Obávaná endometrióza: Ženy někdy trpí zbytečně dlouho | Moje zdraví

Obávaná endometrióza: Ženy někdy trpí zbytečně dlouho

24. května 2021 • 14:00

Kolik žen přesně ví, co je endometrióza? Patří mezi nejčastější gynekologická onemocnění. Přesto je tohle téma pořád trochu tabu.

Název zní krkolomně a vysvětlení této diagnózy je také poměrně složité. Laicky řečeno je endometrióza chronické gynekologické onemocnění, při kterém se buňky podobné sliznici dutiny děložní nazývané endometrium objeví i mimo ni.

Video se připravuje ...
Endometrióza je jedním z nejčastějších gynekologických onemocněníVIDEO 

„Typicky to bývá na pobřišnici, což je výstelka dutiny břišní, či vaječnících, ale může se vyskytovat prakticky na jakémkoli gynekologickém i jiném orgánu v těle,“ vysvětluje MUDr. Jan Přáda z Gynekologickoporodnické kliniky VFN a 1. LF UK. V napadených orgánech pak tyto buňky „páchají“ škodu, způsobují lokální chronický zánět a srůsty. To vše doprovázejí urputné bolesti. „Typicky je endometrióza provázena bolestivými stavy při menstruaci, nicméně spektrum obtíží je opravdu široké. U bezpříznakových žen je endometrióza diagnostikována náhodně, například při operaci z úplně jiného důvodu. Na druhé straně škály jde o těžké stavy, kdy žena trpí chronickými pánevními bolestmi a mohou se vyskytovat obtíže při močení, stolici či mohou být postiženy její reprodukční schopnosti,“ vysvětluje gynekolog.

Hypochondrie? Omyl!

Se svým osobním příběhem se rozhodla podělit Lenka Polášková, která chce na základě aktuální zkušenosti upozornit na do jisté míry stále tabuizované onemocnění. Už od deseti let, kdy začala menstruovat, ji během periody pravidelně provázely silné bolesti. A to až tak velké, že kvůli nim měla absence ve škole a později i v práci. Postupem času se s bolestí během menses smířila a naučila se s ní fungovat. Před rokem, v jejích osmadvaceti letech, se ale situace vyhrotila. „Během ovulace jsem začala mít při vyprazdňování bolesti v podbřišku. Připadalo mi to zvláštní. Paní doktorka na gynekologii vyslovila hypotézu, že se pravděpodobně jedná o endometriózu, odkázala mě na vyšetření do centra pro asistovanou reprodukci, ale tam nic nepatřičného nezjistili. A tak jsem si tenkrát připadala jako simulant, nicméně bolesti se začaly prudce zhoršovat. Postupem času jsem brala jeden lék na bolest za druhým a několik dní jsem byla prakticky paralyzovaná,“ popisuje Lenka Polášková.

Silná bolest není normální

Pro Lenčiny pocity má pochopení také MUDr. Jana Racková, která se pacientkám s endometriózou věnuje již jedenáct let. Lékařka působí v Nemocnici Na Bulovce a 1. LF UK, dále v GYNEM s. r. o. „Za největší předsudek bych považovala tvrzení, že menstruační bolesti jsou normální. Bolest je subjektivní vjem, pro její objektivizaci používáme Numerickou analogovou škálu, kdy nejsilnější je 10 bodů. Opakovaně jsem se u některých pacientek s endometriózou setkala s tvrzením, že by potřebovaly číslo 15. Bolesti mohou být tak silné, že dívky musejí zameškat školu nebo si vzít volno v zaměstnání, doma jsou schoulené a okolí je považuje za hypochondry,“ potvrzuje Lenčina slova gynekoložka.

