Pohlavní nemoci syfilis, kapavka, kvasinky: Jak je poznat a léčit? | Moje zdraví

Kapavka, syfilis a další pohlavní choroby mužů: Přenos, příznaky a jak je léčit?

Kapavka, syfilis a další pohlavní choroby mužů: Přenos, příznaky a jak je léčit?
... • Autor: iStock.com
12. srpna 2023 • 06:00

Výskyt pohlavních nemocí a nemocí přenášených pohlavním stykem je a zůstane stále aktuálním problémem. Jak ukazují statistiky, mezi venerické pacienty sice patří muži i ženy, mužů se však tyto potíže týkají častěji. S léčbou obvykle začínají později, než je třeba.

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V září vám přinášíme články o pohlavních chorobách.

Video se připravuje ...
Přibývá více nemocných pohlavní chorobou. Které jsou ty nejčastější?VIDEO 

Kapavka

Mezi nejčastější pohlavní onemocnění v Česku se řadí kapavka. „Kapavka je bakteriální onemocnění způsobené gramnegativním diplokokem Neisseria gonorrhoeae a přenáší se pohlavním stykem. Může postihnout muže i ženy, a pokud je včas diagnostikováno, je obvykle dobře léčitelné antibiotiky. U mužů je výskyt kapavky dlouhodobě vyšší než u žen a obecně platí, že k lékaři přicházejí nemocní, u nichž je onemocnění v akutní fázi, tedy několik dní až týdnů po nakažení. Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) je celosvětově zaznamenáno kolem 106 milionů případů tohoto onemocnění ročně,“ říká na úvod doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Ovšem v případě kapavky platí více než kde jinde, že nic se nemá podceňovat. „V Česku se výskyt kapavky dlouhodobě pohybuje kolem jednoho tisíce případů ročně. Ovšem to jsou jen skutečně hlášené případy. Venerologové odhadují, že tito pacienti jsou pouze špičkou ledovce. Mnoho nemocných se se svou nemocí vůbec nedostaví k lékaři a snaží se léčit vlastními silami pomocí léků sehnaných přes známé, přes internet a podobně,“ uvádí lékařka.

Problém s kapavkou je i v tom, že už zdaleka nejde jen o „chlapskou rýmu“, jak se v minulosti kapavka mezi pány často žoviálně nazývala, ale že jde o nemoc, která může způsobit velké potíže. „V minulosti se běžně léčila antibiotiky penicilinové řady, ovšem nyní tomu tak není. Bakterie kapavky se v mnoha případech staly vůči těmto antibiotikům odolnými. Rezistentní kmeny se pravděpodobně objevily v souvislosti s nadužíváním antibiotik a čas od času se bohužel vyskytnou i u nás. Léčba kapavky způsobené rezistentními kmeny bakterie je zdlouhavá a náročná,“ dodává docentka Arenbergerová.

Syfilis

Další pohlavní nemocí, která se častěji vyskytuje v mužské populaci než u žen, je syfilis. „Je to dáno sexuálním chováním a vyšší promiskuitou na straně mužů. Léčba opět spočívá ve včasném podání antibiotik. Pokud nemoc není léčená, má fatální následky,“ varuje dermatoveneroložka. „Bez zajímavosti možná není, že u části pacientů se za jedno kalendářní období objeví i kombinované či opakované nákazy těchto nemocí. To znamená, že jeden pacient má za jeden kalendářní rok syfilis i kapavku vícekrát po sobě,“ dodává.

Chlamydiové infekce

Ordinace venerologů se ale setkávají i nemocemi, které se u nás v minulosti nevyskytovaly, případně byly méně četné. „Problémem je například chlamydiová infekce. Ta se přenáší pohlavním stykem a její výskyt je v evropských zemích vysoký. Toto onemocnění je nebezpečné v tom, že příznaky onemocnění mohou být poměrně nenápadné a tím dochází velmi snadno k jeho šíření,“ říká docentka Arenbergerová. „Mezi příznaky patří například časté nucení na močení nebo mírný sekret z močové trubice. Mnoho mužů však těmto potížím nevěnuje (ať již vědomě, či nevědomě) pozornost,“ podotýká lékařka. Přitom neléčené onemocnění chlamydiemi může vést až k neplodnosti.

