Genitální opar: Jak vypadá a za jak dlouho zmizí? | Moje zdraví

Genitální opar

Genitální opar neboli herpes postihuje především pohlavní orgány mužů i žen a je přenášen převážně pohlavním stykem. Vzhledem k vysoké infekčnosti se jedná o nejčastější pohlavně přenosnou chorobou na světě. Je vyvolán virem Herpes simplex (HSV).

Ten má dva podtypy: HSV-2, který způsobuje genitální opar, a typ HSV-1, který je obvyklou příčinou oparu na rtu (herpes labialis). V určitých případech ale může být typ HSV-1 také příčinou vzniku oparu na genitálu a opačně. Způsobuje svědění a pálení, způsobuje komplikace při močení, v sexuální oblasti i v těhotenství.

Příznaky genitálního oparu

Prvními projevy infekce je svědící a načervenalá kůže v infikované oblasti genitálních partií. Na kůži začnou vznikat puchýřky a následně vznikající vřídky v okolí pohlavních orgánů a konečníku. Často se také puchýřky přenesou i na vnitřní stranu stehen. Vzniklé vřídky jsou bolestivé a mohou být doprovázeny nevolností nebo slabostí v končetinách. Zatímco u mužů jsou postiženy vnější orgány, u žen se vzniklé vřídky mohou dostat až do močové trubice, což způsobuje velmi nepříjemné pálení při močení.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

pohlavní ústrojí, genitálie

Kromě toho může nemocný pociťovat příznaky jako malátnost, zvýšenou teplotu, nechutenství nebo zduření tříselných lymfatických uzlin.

Virus oparu přetrvává v těle i v době, kdy je postižený již bez akutního výsevu, persistuje v nervových zakončeních a při velké fyzické a psychické zátěži nebo jiném oslabení imunitního systému těla se může opět aktivovat. Proto se projevy zpravidla vracejí v různých intervalech i několikrát do roka.

K přenosu dochází nejsnáze pohlavním stykem, přičemž kondom neposkytuje stoprocentní ochranu. Onemocnění je nakažlivé ve fázi těsně před výsevem puchýřků do jejich zaschnutí a vytvoření strupů. Pacient ale může být nakažlivý i v období mimo výsev puchýřů. K nákaze může dojít i potřísněnými předměty (ručník, žínka) nebo kontaminovanými prsty.

Inkubační doba

Pohybuje se od 2–14 dnů po sexuálním kontaktu, průměr bývá kolem 6 dnů.

Léčba

Při vypuknutí infekce se podávají léky proti virům, tzv. antivirotika. Léčba probíhá i během neaktivního období viru, především je důležité posilování imunity protivirovými látkami, které pouze virus omezují a potlačují jeho příznaky. Podpůrnými doplňkovými postupy bývají také akupunktura a psychosomatika.

Léky

Acyklovir omezuje šíření viru a zmírňuje příznaky jak u prvního projevení viru, tak i jeho následných opakujících se cyklech. Ani včasná léčba nezabrání viru se v budoucnosti opět projevit, léčí se pouze jeho aktivní stádium.

Bylinky

U genitálního oparu je důležité posílit imunitní systém, což zajistí Rakytník řešetlákový, využívá se ve formě oleje, který se maže na opar, nebo v podobě čaje. Dále vhodnou bylinou je Medovka lékařská, která působí protizánětlivě a zabraňuje viru herpes, aby se množil. Používejte ji jako obklad, a to ze silného odvaru.

Homeopatika

Oscilococcinum je vhodným lékem na imunitní systém. Rhus toxicodendron pomůže, když se na rudém podkladě objevují drobné svědící puchýřky. Před objevením puchýřků, místo pálí. Lék Borax je na malé ohraničené puchýřky s bílým vnitřkem, které tvoří opar. Fraxinus americana se užívá na bolestivé puchýřky se zvýšenou teplotou a zvětšenými uzlinami spolu s vodnatým výtokem z dělohy.

Oscilococcinum – jedna tubička týdně po dobu 6 týdnů – aktivuje imunitní systém.

Rhus toxicodendron 15 ch – 5 granulí 4krát denně – na rudém podkladě se objevují drobné svědící puchýřky. Před objevením puchýřků, místo pálí.

Borax 9 ch – 5 granulí 4krát denně – na malé ohraničené puchýřky s bílým vnitřkem, které tvoří opar.

Domácí léčba a babské rady

Pomoci si můžete i vhodnou stravou. Je vhodné vyloučit z jídelníčku čokoládu, ořechy, alkohol a kofein. Zvyšte naopak dávky česneku a zinek. Někomu vyhovuje vysoušení puchýřků teatree oilem.

Vyšetření

Potvrzení diagnózy genitálního oparu může být provedeno kultivačním vyšetřením, kdy se stírá vzorek na průkaznost přítomnosti viru. Dalším možným vyšetřením při abnormálně nepříjemných a rozšířených příznacích je sérologické vyšetření, tzn. krevní vyšetření, na přítomnost protilátek, stanovení a nasazení vhodné léčby pro maximální účinnost.

V těhotenství

Celý průběh těhotenství vyžaduje v tomto případě pečlivý lékařský dohled. Primární infekce v I. trimestru těhotenství může zvýšit riziko spontánního potratu nebo rozvoje vrozených vad plodu (především mozku). Primární infekce ve II. či III. trimestru může vést k předčasnému porodu. K nákaze dítěte od matky může dojít i během porodu infikovanými porodními cestami. Pokud by se dítě nakazilo před porodem nebo během porodu, může se u něj objevit zánětlivé onemocnění mozku nebo například život ohrožující novorozenecká sepse. Akutní výsev herpetických puchýřů před porodem je tedy důvodem k císařskému řezu. V ostatních fázích onemocnění není důvod pro operační ukončení těhotenství a porod je veden vaginální cestou pod clonou antivirotik.

Inkubační doba

2 - 14 dnů

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Možné komplikace

Nejběžnější a nejnepříjemnější komplikací je opakovaný výsev puchýřů a vřídků opakující se několikrát do roka. Dalšími komplikacemi můžou být nepříjemné močení, přenos infekce do oka a u lidí se sníženou obranyschopností záněty mozkových blan a mozku. Vážnější komplikace může virus vyvolat u žen v těhotenství, kdy jeho infekčnost může způsobit potrat, vrozené vady nebo případnou infekci novorozeného dítěte po porodu.
Bylo také zjištěno, že člověk s projevy genitálního oparu je mnohonásobně více ohrožen přenosem viru HIV z infikovaného partnera. U žen s genitálním oparem je také vyšší riziko rakoviny děložního čípku.

Trvalé následky

Virus přežívá v těle i po vyléčení příznaků pomocí virostatik. Imunitní systém je důležité podporovat celoživotně.

Prevence

Dobrou prevencí je zodpovědné sexuální chování s přiměřeným množstvím sexuálních partnerů. Je důležité dodržovat styk s kondomem, obzvláště při větším množství sexuálních partnerů. Důležitá je také pohlavní hygiena při sprchování a jiné očisty v oblasti genitálií, nepoužívat společné žínky, ručníky a jiné prostředky.

VIDEO: Kde všude může ještě vzniknout opar? Jak se nepříjemné infekci vyvarovat?

Video se připravuje ...
VIDEO 


 

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.