Bolest nebo zčervenání prsa aneb kdy je třeba vyhledat lékaře | Moje zdraví

Bolest nebo zčervenání prsa aneb kdy je třeba vyhledat lékaře

27. října 2021 • 14:00

Rakovina prsu představuje celosvětově nejčastější typ onkologického onemocnění u žen (nemoc se ale nevyhýbá ani mužům). A přesto, že nárok na pravidelné vyšetření prsou ženy od určitého věku mají, nevěnuje se jim dostatečná pozornost. To ale jen do chvíle, než se objeví problém. Jak včas a správně rozpoznat varovné signály, které mohou znamenat rakovinu prsu? A kdy už byste opravdu neměli návštěvu lékaře odkládat?

Redakce časopisu a webu Moje zdraví se spojily, aby společně podpořily projekt Chraň se na podporu prevence některých závažných onemocnění, která v době koronavirové pandemie zapomínáme hlídat. Projekt vznikl ve spolupráci s iniciativou Loono (www.loono.cz). Ta sdružuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kterým záleží na tom, aby se lidé více zajímali o prevenci. V říjnu vám přinášíme články o tom, jak účinně hlídat svá prsa.

Video se připravuje ...
Hrozivá čísla: Každý rok 7 tisíc žen s nádorem prsu!VIDEO 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) tvoří globálně karcinom prsu 27 % všech zhoubných nádorů. Přesná příčina vzniku není doposud objasněná, předpokládá se, že výskyt onemocnění ovlivňuje více faktorů. Nejvýznamnějším je genetická predispozice. To znamená, že když se onemocnění vyskytlo v rodině u přímých příbuzných, existuje 25% pravděpodobnost, že se vyskytne také u jejich potomků.

Dalším rizikovým faktorem může být i působení estrogenů, jejichž hladina v reprodukčním období ženy kolísá. Rozvoj rakoviny prsu se nedá fyziologicky ovlivnit. Díky pravidelné prevenci se dá ale v počátečním stádiu odhalit a léčit.

Prevence, prevence, prevence...

Prevence a zase prevence. Prevence je základ, abychom případné onemocnění včas odhalili. Je ale důležité zdůraznit, že pravidelná prevence neznamená, že můžete rakovině zabránit. Nejdůležitější a zároveň nejpřístupnější forma prevence rakoviny prsu je samovyšetření.

Samotné vyšetření není vůbec nic těžkého. Spočívá v důkladném prohmatání prsou, je důležité si všímat všech odchylek či změn, které mohou (ale nemusí) být varovným signálem. „Nebojte se říct svému partnerovi o pomoc. Celých 30 % změn rakoviny odhalí naši milovaní, protože nás mají hezky v ruce, a tak si samovyšetření můžete jednou měsíčně provést navzájem,“ říká ředitelka organizace Loono, Mgr. Blanka Majnušová. Pokud si při samovyšetření všimnete jakékoli změny, navštivte svého lékaře.

Změna vzhledu prsou

Změny ve velikosti či tvaru prsou jsou nejčastější a nejjednodušší pozorovanou odchylkou. Pokud si všimnete jakékoli změny tvaru, velikosti, vzhledu či asymetrie, vyrazte k lékaři. Může jít například o pomerančovou kůži na prsou nebo třeba jejich velikostní nepoměr.

Bulka na prsou nebo v podpaží

Obvykle největší obavy při samovyšetření prsou nastávají při nahmatání tvrdé a často nebolestivé bulky v prsou a nebo v podpaží. Ačkoli jsou bulky v prsou poměrně velkým důvodem k obavám, hned nepanikařte! Někdy totiž nemusí jít o rakovinovou tkáň. Až přibližně v 90 % jde o cystu nebo benigní, tedy nezhoubný nádor. V každém případě ale vždy opět vyhledejte svého lékaře.

Zčervenání a otok prsou

Bolesti prsou ženy poměrně často při reprodukčním období zažívají a obvykle se pojí s blížící se menstruací. Pokud se však bolest prsou objevuje i mimo menstruační cyklus a je spojená s nepřirozeným začervenáním, není to dobré znamení. I když stoprocentně nemusí jít o rakovinu prsu, může jít o infekci, kterou je také důležité začít léčit okamžitě.

Výtok z bradavky

Kromě mateřského mléko by z bradavky neměla vytékat žádná jiná tekutina. Pokud se výtok z prsou objeví, aniž byste stlačili bradavku, zpozorněte. Mohlo by se jednat o jeden z nejčastějších příznaků rakoviny prsu.

Bolesti prsou

Náhlé, ostré až bodavé bolesti v prsou mohou být znepokojujícím znamením. Bolest většinou přechází z jednoho prsa na druhé. Často je bolest poměrně krátká, ale intenzivní. Bolest může být také jedním ze symptomům rakoviny prsou v počátečním stádiu. Často se ale také pojí s hormonálními změnami nebo třeba stresem. S identifikací příčiny vám opět nejlépe pomůže lékař.

Změna vzhledu a citlivosti bradavky

Zhoubný nádor prsou se nejčastěji nachází v okolí bradavek, většinou těsně pod nimi. Toto umístění může vést ke změně vzhledu, barvy a citlivosti bradavky.

Svědění prsou

Svědění prsou nebo jejich okolí není tak častým příznakem rakoviny. Když se ale objeví bez příčiny, trvá příliš dlouho nebo je nesnesitelné až bolestivé, může jít o příznaky rakoviny.

Pokud na svých prsou objevíte některou ze zmíněných změn, návštěvu lékaře určitě neodkládejte. A myslete na to, že pokud nebudete zapomínat na pravidelné samovyšetření, budete vždy o krok napřed. 

Jak na samovyšetřování a co dělat pro prevenci, vám pravidelně připomíná i nezisková organizace Loono svou kampaní #prsakoule, která se věnuje právě prevenci onkologických onemocnění a zejména pak prevenci rakoviny prsu. Na webu preventivniprohlidka.cz naleznete, jaké prohlídky máte absolvovat podle vašeho věku a pohlaví.

LOONO PODPORUJEME PREVENCI

MUDr. Martina Čermáková, garant odborného obsahu Loono je součástí týmu neziskové organizace Loono už pátým rokem a má na starosti odborný obsah. Již dva roky se stará o pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové  – aktuálně na Oddělení urgentní medicíny.

Celý článek o tom, jak si hlídat svá prsa, si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

 

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.