Co nejdřív jít do ordinace

Důležité je nenechat nic náhodě. Lenka udělala dobře, že své potíže nepřehlížela a měla štěstí, že se do rukou odborníků dostala včas. Podle MUDr. Rackové mnohé ženy vyhledají lékařskou pomoc opakovaně několik let předtím, než je jim správně stanovena diagnóza. „Dívkám bych doporučila najít cíleně některou z poraden pro endometriózu, které jsou ve všech fakultních nemocnicích,“ nabádá lékařka. Její slova doplňuje i MUDr. Přáda: „Definitivní diagnóza je pouze histologická, to znamená, že se pošle do laboratoře na mikroskopické vyšetření postižená tkáň či orgán. Avšak s vysokou mírou pravděpodobnosti můžeme tuto nemoc diagnostikovat už podle nálezu při operaci či dokonce ultrazvuku a klinických obtíží.“

O nemoci vědí ženy málo

Pacientka Lenka musela absolvovat mnoho vyšetření. Bylo to v době počáteční pandemie koronaviru, a tak vše bylo obtížnější. Po třech měsících Lenka uslyšela ve specializovaném centru diagnózu: endometrióza. „Tehdy jsem o nemoci nic nevěděla a vůbec by mě nenapadlo, jak může být závažná. Netušila jsem, že endometrióza dokáže napadat okolní orgány. To se stalo mně. Napadla mi tlusté střevo,“ říká mladá žena. Dostala hormonální antikoncepci, která bolesti zmírnila, a tak se Lence vrátila energie a začala se těšit na operaci, která měla problém vyřešit.

Hormony nebo i operace

Na endometriózu zatím neexistuje specifická farmakologická léčba. „Léčba se opírá v první řadě o hormonální preparáty a terapii ovlivňující příznaky,“ podotýká MUDr. Přáda. Analgetika či hormonální léky však pouze tlumí symptomy, jako jsou bolesti a zánět. V mnoha případech však mají velice pozitivní vliv na kvalitu života. „Na hormonální terapii většina žen dobře reaguje. Terapie chirurgická se pak vykonává podle rozsahu onemocnění. Od jednoduchých zákroků, při kterých jde třeba o odstranění cysty z vaječníků, rozvolnění srůstů či destrukci postižené tkáně pomocí elektrokoagulačních metod, až po mnohahodinové operace. V případě většího postižení orgánů je například nutná resekce střeva až vyvedení stomie, někdy je třeba provést radikální zákroky na močovodech a močovém měchýři (repozice a reimplantace močovodů, resekce močového měchýře), stav někdy vyžaduje odstranění vaječníků, vejcovodů či dělohy a tak dále. Ještě je však třeba dodat, že obtíže s endometriózou často ustoupí po úspěšném těhotenství,“ dodává MUDr. Přáda. Tuto možnost doporučuje i MUDr. Racková. Podle ní lze zkusit otěhotnět spontánně nebo pomocí technik asistované reprodukce, ke každé ženě je však třeba přistupovat individuálně. Vhodné je podle ní užívání folátu a myo-inositolu. „Účinnou terapií je miniinvazivní laparoskopická operace v centru pro endometriózu, kdy se šetrně odstraní maximum ložisek endometriózy a napraví se anatomické poměry v malé pánvi. To ve výsledku vede ke snížení nebo vymizení bolestivosti,“ naznačuje možnosti MUDr. Racková.

Nemoc se může vrátit

Pro operaci se rozhodla i Lenka. Při čtyřhodinovém chirurgickém zákroku jí lékaři odstranili část tlustého střeva napadeného endometriózou. Protože se přidaly nějaké komplikace, pobyla si v nemocnici místo plánovaného jednoho týdne tři týdny. Následovala hormonální léčba a hlavně se tato mladá žena musela psychicky vyrovnat s novou situací. „Je to velký zásah. Už to, že nikdo nezná příčinu nemoci a není na ni přímo lék, není povzbudivé. Člověk se musí spoléhat sám na sebe. Oproti jiným ženám jsem měla štěstí, nemusela jsem mít vývod, ani mi neodebrali ženské orgány. A nyní, po půlroce od operace, se cítím relativně dobře. Nemoc se ale ráda vrací, někdy v horizontu měsíců, někdy let, někdy se nevrátí vůbec. A tak jsem vděčná za to, co je nyní, protože až na úplné drobnosti vedu normální život, jako jsem vedla předtím. Více jsem se zaměřila sama na sebe, hlídám si zdraví a životní styl. Učím se poslouchat své tělo, odpočívat,“ popisuje svůj přístup Lenka Polášková. Podle lékařky je velká šance, že ženy po operaci pocítí úlevu. Příznaky nemoci ustoupí a po přerušení srůstů v dutině břišní, způsobených endometriózou, má žena i velkou šanci na spontánní otěhotnění. Jako podpůrné metody úlevy od bolestí radí pobyt v lázních, kvalitní fyzioterapii, meditaci, jógu nebo akupunkturu. Vhodné je také upravit jídelníček na středomořskou stravu. „Doporučit můžeme také protizánětlivé preparáty s obsahem kurkuminu nebo acetylcystein. Na imunitu je vhodný dostatek vitaminů D a C,“ říká MUDr. Racková.

