Nemoci štítné žlázy: Jak je poznat, léčit a co způsobují | Moje zdraví

Nemoci štítné žlázy: Jak je poznat, léčit a co způsobují

Nemoci štítné žlázy: Jak je poznat, léčit a co způsobují
Problém se štítnou žlázou se týká hlavně žen • Autor: Shutterstock.com
3. června 2019 • 06:00

Únava, přibírání na váze nebo naopak roztěkanost a hubnutí. To vše můžou způsobovat nemoci štítné žlázy, kterými u nás trpí přes 600 000 lidí. Víte, se kterými příznaky zajít k lékaři a jak tahle onemocnění vznikají? Podívali jsme se na ně podrobněji.

"Lidí trpících zvýšenou funkcí štítné žlázy, hypertyreózou, je podstatně méně než lidí trpících její sníženou funkcí, hypotyreózou,“ říká vedoucí oddělení klinické imunoendokrinologie Endokrinologického ústavu v Praze prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc. Oba tyto problémy trápí častěji ženy než muže a jejich výskyt stoupá s věkem. Bývají také dědičné, zvláště v ženské linii. Bohužel, pouze každý druhý pacient o své nemoci ví.

Poruchy funkce štítné žlázy mohou být navíc provázány s řadou jiných onemocnění (např. s diabetem, roztroušenou sklerózou, systémovým onemocněním pojiva nebo Crohnovou chorobou). „Ukazuje se, že tato onemocnění mají společný výskyt a podobné startovací mechanismy. Povzbudivé je, že se klinické projevy některých onemocnění zmírní současně s tím, jak léčíme štítnou žlázu,“ dodává profesor Šterzl.

Jaký je start?

Hormony štítné žlázy a dostatečný přívod jodu jsou nezbytné pro normální vývoj centrálního nervového systému plodu, po narození i v prvních letech života dítěte. Je-li hormonů štítné žlázy během těhotenství u matky či plodu nedostatek, dochází mimo jiné k poruchám tvorby myelinu a hrozí i další rizika, která mohou vést až k trvalé mentální retardaci.

Snížená funkce štítné žlázy

Snížená funkce štítné žlázy se projevuje útlumem řady tělesných funkcí, zpomalením duševních pochodů a prodlouženou reakční dobou reflexů. „První, s čím člověk přijde, bývá velká únava, zimomřivost, větší spavost, menší obratnost – člověk si připadá neohrabaný, vlasy má lámavější, prořídlé a má suchou kůži, kterou musí stále promašťovat,“ vyjmenovává lékař. Přidávají se potíže s klouby, zpomalené trávení, neschopnost zhubnout, potíže s pamětí, vznikají deprese včetně těch poporodních. „Záludné je i to, že postižení lidé trpí různými kombinacemi výše uvedených příznaků a také jejich různou intenzitou,“ dodává profesor Šterzl. Za nárůstem těchto autoimunitních reakcí může stát zhoršené životní prostředí, nezdravý životní styl, prodělané virové infekce či stres.

Zvýšená funkce štítné žlázy

Špatné autoimunní reakce bývají jednou z hlavních příčin zvýšené funkce štítné žlázy, když produkuje víc hormonů, než je potřeba. Hypertyreóza se projevuje nápadným zvětšením postiženého orgánu. Trápí častěji ženy než muže, ale ne tak často jako snížená funkce. Pacient bývá nervózní, unavený, neklidný, trpí úzkostmi, poruchami spánku a špatně se soustředí. Kvůli zrychlenému trávení má často průjem, a i když mívá zvýšenou chuť k jídlu, hubne. Zhoršuje se jeho kvalita vlasů, kůže i nehtů. Pro lidi s hyperfunkcí štítné žlázy bývají typické vytřeštěné oči. „Tito lidé navíc žijí v relativním nebezpečí tachykardie, může u nich dojít k fibrilaci s fatálními následky,“ varuje odborník.

Není nad prevenci

„Nejefektivnější prevencí proti hypotyreóze je příjem dostatečného množství jodu,“ říká profesor Šterzl. Nemají-li ho dostatek, mohou po dohodě s lékařem užívat léky, jimiž ho doplní. To se týká i žen, které se chystají otěhotnět. Jinak je léčba založená na substituci hormonu štítné žlázy.

U hypertyreózy si pacienti musejí hlídat, aby nejedli příliš mnoho ryb, plodů moře a mořských řas – jejich přílišná konzumace může zvyšovat množství jodu v těle a nepříznivě měnit tvorbu těchto hormonů. Velice důležitý pro prevenci infekcí a rozvoje autoimunitních onemocnění je dostatečný příjem vitaminu D. „Po porodu je z hlediska prevence autoimunity významný dostatečný sluneční svit a pobyt na čerstvém vzduchu. Zaplať pánbůh za možnost jet v létě s dětmi k moři,“ říká profesor Šterzl. Čím více vitaminu D podle jeho slov „nachytáme“ v létě, tím více jej máme v zásobě do zimy. K pravidlům prevence patří rovněž stravování, zdravý životní styl a vyhýbání se stresu.

Rodinná anamnéza

Pokud chceme zůstat zdraví, měli bychom se o sebe starat ve všech směrech a také vědět, jakými nemocemi trpěli naši předci. "V tomto směru se snažíme, aby byly všechny děti, jejichž rodiče onemocněním štítné žlázy trpí, povinně vyšetřeny. První známky onemocnění se totiž poprvé začínají projevovat v dětství," říká lékař. V tomto období totiž mohou léčebné postupy mnohonásobně prodloužit dobu, než dojde k plnému poškození štítné žlázy. "Pokud tato doba mine, pacient je odkázaný na celoživotní substituci chybějících hormonů,“ uzavírá profesor Šterzl.


Štítná žláza

je největší žlázou s vnitřní sekrecí u člověka. Má tvar motýla a je umístěna na přední straně krku před průdušnicí. Je tvořena váčky, jež obsahují bílkovinu tyreoglobulin. Na ni jsou navázány hormony štítné žlázy (tyroxin a trijodtyronin), jejichž součástí je jod. Tyto hormony ovlivňují oxidační procesy v buňkách, a tím stimulují metabolismus. Hormony štítné žlázy jsou zapotřebí pro jaterní přeměnu karotenu na vitamin A, dále jsou nezbytné pro normální menstruační cyklus a plodnost a mimo jiné jsou spoluodpovědné za snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Odborná spolupráce: prof. MUDr. Ivan Šterzl, Oddělení klinické imunoendokrinologie Endokrinologického ústavu v Praze

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.