Chlamydie | Jaké jsou příznaky, jak se přenáší, testuje a léčí? | Moje zdraví

Chlamydie

Chlamydie jsou parazitující mikroorganismy patřící do čeledi Chlamydiaceae. Mohou napadat pohlavní orgány, dýchací cesty i plíce, případně oční spojivky, klouby nebo nervový systém. Jde o velmi nakažlivé onemocnění, se kterým se setkáváme stále častěji, jelikož počet onemocnění celosvětově každým rokem stoupá.

Co jsou to chlamydie?

Chlamydie jsou parazité žijící uvnitř buněk. Nejčastěji se přenáší při nechráněném pohlavním styku a některé druhy mohou způsobovat zdravotní problémy, jako jsou záněty močových cest, zánět děložního čípku či neplodnost, napadnout mohou ale i plíce nebo oči. Léčí se antibiotiky.

Chlamydia trachomatis

Infekce bakterií Chlamydia trachomatis patří mezi nejrozšířenější pohlavní choroby. Trpí jí až 15 % sexuálně aktivní populace. Napadá pohlavní orgány a přenos probíhá primárně nechráněným pohlavním, análním i orálním stykem. Velmi vzácně může k nákaze dojít ale i používáním stejného prádla, ložního prádla, ručníků nebo ve společných prostorách, jako jsou sauna, bazén, společné sprchy apod. U žen můžou chlamydie způsobit problémy s plodností či samovolný potrat. Onemocnění je také možné přenést z matky na dítě v období těhotenství. V některých případech může dojít k nákaze novorozence při porodu, který následně onemocní chlamydiovým zánětem spojivek.

U mužů naopak tyto chlamydie narušují DNA spermií, čímž můžou způsobit i sterilitu.

 

 

Chlamydia pneumoniae

Chlamydie mohou napadat i dýchací ústrojí. Chlamydia pneumoniae je jedna z nejčastějších a zároveň nejnebezpečnějších infekcí. Přenáší se kapénkovým přenosem (kýcháním, kašláním apod.) a nebezpečná je zejména, protože se těžko rozpoznává, je totiž lehce zaměnitelná s jinými infekcemi. Neléčená plicní infekce může způsobit astma nebo chronickou obstrukční plicní nemoc.

Vstupní bránou pro chlamydie můžou být oči v případě kontaktu s infikovanými sekrety a jejich následným zavlečením do oka. Symptomy jsou stejné, jako při běžném zánětu spojivek, tedy otok víčka, zarudnutí a pálení očí či hnisavý sekret.

Chlamydie mohou způsobit také reaktivní artritidu neboli zánět kloubů, který způsobuje bolest v oblasti zad a páteře v místě, kde se šlachy upínají ke kostem.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

pohlavní orgány, dýchací cesty, plíce

Příznaky

  • výtok
  • otok mízních uzlin
  • horečka a zimnice
  • svědění
  • bolest při pohlavním styku a v podbřisku
  • vyrážka
  • vřed v oblasti genitálií
  • pálení při močení
  • zánět nadvarlete
  • zánět průdušek
  • zápal plic
  • tlak na hrudi

Většina nákaz, které mají na svědomí kmeny Chlamydia trachomatis probíhá asymptomaticky, tedy bezpříznakově. Pokud se ale projevuje, u žen je to výtokem, svěděním, bolestí při pohlavním styku a občas také lehkým krvácením mezi periodou, bolestí v podbřišku či pálením při močení. Prvním vodítkem může být vyrážka či bolestivý vřídek v oblasti genitálií, zduřelé mízní uzliny v tříslech nebo horečka a zimnice. Pokud je onemocnění dlouhodobě neléčeno, může infekce postupovat přes dělohu na vejcovody a vaječníky a způsobit tak vážné zdravotní komplikace.

U mužů jsou projevy podobné – bolest a pálení při močení, časté močení malého množství moče. Komplikací může být zánět nadvarlete – epididymitis. Inkubační doba je 1-3 týdny.

Plicní onemocnění způsobené bakterií Chlamydia pneumoniae probíhá rovněž často bezpříznakově a lékaři na ni musí při diagnostice pomýšlet téměř vždy, protože má podobné symptomy jako obyčejné nachlazení, chřipka, angína či zánět průdušek. Vyvolává takzvané atypické pneumonie – tedy zápaly plic. Projevuje se škrábáním v krku, dráždivým kašlem, častou únavou, tlakem na hrudi, bolestmi hlavy, zimnicí a pocením. 

Jak poznat angínu? Více čtěte zde.

Léčba

U chlamydií se nespoléhejte na babské rady, ale raději se již při prvním podezření svěřte do péče lékařů, předejdete tak závažným komplikacím a dalšímu šíření vysoce infekčního onemocnění. V některých případech se ženy mylně domnívají, že můžou pomoci různé výplachy, kterými se ale onemocnění spíše zhorší. Léčba trvá přibližné 1-4 týdny a po jejím ukončení je třeba provést kontrolní vyšetření, protože se infekce může někdy vracet.

Léky

Pro zahájení úspěšné léčby je třeba nejdříve určit druh chlamydie a rozsah infekce. Jedinou ověřenou léčbou při potvrzení infekce chlamydiemi je okamžité nasazení antibiotik. Ta sice infekci úplně nevyléčí, ale zahubí a utlumí většinu zárodků, a usnadní tak organismu, aby se s nimi vypořádal. Antibiotika se zpravidla berou dva až tři týdny, při chronické formě šest až osm týdnů a je nezbytné je dobrat celá. Kromě antibiotik je vhodné užívat také probiotika a léky na podporu činnosti imunitního systému.

Po dobu léčby Chlamydia trachomatis se zdržte pohlavního styku, a to až do úplného vyléčení, zpravidla týden po dobrání antibiotik.

Vyšetření

Pokud máte podezření na chlamydie po nechráněném pohlavním styku, obraťte se na gynekologa (ženy), případně urologa (muži). Ten provede stěr poševního čípku, u mužů stěr ústí močové trubice, a pošle jej na rozbor. Je třeba vyšetření obou sexuálních partnerů, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce.

Vyšetření na plicní chlamydie se provádí testem vzorku krve, výtěrem z nosohltanu nebo odebráním vykašlaného hlenu. V případě očního zánětu je možná diagnostika pomocí výtěru ze spojivky. Přítomnost chlamydií se následně určuje pod mikroskopem.

Inkubační doba

1 až 3 týdny

Očkování

ne

Délka léčby

závisí na rozsahu a formě onemocnění

Prevence

Jedinou prevencí je chráněný pohlavní styk, častými přenašeči jsou právě bezpříznakoví pacienti. Zvláště při časté změně sexuálních partnerů používejte latexové kondomy. Dbejte na intimní hygienu a používejte jen vlastní ručníky. V případě infekce plic, kdy je vyvolavatelem Chlamydia pnemoniae, je prevencí omezení pobytu v místech s vyšší koncentrací obyvatel, samozřejmou podporou je zdravá životospráva a dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.