Svépomocná skupina

V tom všem Lence nejvíc pomohla skupina žen na sociální síti, se kterými mohla sdílet své zkušenosti. „Docela mě uklidnilo, když jsem zjistila, že se ženám daří vyhýbat se nemoci nebo jejím projevům pomocí alternativních léčebných postupů a že lze s endometriózou otěhotnět i přirozeně. Doporučuji tedy každé ženě, ať už má, nebo nemá diagnostikovanou tuto nemoc, aby si zjistila co nejvíce informací. Na endometriózu se často přijde pozdě, protože se o ní moc nemluví. Mě osobně například překvapilo, jak tato nemoc dokáže ovlivnit nejen osobní, ale i pracovní život. Po návratu z neschopenky jsem musela dát výpověď v práci, protože jsem nezvládala úroveň stresu. Ženy nejsou jako muži. Jejich život je cyklický s periodou 28 dní. Jsou dny, kdy mohou fungovat naplno, ale jsou také dny, kdy musejí odpočívat, a na to se v dnešní hektické době obrovského nátlaku na výkon úplně zapomíná,“ podotýká Lenka. Sama se proto začala v této problematice angažovat. Stala se součástí nové pacientské platformy ENDOtalks.cz. „Tuto platformu jsme se rozhodli vybudovat, protože o endometrióze mnoho žen neví, přitom postihuje 6 až 15 % žen. Lze k ní přistoupit přes web www.endotalks.cz, na Instagramu @endotalks.cz nebo s použitím hashtagu #endovyšetření.“ Součástí nové platformy jsou rozhovory s lékaři, příspěvky na sociálních sítích, články, kontakty, vzájemná pomoc a mnoho dalšího. Plánujeme takzvaný endomarch, pochodovou akci, která probíhá v zahraničí, například v Německu, ale u nás zatím nemá své obdoby,“ těší se Lenka na své nové poslání.

Video se připravuje ...
Jestliže máte najednou křeče, ačkoliv dříve byla vaše menstruace bezproblémová, může to značit nějaký zdravotní problémVIDEO 

Mýty a předsudky

Ty si to vymýšlíš

Mnohým ženám okolí jejich bolesti nevěří. Lidé onemocnění zlehčují. Nechápou, že bolesti pacientky paralyzují natolik, že nemohou vykonávat práci či mají absenci ve škole.

Těhotenstvím a porodem se endometrióza vyléčí

„Je pravda, že menstruační bolesti po porodu bývají mírnější, ale neplatí to pro všechny. Jsou i pacientky, které po třech porodech a před menopauzou trpí hlubokou endometriózou a silnými bolestmi,“ říká MUDr. Racková. Gynekologové těhotenství ženám doporučují proto, že se obávají o budoucí možnost početí dítěte přirozenou cestou. „Málo žen ví o možnosti zamrazení oocytů nebo embryí před plánovanou operací, tuto možnost bych vřele doporučovala,“ říká lékařka.

Endometrióza rovná se neplodnost

I to je předsudek. Diagnóza neznamená neplodnost. Pokud se těhotenství neodkládá do vyššího věku, má žena slušnou šanci na spontánní otěhotnění. Nemoc se často objeví mezi 30. a 40. rokem života ženy. „To je spíše věk, kdy je u ženy diagnostikována, než že by se poprvé vyskytla. Může to souviset i s tím, že řada žen se právě v tomto věku snaží otěhotnět a endometrióza jim toto může ztěžovat,“ říká MUDr. Jan Přáda.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

Autor: Michala Jendruchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.