Velký přehled antikoncepčních metod. Jaká je pro vás nejvhodnější? | Moje zdraví

Velký přehled antikoncepčních metod. Jaká je pro vás nejvhodnější?

Velký přehled antikoncepčních metod. Jaká je pro vás nejvhodnější?
Pro každou ženu se hodí jiná antikoncepční metoda. Nezáleží jen na jejím věku • Autor: iSock.com
5. dubna 2023 • 14:00

Dnešní ženy se od těch před sto lety dost liší. Chodí do práce, zvládají domácnost, angažují se v politice i veřejném životě. A na rozdíl od našich babiček si dnes mohou samy určit, zda a kdy budou mít děti, eventuálně kolik. Umožňuje jim to styl života a antikoncepce.

Antikoncepční metody lze rozdělit podle mnoha hledisek. Podle toho, jak často je nutné myslet na aplikaci antikoncepce, rozlišujeme metody krátkodobé a dlouhodobé. A metody krátkodobé antikoncepce dělíme na ty, jež se aplikují denně (pilulky), a ty, jež se denně aplikovat nemusejí (náplasti – 1x týdně, vaginální kroužky – 1x měsíčně, injekce – po několika měsících).

Video se připravuje ...
Gynekoložka Blanka Vavřinková odpovídá na otázku, kdy je nejvhodnější věk pro otěhotněníVIDEO 

Dlouhodobou antikoncepci pak můžeme dělit na vratnou (po ukončení užívání se plodnost opět obnoví) a nevratnou (kdy se plodnost neobnoví). Nitroděložní tělísko s hormonem se, jak název napovídá, zavádí do dělohy. Obsahuje progestin (hormon žlutého tělíska), který zahustí hlen děložního hrdla, jenž se tak stane pro spermie neprostupným a zabrání jim v cestě k vajíčku.

Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko bez hormonů se rovněž zavádí do dělohy. Neobsahuje tedy hormony, ale obvykle je založeno na bázi mědi. Nevratnou metodou je sterilizace. Vede ke ztrátě plodnosti při zachování normální funkce pohlavních žláz.

Antikoncepce až po styku

Postkoitální antikoncepce je metoda, která zabraňuje otěhotnění po pohlavním styku v období ovulace, při selhání bariérové metody nebo pokud zapomenete jednu či více tablet při užívání kombinované antikoncepce. Jde tedy o jakousi nouzovou, záložní metodu, která by se měla využívat jen výjimečně! Čím dříve po styku žena postkoitální antikoncepční pilulku spolkne, tím lépe. Tuto metodu lze použít jako intercepci do 120 hodin po nechráněném styku.

„Pokud máte ke svému lékaři důvěru, můžete s ním beze studu hovořit o tom, že jste zapomnětlivá, a stejně tak o intimních záležitostech. Pro lékaře jsou užitečné informace o vašem životním stylu, například to, zda máte pravidelný denní rytmus, nebo je většina vašich dní velmi hektických, a tak si neumíte představit užívat pilulku vždy ve stejnou hodinu. To vše se může odrazit ve volbě vhodné antikoncepce,“ říká MUDr. Vanda Hořejší, která vede privátní gynekologickou praxi v Českých Budějovicích.

Hektický životní styl tak nahrává tomu, že ženy často volí zavedení nitroděložního systému. V dnešní době rodí později a stále více jich do 35 let věku řeší spíše studium a kariéru. „S tímto trendem jdou ruku v ruce také požadavky na vhodnou dlouhodobou antikoncepci. V současné době je kladen jak mezi gynekology, tak i samotnými uživatelkami důraz na tři požadované vlastnosti moderní antikoncepce: šetrnost, bezpečnost a spolehlivost,“ uvádí MUDr. Dagmar Makalová z gynekologicko-porodnické ambulance Femina Sana, s. r. o. Volbou číslo jedna se dnes stává gestagenní antikoncepce nebo nehormonální antikoncepční metody.

Z hormonálních jde například o zmíněný nitroděložní systém, ze kterého se do děložní sliznice uvolňuje pouze gestagen, působící převážně v děloze. „Mužská kontracepce je tradičně bariérová (kondom), mužská sterilizace je u mužů spíš na okraji zájmu a hormonální se ještě žádná neprosadila. U žen je stále populárnější sterilizace, i když se jedná o operační výkon. Tato forma je vhodnější u žen, které již mají reprodukční období za sebou,“ doplňuje MUDr. Kolek.

Když antikoncepce selže

Neplánované otěhotnění je vždy stresující novinka. Pokud už máte „odroděno“, je těžké se rozhodnout, zda přivést na svět další dítě. Není-li z tohoto důvodu (ani jakýchkoli dalších) těhotenství možné a metoda postkoitální antikoncepce nebyla korunována úspěchem, existují ještě dvě možnosti, jak těhotenství ukončit. Chirurgickou interrupci lze provést do ukončeného 12. týdne těhotenství. Farmakologické ukončení těhotenství pak provádí lékař na žádost pacientky.

„Tuto možnost lze zvolit do 49., respektive 63. dne vynechání menstruace (počítáno od 1. dne poslední menstruace). Stáří těhotenství určí v lůžkovém zařízení podle ultrazvuku lékař, který zároveň učiní konečné rozhodnutí, zda je vhodné ukončení těhotenství touto metodou u dané pacientky provést. Žena je po celou dobu sledována, a nepodaří-li se těhotenství takto ukončit, je vždy doporučena chirurgická revize dutiny děložní,“ vysvětluje lékař.

Potratovou pilulku nelze podat, pokud má žena jizvu na děloze (např. po předchozím císařském řezu), trpí kardiovaskulárním onemocněním, diabetem, kouří, je starší 35 let, kontraindikací podání jsou dále alergie na prostaglandiny, těžké astma nebo porucha funkce nadledvinek. Menstruace po potratové pilulce může přijít opožděně, obvykle se ale dostaví do šesti týdnů. Cena závisí na nemocničním zařízení, které tuto možnost poskytuje.

Spolehlivost hormonální antikoncepce ovlivňují některá psychofarmaka. Účinek může být rovněž pozměněn, užíváte-li některá antibiotika či chemoterapeutika, jež negativně ovlivňují střevní flóru. Jak? Hormony z anti-baby tabletky po zpracování v játrech putují do střeva. Zde je střevními bakteriemi pozměněna jejich struktura – neputují tak z těla ven, ale vstřebají se zpět do krve, čímž je zabezpečen jejich účinek v těle. Vlivem antibiotické léčby však mohou z těla odejít rychleji, a jejich účinek proto nemusí být dostatečně dlouhý.

Některá antibiotika sice spolehlivost hormonální antikoncepce takto snižují, na druhou stranu nemoc samotná zase snižuje plodnost ženy, takže pravděpodobnost selhání je dosti nízká. Vždy se raději zeptejte lékaře, který vám antibiotika či psychofarmaka předepisuje, zda mají vliv na hormonální antikoncepci. Pokud ano, zvolte pro toto období navíc bariérovou metodu (kondom).

Šance na otěhotnění z jednoho pohlavního styku je pouze 3 %. Uvolněné vajíčko je schopno oplodnění jen 24 hodin, spermie nanejvýš 5 dnů. Pokouší-li se pár o otěhotnění, je zapotřebí mít pohlavní styk alespoň třikrát týdně. Při této frekvenci otěhotní během jednoho měsíce asi 15 % žen, během tří měsíců asi 40 %, během půlroku asi 60 %.

 

Autor: Markéta Ostřížková, swp
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.