Rakovina vaječníků a vše, co byste o ní měli vědět | Moje zdraví

Rakovina vaječníků

Toto onemocnění postihuje ženské pohlavní orgány. Jedná se o život ohrožující nemoc, která je v pozdějším stádiu jen těžko léčitelná.

Nejčastěji se vyskytuje po páté dekádě života, ale objevit se může i u žen, které jsou mladší. 

Příznaky rakoviny vaječníků

Příznaky jsou často neurčité, břišní dutina je poměrně veliká, a proto se tumor projeví až od určité velikosti, některé problémy mohou poukazovat i na jiné nemoci nebo se příznaky objeví až v pokročilejším stádiu rakoviny. Zpozornět by měla každá žena, která často trpí bolestmi břicha, nadýmáním, pocitem plnosti, střídavou zácpou s průjmem, nepravidelným menstruačním cyklem, bolestmi při sexuálním styku nebo pálením žáhy. V pokročilejším stádiu se objevuje i zvracení, zvětšené břicho, časté močení a potíže s dýcháním. Alarmující je i nechtěný váhový úbytek.

Postihuje

ženy

Projevuje se

vaječníky

Léčba

Rakovina vaječníků není jedna nemoc – je nutné zjistit, zda se jedná a nádor zhoubný (maligní), či nezhoubný (benigní). Od toho se odvíjí i léčba. Také léčba závisí na tom, ve kterém stádiu je nemoc odhalena. Čím pozdější stádium, tím menší šance na vyléčení je.

Léčba začíná operací, kde se odstraňují vaječníky, vejcovody, děloha, slepé střevo a předstěra břišní, pokud nádor zasahuje do orgánů, které jsou životně důležité, je odstraněna alespoň největší možná část nádoru. Po operaci navazuje chemoterapie pomocí injekcí nebo tablet. Pacientka by měla po dobu léčby hlavně odpočívat, vyhnout se stresu a žít zdravě.

Léky

Chemoterapie je prováděna pomocí cytostatik.

Vyšetření

Lékař se nejprve bude ptát na příznaky, kterými žena trpí. Nutný je pečlivý odběr rodinné i osobní anamnézy. Dále bude potřeba vyšetření gynekologické, ultrazvukové, CT, rentgenové vyšetření srdce a plic, vyšetření ledvin a močových cest, dělají se také odběry krve a tkáně na histologické vyšetření. Často se provádí odběry na takzvané nádorové markery – slouží zejména k hodnocení léčby.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Komplikace způsobuje hlavně léčba. Po operaci se může objevit zanícení rány nebo dutiny břišní. Chemoterapie pak může způsobovat únavu, nevolnosti, zvracení, sníženou imunitu a vypadávání vlasů.

Trvalé následky

Po operaci a odstranění pohlavních orgánů již není možné, aby měla žena děti. U starších žen je léčbou často vyvolaná menopauza, a to kvůli poklesu hormonů. U mladších pacientek je proto snaha, aby operace byla ve svém rozsahu co nejšetrnější a mladé ženy ještě mohly mít děti.

Délka léčby

individuální
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Prevence

Možnosti, jak snížit riziko rakoviny vaječníku, jsou užívání hormonální antikoncepce, těhotenství a kojení, a to alespoň jeden rok.

Kdy jít k lékaři

K lékaři jděte, pokud se u vás objeví některé příznaky, nemusí to být nic vážného, ale pokud by se jednalo o rakovinu vaječníku, je dobré ji léčit co nejdříve.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.