Preventivní kontroly zanedbává pětina lidí. Patříte k nim i vy? | Moje zdraví

Preventivní kontroly zanedbává pětina lidí. Patříte k nim i vy?

Preventivní kontroly zanedbává pětina lidí. Patříte k nim i vy?
Autor: istock.com
11. října 2021 • 09:41

Čas hraje Důležitou roli u celé řady onemocnění. Včasné odhalení příčiny zdravotních problémů Může dokonce zachránit život. Přesto k preventivní prohlídky chodí zhruba Petina lidí. Během Koronavirové pandemie a covidových restrikce toto číslo ještě kleslo. Jak jste na tom vy? Chodíte na preventivní kontroly? Víte, jaké prohlídky jsou hrazeny zdravotními pojišťovna a jak často byste na ně Meli chodit?

Návštěva praktika každé dva roky

Základem je pravidelná preventivní kontrola u praktického lékaře, na kterou máte nárok jednou za dva roky. A na co se u prohlídky připravit? Praktik se vás bude ptát na váš životní styl včetně stravovacích a pohybových návyků. Takové ho budou zajímat prodělané nemoci as čím se léčí vaši příbuzní. Čeká vás laboratorní vyšetření krve a moči a orientační kontrola celkového zdravotního stavu.

Vyšetření podle věku

➔ V 18, 30, 40, 50 a 60 letech vám lékař zajistí vyšetření cholesterolu a tukových látek v krvi

➔ Od 40 let se PROVÁDÍ vyšetření EKG (ve čtyřletých intervalech)

➔ Od 40 let se PROVÁDÍ kontrola hladiny cukru v krvi

➔ Nově se od 45 let vystavuje doporučení na vyšetření u očního lékaře (ve čtyřletých intervalech)

➔ Od 50 let máte nárok na vyšetření okultního (skrytého) krvácení ve stolici

K zubaři povinně dvakrát za rok

Téměř polovina Čechů miri k zubaři až v momentě, kdy je něco bolí. Přitom na prevenci by měl chodit každý dospělý člověk dvakrát do roka, kdy prohlídky hradí zdravotní pojišťovna. Pravidelné návštěvy dokážou včas odhalit počínajíc zánět i problémy s dásněmi . V rámci preventivní prohlídky lékař kontroluje stav chrupu, sliznic a Mekka tkané uvnitř ústní dutiny a kontroluje i stav čelistí. Patří takové po přednádorové či nádorových změnil . Těhotné ženy mají nárok na preventivního vyšetření dvakrát za těhotenství.

Ženy jedenkrát ročně ke gynekologovi

Všechny ženy nad 15 let by mely navštěvovat jednou za rok Svého gynekologa. Bohužel toto dodržuje pouze polovina českých žen. V ordinaci pak podle lékař PROVÁDÍ odběr vzorků tkané z děložního čípku na cytologické vyšetření . POKUD najde ve vzorku Jakékoliv změny, opakuj se odběry častěji nebe je zahájena léčba. Ta bývá v případě včasného nálezu ve většině případů úspěšná, proto je potřeba prevenci dodržovat. Každý rok onemocní rakovinou děložního čípku asi tisícovka českých žen a téměř polovina jich nakonec v důsledku nemoci umírá. Ženy od 45 let posílá stomatolog co dva roky k preventivní mamografické vyšetření . Na ultrazvukové vyšetření  prsu ale vypíše žádanku i mladším ženám.

Vše o rakovině děložního čípku čtěte zde.
Rady jak snižuje riziko rakoviny prsu čtěte zde.

Autor: redakce
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.