Bolestivý pohlavní styk: Jaké jsou důvody a jak je řešit? | Moje zdraví

Bolestivý pohlavní styk

Bolest při pohlavním styku (dyspaurenie), kdy žena pociťuje nepříjemné až bolestivé pocity při sexuálním styku či po něm, může zažít každá žena, o dyspaurenii jde v případě, že se tento stav stane chronickým a ženu trápí opakovaná bolestivost. Žena vnímá bolest při pronikání penisu do vagíny, během vlastní soulože – během kterékoli její fáze nebo i po ní. Bolest popisují ženy jako pálení, řezání, stažení poševních svalů. 

Příčiny bolesti při pohlavním styku

Příčiny dyspaurenie jsou různé, velmi často jde o psychosomatickou záležitost, jindy o fyziologickou. Pokud se fyziologická příčina včas neodstraní, může se přenést do psychiky ženy.

Z fyziologických příčin bývají nejčastější

  • deformace poševního vchodu, pochvy nebo dělohy,
  • nedoléčené nebo recidivující infekce pohlavních orgánů,
  • zánět pochvy,
  • onemocnění orgánů uložených v malé pánvi,
  • záněty močových cest.

Speciální popis si zasluhuje chronické nebakteriální onemocnění močového měchýře, zvané intersticiální cystitida. Ne náhodou se také nazývá syndrom bolestivého měchýře. Pro toto onemocnění je typická bolest v oblasti močového měchýře a zvýšená frekvence močení; bolestivé pocity se často projevují při pohlavním styku.

K méně častým příčinám bolesti při pohlavním styku patří záněty vaječníků, dělohy nebo vejcovodů. Celá střední část těla je v těchto případech rozbolavělá a při sexu se bolest často ještě znásobí.
Psychosomatika hraje v případě dyspareunie obrovskou roli: K psychologickým příčinám potíží patří například špatná informovanost před zahájením sexuálního života, negativní vztah k sexu, strach ze styku či neschopnost komunikovat s partnerem o svých pocitech a potřebách.

K sekundárním příčinám patří například negativní sexuální zkušenost, znásilnění, časté vynucování pohlavního styku partnerem nebo jeho neohleduplnost k potřebám ženy. V takových případech je dobré vyhledat odbornou psychologickou pomoc a pokusit se s negativními zážitky vyrovnat.

Problém, o kterém se příliš nemluví, ale který může vyústit v dyspaurenii, jsou partnerské neshody, nevyřešené problémy v manželství, které se manifestují při pohlavním styku (například nedostatečnou lubrikací pochvy).

Jak vyléčit bolest při sexu?

Bolestivost při sexu je velice nepříjemná záležitost. V případě fyziologické poruchy je pomoc nasnadě – návštěva gynekologa nebo urologa a řešení problému cestou medicíny. Co se týká psychologických příčin dyspaurenie, vždy je přínosnější se o tomto delikátním problému pobavit s psychologem nebo psychoterapeutem.

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.