Lidský papilomavirus (HPV)

Velkým problémem je i často citovaný lidský papilomavirus. „I v tomto případě může infekce probíhat zcela skrytě, nebo se naopak může demonstrovat genitálními bradavicemi,“ popisuje dermatoveneroložka. Lidský papilomavirus (HPV) je nebezpečný v tom, že některé jeho kmeny jsou rizikové z pohledu vzniku onkologického onemocnění. „U žen jde zejména o rakovinu děložního čípku, ovšem problém je mnohem širší, než se může zdát. Žena se virem HPV nakazí vždy od muže, který je přenašečem, během pohlavního styku nebo během jiných pohlavních aktivit. A vzhledem k tomu, že se nemoc přenáší například i dotekem, neochrání před nákazou ani používání prezervativu,“ upozorňuje lékařka. U mužů může nákaza způsobovat genitální bradavice, rakovinu konečníku, penisu a další onkologická onemocnění.

Měkký vřed

Některá venerická onemocnění se u nás téměř nevyskytují nebo jen zcela výjimečně. To je případ měkkého vředu, který u nás nebyl hlášen po řadu let. I toto onemocnění může hodně potrápit. „U mužů se nákaza projevuje vředy na žaludu, předkožce a uzdičce. Objevit se ale mohou i na bradavkách a dalších místech. Nemocí se samozřejmě mohou nakazit i ženy, v tomto případě se však uvádí, že ženy jsou přenašečkami infekce,“ upřesňuje docentka Arenbergerová. Tato situace se však může velmi rychle změnit s příchodem cizinců a migrantů na naše území. „V Česku je situace s venerickými infekcemi poměrně dobrá, ovšem v jiných zemích je výskyt těchto chorob vysoký. Začlenění lidí z těchto lokalit do evropské společnosti může vést ke zvýšenému výskytu pohlavních onemocnění,“ upozorňuje lékařka.

HIV a AIDS

K nemocem, které se šíří pohlavním stykem, patří též infekce HIV, která se následně může rozvinout v onemocnění AIDS. Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS zaznamenala v roce 2015 celkem 266 nových onemocnění. Mezi nově diagnostikovanými je 248 mužů a 18 žen. Za nárůstem počtu případů stojí především vzájemný přenos mezi muži majícími spolu sex, který v roce 2015 stál za 78,2 % nových případů HIV. Podíl heterosexuálně přenesených infekcí činil 16,9 % a 0,8 % nových případů bylo zaznamenáno u injekčních uživatelů drog. (Zdroj: SZÚ)

Muži nemají gynekologa

Pokud ženy pojmou podezření, že se nakazily pohlavně přenosnou nemocí, mohou hledat pomoc u svého gynekologa. Muži se mohou obrátit na dermatovenerologickou ambulanci či kliniku v místě bydliště. „Někteří muži mohou být přeléčeni v rámci terapie celého páru léky, jež ženě předepíše její gynekolog. To se týká například opakovaných kandidových infekcí. I to jsou nákazy, které se přenášejí pohlavním stykem, a infekce se obvykle demonstrují výtokem a pálením sliznic genitálií ženy. Obdobně je tomu v případě chlamydiových infekcí - i zde může léčba muže probíhat v režii gynekologa ženy. V ostatních případech je nutná návštěva venerologa, který muže vyšetří, případně odebere vzorky pro laboratorní analýzu a následně předepíše vhodnou léčbu,“ uzavírá docentka Arenbergerová. 

V České republice podléhají hlášení tyto pohlavní nemoci: syfilis, kapavka,  lymphogranuloma venereum (chlamydiový) a měkký vřed.

U většiny pohlavních nemocí je jedinou možnou prevencí pohlavní zdrženlivost. „Z praxe známe mnoho historek, kdy pacienti tvrdí, že se nakazili ze záchodového prkénka, v bazénu nebo po použití půjčeného ručníku. V drtivé většině však za nákazou stojí promiskuita, a to jak v případě heterosexuálních, tak i homosexuálních pacientů,“ podotýká Monika Arenbergerová.

Odborná spolupráce: doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., Dermatovenerologická klinika 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

S některým z pohlavně přenosných onemocnění se přitom ročně setká více než 2200 lidí v Česku. Řadíme mezi ně nejen chlamydie, kapavku, syfilis, HPV (lidský papilomavirus), ale i nákazu virem HIV (Human Immunodeficiency Virus) a žloutenku typu B a C. MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono, je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

MUDr. Martina Čermáková je garantem odborného obsahu Loono • Autor: Loono.cz

Co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní Dole dobrý, která se věnuje onemocněním reprodukčního systému a zejména pak prevenci pohlavně přenosných onemocnění. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky máte navštěvovat podle vašeho věku a pohlaví.

Celý článek o pohlavních chorobách si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

Autor: Barbora Neubergerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.