog o této závislosti měl vědět a případně tomu druh antikoncepce přizpůsobit. Podobné je to s alkoholem. Každodenní popíjení se jednak vylučuje s některými medikamenty a jednak podle americké studie, publikované v časopise Journal of the National Cancer Institute, zvyšuje nadměrná spotřeba alkoholu riziko vzniku rakoviny prsu. V neposlední řadě má alkohol zhoubný vliv na játra, což se opět, v kombinaci s antikoncepcí, může násobit. Proto sdělte lékaři popravdě, kolik toho vykouříte i vypijete, bude tomu přizpůsobovat léčbu, případně vám pomůže s odvykáním.

Jak škodí cigarety ženskému zdraví? Hodně...

Stravovací extrémy

V posledních letech se roztrhl pytel s takzvanou syrovou stravou. Její zastánci někdy svůj jídelníček zakládají výhradně na pití ovocných či zeleninových šťáv. Proč by to, co jíte, mělo zajímat zrovna gynekologa? Tento způsob stravování vede jednak k řídnutí kostí, tedy osteoporóze, k níž jsou výrazně více náchylné ženy, a jednak může snížit účinnost antikoncepce. Zároveň se pití některých šťáv nedoporučuje kombinovat s konkrétními medikamenty. Grepová šťáva například zvyšuje účinek některých léků na hypertenzi, koncentrovaná zázvorová šťáva může dokonce v prvním trimestru vyvolat potrat.

Užíváte léky na ředění krve? Pak pozor na tyto potraviny. 

Neobvyklé změny na prsou

Žena obvykle svá prsa dobře zná, a tak si všimne, pokud jsou obě nebo jedno z nich jiné, než obvykle. Na co upozornit lékaře? Kromě nahmatané bulky je to jednoznačně také výtok z bradavky, nezvyklá bolestivost v prsu nebo vyrážka připomínající atopický ekzém. Nenechávejte si tyto informace pro sebe. Většinou sice nemusí jít o nic závažného, ale to posoudí lékař, případně vás pošle na další vyšetření. A když už jsme u toho vyšetření, od 15 let by každá žena měla absolvovat preventivní gynekologickou prohlídku 1x ročně. Při potížích vyhledejte lékaře dříve.

 
Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.