Menstruace: Co je při ní normální a kdy byste měla zpozornět? | Moje zdraví

Menstruace: Co je při ní normální a kdy byste měla zpozornět?

Menstruace: Co je při ní normální a kdy byste měla zpozornět?
Menstruaci obvykle provázejí nějaké bolesti • Autor: iStock
2. března 2021 • 12:00

Menstruační krvácení patří od určitého věku do života každé ženy. Měsíčky, jak se těmto dnům lidově říká, přicházejí obvykle každý měsíc a jejich trvání nepřesáhne týden. Co když je ale krvácení výrazně kratší, delší, silnější, nepravidelné, zkrátka jiné, než jaké by mělo být? Může to signalizovat zdravotní problémy. Přečtěte si, kdy je vhodné navštívit lékaře.

První menstruace, odborně nazývaná menarche, začíná u dívek ve věku 10–15 let, tedy v době puberty, a poslední menstruace přichází s koncem reprodukčních schopností ženy v období zvaném menopauza, tedy zhruba mezi 45–55 lety. Každý měsíc se v sexuálně zralém těle ženy vlivem ženských pohlavních hormonů (estrogenu a progesteronu) vyvine jedno vajíčko (příležitostně 2 i více), které se uvolní v době ovulace. Zároveň s tím roste výstelka dělohy, endometrium, tak, aby byla připravena na potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka a vznik těhotenství. Pokud k oplodnění vajíčka spermií nedojde, tělo je spolu s nadbytečnou sliznicí dělohy vyloučí ven. Tento proces se nazývá menstruace a projevuje se jako každoměsíční krvácení.

Délka cyklu

Průměrná délka menstruačního cyklu je 28 dní. Za stále ještě přijatelné se ale považuje, pokud menstruace nastává každých 21 až 35 dní. Tělo každé ženy je jiné, a proto některé menstruují co 25 dní, jiné co 30 dní. Důležité je, když je to pokaždé stejně. Menstruační cyklus by si proto žena měla zapisovat do kalendáře nebo k tomu použít některou z mnoha chytrých aplikací, které umožňují zaznamenat také sílu krvácení, bolesti, nálady a další parametry. Pokud se v reprodukčním období života ženy (tedy mezi 15. až 45. rokem) menstruace zpozdí oproti obvyklé délce o několik dní, nemusí se hned jednat o těhotenství ani o zdravotní problém.

Krátké zpoždění v řádu několika dnů může být způsobeno stresem či virovým onemocněním, případně i radikálním úbytkem či nárůstem hmotnosti. Jestliže však pauza mezi dvěma cykly trvá déle než dva měsíce a přitom nejde o těhotenství nebo začátek menopauzy, rozhodně je nutné navštívit lékaře. Vynechání menstruace totiž může signalizovat poruchy štítné žlázy, hypofýzy či nadledvinek, ale třeba i nádor nebo onemocnění zvané syndrom polycystických ovárií. Při něm mají ženy nepravidelnou nebo velmi slabou menstruaci, typicky se u nich také vyskytuje ochlupení na místech, kde to u žen není obvyklé, trápí je nadváha nebo problematická pleť se sklonem k akné.

Síla krvácení

Průměrná ztráta krve při menstruaci je 20–80 ml. Ženy, které užívají hormonální antikoncepci nebo mají zavedeno nitroděložní hormonální tělísko, zpravidla krvácejí méně. Vzhledem k tomu, že množství krve nelze přesně změřit (pokud nepoužíváte menstruační kalíšek), uvádí se jednoduché vodítko: Pokud je potřeba vložky či tampóny měnit každé 1–2 hodiny, jde o silné menstruační krvácení. To může být způsobeno jak některými nemocemi, tak například zánětem v děloze nebo děložními polypy. Někdy ženy hodně krvácejí při zavedeném nehormonálním tělísku. Ve všech těchto případech je však nutné navštívit lékaře a zjistit, co je příčinou silného krvácení.

Barva krvácení

Pokud má vaše menstruace světlou, růžovou barvu, může jít o nízkou hladinu estrogenu. Zvlášť pokud je krvácení slabší, než jste zvyklí. Jestliže chodíte často do posilovny, může to být způsobeno právě tím. Studie prokázaly, že nadměrné cvičení může snižovat hladinu estrogenů, což může následně narušit pravidelnou menstruaci. Světlá barva krvácení ale může být také signálem chudé stravy nebo syndromu polycystických ovarií.

Tmavá barva menstruace může být způsobena staršími kousky děložní sliznice a krve, které se zrovna dostávají z vašeho těla. Není nutné propadat panice, je to normální. Ovšem pokud tyto částečky děložní sliznice budou větší nebo se budou objevovat až ke konci menstruace, raději o tom řekněte svému lékaři. Mohlo by jít i o endometriózu.

Nezvyklé bolesti

Menstruační krvácení obvykle ženy nevnímají jako nejlepší dny z měsíce. Nejen, že je předchází premenstruační syndrom s výkyvy nálad, nevolností a podrážděním, ale také samotná menstruace nebývá zrovna příjemná. U mnoha žen krvácení provázejí bolesti v podbřišku, v zádech i bolesti hlavy.

Příčinou bolestí v podbřišku je obvykle zvýšená produkce prostaglandinů, které zvyšují kontrakce děložní svaloviny, a dále hormon vazopresin, jenž ovlivňuje cévy a může vyvolat bolest kvůli nedokrvení tkáně uvnitř dělohy.

Více o menstruačních bolestech a jak je zmírnit čtěte zde.

Nějaký diskomfort pociťuje během menstruace skoro každá žena, ale nezvykle silné bolesti v pořádku určitě nejsou. Jejich příčinou může být třeba endometrióza. Při tomto onemocnění se buňky děložní sliznice ocitají i mimo dutinu děložní, například ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní. Během menstruace reagují na hladiny pohlavních hormonů a působí bolesti.

Náhlé silné bolesti v podbřišku mohou znamenat ale také zánět dělohy nebo potrat. Zejména, pokud se menstruace zpozdila a krvácení je silnější než obvykle. V takovém případě je nutné vyhledat lékaře okamžitě.

Krvácení mimo cyklus

V průběhu menstruačního cyklu se občas může stát, že žena takzvaně „slabě zakrvácí“, někdy se tomu říká „špinění“. Příčin, které k tomu vedou, je více. Jednou z nich může být těhotenství. Uvádí se, že až 20 % gravidních žen v prvních měsících těhotenství má občas tyto příznaky. Mezi další příčiny krvácení mimo cyklus se řadí hormonální nerovnováha v organizmu, užívání některých léků, některé druhy antikoncepce nebo také nádorové onemocnění.

Nejlepší rady, jak předejít rakovině, si můžete přečíst tady.

Krvácení těsně po pohlavním styku může znamenat přítomnost polypů, ale také nějakou pohlavně přenosnou nemoc, zejména, je-li doprovázeno svěděním, pálením či dalšími potížemi. Někdy jde však jen o drobné poranění sliznice. Konzultace s lékařem se ale přesto vždy vyplatí.

 

Autor: Šárka Adámková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.