Na Homolce se roboticky operuje 15 let. Co všechno nové technologie dokáží? | Moje zdraví

Na Homolce se roboticky operuje 15 let. Co všechno nové technologie dokáží?

27. října 2020 • 10:00

V robotických operacích drží Nemocnice Na Homolce velké prvenství. Byla prvním zdravotnickým zařízením v České republice, které v roce 2005 pořídilo robotický operační systém Da Vinci. V říjnu téhož roku zde byl bariatrickou operací žaludku zahájen program roboticky asistované chirurgie. 

Za posledních 15 let bylo pomocí této technologie provedeno téměř dva a půl tisíce operací včetně světově unikátních výkonů. Robotické zařízení Da Vinci 1200 zakoupené v roce 2005 nemocnice v roce 2016 vyměnila za nejmodernější systém – Da Vinci Xi.  V současnosti se využívá k operacím velkých cév, srdce, tlustého střeva a konečníku a k mnoha urologickým a některým gynekologickým výkonům. Homolka je také školicím centrem v robotické chirurgii.

Výhody robotických operací

Oproti klasické (otevřené) i laparoskopické operativě jsou robotické operace pro pacienta šetrnější. Vysoké rozlišení a 3D zobrazení napomáhá chirurgovi anatomicky přesně operovat, což vede k lepším funkčním i onkologickým výsledkům. Zcela drobné kožní řezy představují pro pacienty jen minimální pooperační bolesti, čímž se výrazně snižuje spotřeba analgetik. Zkracuje se doba hospitalizace, rekonvalescence probíhá rychleji a pacient se může dříve vrátit k běžným aktivitám.

Homolka je jedinou nemocnicí v republice, kde se provádějí robotické operace cév. „Nejčastěji pomocí robota operujeme břišní část aorty a pánevní tepny, buď z důvodu výdutě cévní stěny, nebo pro její aterosklerotické zúžení. Menší část robotických cévních výkonů pak tvoří zákroky na slezinné nebo pánevní tepně, ledvinných tepnách či tepně zásobující břišní orgány. Při robotické operaci postiženou část tepny odstraníme a nahradíme cévní protézou nebo kolem ní vytvoříme bypass,“ říká primář cévní chirurgie Prof. MUDr. Petr Štádler, Ph.D. Oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce je považováno za prestižní světové robotické pracoviště v oboru. 

Gynekologie a urologie

Hned od počátku se robotický systém Na Homolce využíval kromě cévní chirurgie také v oborech všeobecná chirurgie, urologie a gynekologie a v roce 2007 se připojila také kardiochirurgie. 

V gynekologii robotický systém rozšiřuje možnosti miniinvazivního operačního přístupu u onkologických onemocnění, to se týká zejména nádorů dělohy a děložního čípku. Pomoci umí také s nádory konečníku či problémy na tlustém střevě. 

Co se týče urologie, tak byla v oblasti robotické operativy průkopnickým oborem. „Vůbec prvním výkonem prováděným standardně touto technikou byla radikální prostatektomie, tedy odstranění nádorů prostaty. Na Homolce tuto metodu provádíme od roku 2005. Roboticky operujeme i parciální nefrektomie, kdy odstraníme nádor ledviny, aniž bychom pacientovi museli vzít ledvinu celou. V roce 2019 jsme byli pracovištěm s druhým největším počtem provedených robotických parciálních nefrektomií v Česku,“ říká jménem urologického týmu MUDr. Ondřej Kaplan.

Kardiologická prvenství

Co se týče kardiologie, lékaři zde za 13 let provedli téměř 300 robotických operací. Tímto číslem se Homolka řadí k největším kardiochirurgickým robotickým centrům v Evropě. „V kardiochirurgii jsme tuto metodu zavedli v roce 2007 jako první v ČR a jako jedni z prvních v Evropě a v současné době ji na kardiochirurgickém oddělení používáme zcela rutinně při operacích bypassů, chlopenních vad, především mitrální chlopně, a u některých vrozených vad, jako je defekt mezisíňové přepážky. Ročně touto metodou provedeme zhruba 10 procent ze všech našich výkonů,“ dodává kardiochirurg a vedoucí lékař hybridního a robotického sálu MUDr. Štěpán Černý, CSc., MBA.

Autor: Nemocnice Na Homolce

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.