Sex po porodu: Kdy a jak s ním začít? Na co si dát pozor! | Moje zdraví

Sex po porodu: Kdy a jak s ním začít? Na co si dát pozor!

Sex po porodu: Kdy a jak s ním začít? Na co si dát pozor!
Návrat intimity po porodu • Autor: iStock.com
16. prosince 2022 • 14:00

Nedostatek spánku, formování těla po porodu, nové psychické nároky… Na intimitu a sex často nezbývají síly. Ale pro partnerský vztah je opětovné navrácení k milování opravdu důležité. Kdy s ním opět začít? Jak si ho zpříjemnit?

Kdy je vhodné se sexem po porodu začít?

I když není stanovena přesná doba, po které už můžete mít po porodu opět sex, mnoho lékařů doporučuje počkat se sexem čtyři až šest týdnů po porodu, a to bez ohledu na způsob porodu, neboť riziko komplikací je nejvyšší během prvních dvou týdnů po porodu. „V období šestinedělí jednoznačně nelze sex doporučit, neboť je zde riziko infekce dělohy, hlubokého pánevního zánětu a sepse (celkový zánět organismu, kdysi poměrně častá příčina smrti nedělek – horečka omladnic, pozn. redakce) a také infekce porodního poranění a krvácení,“ vysvětluje MUDr. Olga Dubová, působící na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka, proč je určitá doba po porodu bez sexu nutná.

Čekání ale také poskytne vašemu tělu čas na uzdravení. Kromě poporodního výtoku a vaginálních slz můžete pociťovat únavu, suchost vaginy, bolest a nízkou sexuální touhu. Pokud došlo během porodu k natrhnutí pochvy, která vyžadovala chirurgický zákrok, možná budete muset počkat déle.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Sex po poroduVIDEO 

Změní se po porodu sexualita?

Šestinedělí je podobně jako laktace obdobím sníženého zájmu o sex. Je to způsobeno laktačním hypoestrinním a hyperprolaktinemickým stavem, kdy je vlivem kojení zvýšené množství prolaktinu v těle.

Plně kojící žena je v hormonálním stavu podobném stavu po přechodu. To způsobuje její sníženou sexuální touhu, nižší lubrikaci poševní sliznice, obtížněji dosahuje orgasmu. Hojení rozsáhlejšího porodního poranění může způsobovat bolestivost nebo minimálně obavy z nepříjemných pocitů při sexu. Velký vliv má samozřejmě mateřství samotné, tedy nedostatek spánku v důsledku péče o dítě a nový pocit zodpovědnosti,“ říká Olga Dubová a zároveň doplňuje, že v těchto chvílích je velmi důležitá role partnera, se kterým žena může své pocity sdílet a který se aktivně zapojí do péče o dítě, a tím umožní ženě regenerovat se, odpočinout si, věnovat se sobě a navrátit touhu po sexu.

„Po porodu je toho prostě na jednoho člověka hodně… Fyzická a psychická únava, hormonální změny, snaha být dokonalou matkou a partnerkou. Zbytečný tlak ze strany partnera naopak vede ke zhoršení celé situace,“ poukazuje na náročnost období odbornice.

Co brání sexuální touze?

To, jak žena vnímá své tělo, má dopad na výskyt sexuálních dysfunkcí. Sexuální touha se však po porodu ve většině případů navrací do původního stavu.

„Proměny ženského těla některé muže vzrušují, jiné odpuzují. Neatraktivnost partnerky po porodu může být záminkou pro vyhýbání se sexu. Někdy si muži připadají nepotřební. Nesoulad vzniká v různém pohledu na frekvenci styků, na polohy při sexu, na době aj. Někdy může mít negativní dopad přítomnost u porodu. Na muže, kteří byli do této akce vmanipulováni, nemusí detaily kolem porodu působit jenom pozitivně,“ vysvětluje sníženou chuť na sex či její absenci sexuoložka MUDr. Jana Spilková z ordinace GONA, s. r. o.

Nezapomínejte, že intimita je víc než sex, zvláště když se přizpůsobujete životu s novým dítětem. Pokud se necítíte sexy nebo se bojíte, že sex bude bolet, promluvte si se svým partnerem. Dokud nejste připraveni na sex, udržujte intimitu jinými způsoby. Buďte spolu bez dítěte, projevujte si náklonnost a sdílejte své pocity.

Video se připravuje ...
Patří otec k porodu?VIDEO 

Čím je způsobena bolest při sexu po porodu?

Pokud žena kojí, může se vlivem hormonálních změn setkávat se suchou a citlivou vaginou. Při pohlavním styku můžete pociťovat určitou bolest, pokud se hojí po epiziotomii nebo natržení hráze. Pro zmírnění nepohodlí při sexu se nabízí mnoho možností. Vyprázdnění močového měchýře, teplá koupel nebo užívání volně prodejného léku proti bolesti. Pokud se po sexu objeví pálení, je dobré přiložit na místo led zabalený v malém ručníku.

Velkým pomocníkem, zejména při vaginální suchosti, je lubrikant. Ing. Vojtěch Sláma, majitel e-shopu s erotickými pomůckami Yoo.cz, doporučuje neparfémované gely na vodní bázi s obsahem kyseliny hyaluronové, která má výrazný regenerační účinek: „K usnadnění návratu k sexu po proběhlém šestinedělí lze doporučit pomůcky pro intimní hygienu s přírodními účinnými látkami. Například pečující vaginální tyčinky s bylinnými extrakty přispívají k vyvážení vaginálního pH a podporují hojení. Pomáhají také ke zúžení vaginy díky výtažku z asijského dubu manjakani, který má stahující a protizánětlivé účinky. Osvědčená mezi ženami je vaginální tyčinka Jamu Stick Rose.“

Pokud je sex i nadále bolestivý, poraďte se se svým gynekologem či sexuologem o možných možnostech léčby.

Video se připravuje ...
Maminka podcast: Jak se dostat po porodu do formy? Mějte se ráda!VIDEO 

Zkuste i jiné možnosti než klasický sex

Experimentujte. Diskutujte o alternativách vaginálního styku, jako je masáž, orální sex nebo vzájemná masturbace. Řekněte svému partnerovi, co je vám příjemné a co ne. Rozhodně si na sex vyhraďte čas, kdy nejste příliš unavení nebo úzkostliví.

Masáž je skvělou možností, jak prožít intimitu a načerpat nové síly. Můžete zůstat u masáže samotné, nebo ji pojmout jako něžnou předehru doplněnou laskáním a líbáním. K tomu se výborně hodí voňavé masážní svíčky na bázi kokosového oleje a bambuckého másla. Například afrodiziakální masážní svíčka Magnetifico probudí sexuální touhu. Svíčky se po rozehřátí aplikují na kůži jako klasický masážní olej a navíc jsou slíbatelné a vyživují pokožku.“

Sex nemusí vždy zahrnovat vaginální soulož. Vítaným zpestřením, které pomůže do intimity vrátit hravost, jsou párové erotické hračky. „Například stimulátor, který si muž nasadí na penis. Vibrace a pulzace jej stimulují a současně i klitoris partnerky. Je možné s nimi dosahovat společného vzrušení a orgasmu i bez klasické penetrace. Zároveň poslouží i pro sólovou masturbaci, což ocení muž ve chvílích, kdy žena opravdu nemá na sex pomyšlení,“ uzavírá možnosti příjemného návratu k sexu Vojtěch Sláma.

Víte, jaké jsou preferované pozice během milování?

Autor: Petra Kubalová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.