Řídnutí kostí | Moje zdraví

Řídnutí kostí

Řídnutí kostí se nazývá osteoporóza. Projevuje se úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. K narušení kostí dochází také v důsledku takzvané osteomalacie. Při tomto onemocnění dochází k deminerlizaci kostí v důsledku nedostatku vitaminu D. Řídnutí kostí je stále považováno za ženský problém. Muži nad 70 let jsou však ohroženi téměř stejně.

Příčiny řídnutí kostí

Úbytek pohlavních hormonů (netýká se jen žen v období menopauzy, ale i mužů, u kterých dochází k tzv. andropauze).

Nedostatek vitamínu D (ten může být způsoben buď nedostatečným přísunem vitamínu D do těla, nebo poruchou jeho vstřebávání).

Nedostatek tělesné aktivity (včetně dlouhodobého upoutání na lůžko).

Špatné stravovací návyky.

Kouření a alkohol.

Léky (v důsledku užívání kortikoidů mohou trpět osteoporózou například pacienti s revmatoidní artritidou).

Některá onemocnění (poruchy příjmu potravy, onemocnění štítné žlázy a podobně).

Genetické dispozice.

Jak vyléčit řídnutí kostí?

Osteoporóza je chronické onemocnění, které může zůstat dlouho nepoznáno. Vhodné je preventivně podstoupit denzitometrické vyšetření, pomocí kterého se měří hustota kostní tkáně a lze tak u pacientů odhalit osteoporózu včas. Na bezplatné preventivní osteologické vyšetření má nárok každá žena od svých 65 let a muž od 70 let. Lékaři ho doporučují ale udělat již dříve, obzvlášť pokud člověk prodělal zlomeninu v důsledku malého úrazu po 45. roce života, jeho výška se snížila o více než 3 cm od věku 25 let, pokud trpí endokrinním onemocněním, metabolickou poruchou nebo například revmatoidní artritidou.

Prvním projevem mohou být silné bolesti v zádech. U pacienta může dojít ke zlomenině kosti překvapivě již při malém úrazu nebo pádu nebo při běžné situaci, například při doskoku ze schodů a podobně. Zlomeniny se nejčastěji objevují v zápěstí, v krčku stehenní kosti nebo v páteři.
Dalším klinickým příznakem může být postupná ztráta tělesné výšky, což provází pomalý vývoj "kulatých" zad.

Osteoporóza může být odhalena i při rentgenovém vyšetření, kde může být vidět řídnutí kosti.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.