Kapavka: Příznaky může mít na genitálu i v krku! | Moje zdraví

Kapavka

Kapavka je pohlavně přenosná infekce způsobená bakterií Neisseria gonorrhoeae. Tato infekce postihuje především genitálie, ale může se vyskytnout i v jiných částech těla. Je velmi nakažlivá a může mít vážné zdravotní důsledky, pokud není léčena včas. Jaké má příznaky, jak se diagnostikuje a léčí?

Průběh onemocnění se u jednotlivých pohlaví liší. U mužů se objevuje hnisavý výtok v močové trubici, odkud se nemoc dále může šířit do prostaty, semenných váčků a nadvarlat. U žen se zánět rozvíjí nejčastěji v oblasti děložního čípku, ale také v močové trubici, v děloze a může se šířit i do orgánů malé pánve.

Přenos kapavky

K přenosu kapavky dochází nejčastěji pohlavním stykem, a to vaginálním, orálním i análním. Neisserie napadají slizniční povrchy, přes které pronikají do lidského organismu. Vstupní branou u mužů je močová trubice, u žen krček dělohy, při análním sexu konečník a při orálním sexu ústa. Zřídka může také dojít k nákaze dítěte během porodu od infikované matky.

Příznaky kapavky

Kapavka se projevuje hnisavým zánětem sliznic u pohlavních orgánů a orgánů vylučovacího ústrojí.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

pohlavní ústrojí, hltan, oči

  • výtok z močové trubice
  • pálení a bolest při močení nebo pohlavním styku
  • krvácení mimo cyklus nebo po sexu
  • svědění pochvy, varlat nebo konečníku
  • hnisavé váčky

Až u poloviny žen může kapavka probíhat bezpříznakově, přesto je možné onemocnění šířit dál. Pokud jsou symptomy přítomny, jedná se většinou o hnisavý výtok z močové trubice, pálení při močení, bolest při pohlavním styku, svědění, zarudnutí a zápach z pochvy. Kapavka může také zapříčinit krvácení mezi menstruacemi nebo krvácení po pohlavním styku.

V oblasti stydkých pysků může dojít k infekci Bartholiniho žlázky a tvorbě malých bolestivých hnisavých váčků. Neléčené onemocnění může také způsobit zánět děložní sliznice a vejcovodů. Ten už bývá doprovázen bolestí a horečkou a pokud by zůstal neléčený, může vést ke komplikacím při těhotenství až k neplodnosti.

U mužů jsou projevy doprovázeny obtížemi při močení, pálením a svěděním v důsledku přítomnosti bakterií v močové trubici, odkud se často šíří dále ke konečníku nebo do oblasti varlat a prostaty. Ústí močové trubice bývá zarudlé, pro kapavku je také typický běložlutavý výtok. Pokud se zánět rozšíří až na varlata, projeví se zčervenáním a může způsobit neplodnost.

Kapavka se u obou pohlaví může projevit i v konečníku, a to například svrběním, výtokem nebo krvácením.

Kapavka v krku

Infikována může být i ústní část hltanu, tam jsou příznaky podobné, jako u angíny, tedy hnisání, tvorba hlenu a bolest v krku.

V případě nákazy novorozence během porodu se kapavka projeví ve formě hnisavého zánětu v oku.

Inkubační doba

2–14 dnů.

Léčba kapavky

Léčba kapavky, vzhledem k její vysoké infekčnosti, je povinná. Po prvotních příznacích je nutné vyhledat lékaře, podrobit se vyšetření a co nejrychleji začít s léčbou. Okamžité léčbě se musí podrobit i sexuální partner. Jelikož se jedná o infekční onemocnění vyvolané bakteriemi, jsou nasazena antibiotika. Je důležité dbát na pokyn lékaře a ohlídat si správné dávkování a délku užívání antibiotik. Po konci užívání antibiotik se za 24–48 hodin provádí zhodnocení úspěšnosti léčby vyšetřením a další dvě závěrečná vyšetření v týdenních intervalech. Během léčby je nutné vyvarovat se sexuálnímu styku kvůli možnému šíření nákazy.

Léky

Lékař předepisuje přesné dávkování některých antibiotik, jako jsou cefixim, ceftriaxon nebo ofloxacin.

Domácí léčba a babské rady

K doléčení kapavky může pomoci čaj z plodu jalovce, listu ořešáku a natě z třezalky. Denně vypijte 3 šálky, vždy s jednou lžičkou směsi. Čaj napomáhá zklidnit pohlavní orgány po nemoci.

Inkubační doba

2-14 dnů

Délka léčby

cca 10 dníasi 4 měscíe následují nutná kontrolní vyšetření
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Onemocnění kapavkou lze ověřit několika způsoby. Bakterie lze odhalit barvícími vzorky, což zahrnuje výtěr z postižené oblasti. Následně dochází k obarvení vzorku a jeho prozkoumání pod mikroskopem, avšak tento test je spolehlivější spíš u mužů nežli u žen. Častěji se používají močové výtěry pro potvrzení výskytu genu bakterie v moči. Provádí se také kultivační test.

Před nasazením léčby se obvykle provádí krevní odběr na možnou nákazu virem HIV, případně na přítomnost množství protilátek v těle, toto vyšetření se opakuje 4 měsíce po ukončené léčbě. V lékárně lze zakoupit také domácí rychlotesty, ale vyšetření u lékaře je nepochybně spolehlivější.

Kapavka v těhotenství

Kapavka je velmi nebezpečná v období těhotenství. V případě nákazy těhotné ženy hrozí infekce plodové vody s možností jejího předčasného odtoku. Onemocnění také zvyšuje pravděpodobnost potratu nebo předčasného porodu. Během porodu může být dítě od nemocné matky nakaženo – onemocnění se projeví zánětem očí a může způsobit až slepotu. Z toho důvodu se novorozencům preventivně ihned po porodu aplikuje antibakteriální prostředek do spojivkového vaku. Kromě zánětu spojivek může kapavka u narozeného dítěte způsobit také zápal plic, faryngitidu nebo diseminovanou infekci.

Možné komplikace kapavky

Komplikací bývá zasažení močových cest nebo infekce konečníku a rozšíření do trávicího ústrojí. V případě neléčení kapavky jsou po delší dobu příznakem bolesti břicha a v případě pohlavního styku i nepříjemná bolest v intimních partiích, stále s rizikem přenosu nákazy. Kapavka není smrtelná, ale její důsledky v případě zanedbání léčby mohou být velmi nepříjemné.

Trvalé následky kapavky

Při neléčení se můžou bakterie kapavky rozšířit u žen do dělohy a vejcovodů a způsobit pánevní zánět, který může zapříčinit neplodnost ženy nebo mimoděložní těhotenství. U mužů se může dostat do oblasti nadvarlat a také způsobit neplodnost. Je možné i zanesení infekce do očí. Neléčená infekce se může dále rozšířit i do krevního oběhu, kde může způsobit záněty kloubů nebo kožní vyrážky.

Prevence

Prevencí je chráněný pohlavní styk (s kondomem), pohlavní styk se stálým partnerem a včasné zahájení léčby v případě nákazy. Důležité je také dodržování zvýšených hygienických návyků v průběhu léčby a sexuální půst.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.