Chcete počít dítě? První měsíce v roce nejsou ideální! | Moje zdraví

Chcete počít dítě? První měsíce v roce nejsou ideální!

Chcete počít dítě? První měsíce v roce nejsou ideální!
Autor: istockphoto.com
23. března 2019 • 06:00

Předsevzali jste si zplodit miminko? První měsíce roku nejsou pro početí ideální, na vině je snížená imunita. Ta může poškodit zejména spermie mužů. Na neplodnost pak má vliv také jejich nadváha a málo pohybu. I proto neplodných párů stále přibývá.

Konec zimy a začátek jara se nezdá být ideálním pro početí potomka. Tělo je totiž po zimě vyčerpané. Zajímavé je, že snížená imunita a nemocnost ohrožuje hlavně plodnost mužů a zhoršuje kvalitu jejich spermií.

Naopak ženy by s početím v době oslabení organismu nemuseli mít teoreticky problémy. “Co se snahy o otěhotnění týče, oslabená imunita nemusí být v případě ženy vždy na závadu. Někdy se dokonce může stát, že žena, která ve zdraví měla s početím problémy, během nemoci otěhotní. Spermie jsou totiž pro ženský organismus vetřelci a u žen s příliš silnou imunitní reakcí tak dochází k tomu, že jejich vlastní imunitní systém mužské pohlavní buňky zlikviduje,” říká gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Nemoc či oslabená obranyschopnost tedy na ženskou plodnost většinou nemají vliv, je však nutno počítat s tím, že jakékoliv onemocnění znamená pro tělo stresovou situaci, a právě stres šanci na početí oslabuje. Muži by se naopak o svou imunitu v době snahy o potomka měli starat více. Infekční onemocnění, a především pak vysoká horečka totiž značně zhoršují kvalitu a produkci spermií. Obojí se sice pár dní po odeznění nemoci upraví, přesto je vhodné nemocem předcházet a snažit se tělo posílit.

Otěhotněla jste? Pečujte o imunitu

Pro ženy však podle doktora Turčana platí, že by o svou imunitu měly začít důsledněji pečovat v případě, že se snaha o otěhotnění ukáže jako úspěšná. Správnou životosprávou je tedy potřeba udržovat svůj imunitní systém dostatečně silný na to, aby se s případným propukajícím onemocněním dokázal vypořádat. Kromě úpravy jídelníčku, pobytu na čerstvém vzduchu pomůže i dopřávání si dostatečného odpočinku a vyvážené fyzické aktivity.

Vliv na plodnost a schopnost otěhotnět má podle lékaře také nadváha obou z páru. U žen způsobuje nadbytečná tuková tkáň hormonální nerovnováhu,a žena tak může v jistých případech přestat zcela menstruovat, u muže je pak důsledkem nadváhy nebo obezity zhoršená spermatogeneze. Mužům v tomto směru výrazně prospěje pohyb.

Čtvrtina párů má potíže s početím

Problémy s početím má v tuzemsku přibližně čtvrtina párů. Ve 40 procentech je problém na straně ženy, ve 40 procentech u muže, z 20 procent mají potíže oba partneři. V České republice přijde ročně na svět „ze zkumavky” zhruba pět procent dětí. Ve vyspělých zemích se toto procento podle Davida Rumpíka, předsedy sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP,  pohybuje mezi sedmi a osmi procenty. Česká republika s velkou pravděpodobností toto číslo v blízké budoucnosti „dožene“.

Počet lidí, kteří mají problémy s početím, se totiž v posledních letech stále zvyšuje, meziroční navýšení o více než 2,6 procent se každoročně opakuje. Loni páry absolvovaly zhruba 39 tisíc cyklů umělého oplodnění.

Podle Davida Rumpíka pokrok v léčbě zvyšuje úspěšnost léčby neplodnosti, ale tu zase stejnou měrou brzdí zvyšující se věk žen, jež si pro pomoc přicházejí. Úspěšnost se tak drží na přibližně stejné úrovni a většinou lehce překračuje 50 procent. „Každým rokem se zvyšuje přibližně o půl roku věk pacientek, které na kliniku přicházejí, a Česká republika tak kopíruje trend ve vyspělých zemích Evropy a USA. To je samozřejmě populačně nedobré, ideální věk prvorodiček by se měl pohybovat kolem 25. roku,“ říká lékař. Na drtivou většinu reprodukčních klinik nejčastěji zavítají ženy mezi 35. a 40. rokem.

„Loni k nám přišlo řešit svou touhu po potomkovi o 300 párů více. Zatímco v roce 2017 jsme přijali 2700 párů, loni to bylo 3000. Manželé a partneři celkem prodělali o 472 cyklů umělého oplodnění více než v roce 2017, tedy 5 480. Zvedl se i jejich věkový průměr, a to z 36,3 let na 37,2 let,“ potvrzuje Jonáš Vokřál, ředitel kliniky umělého oplodnění Reprofit.

Otěhotnět ve vyšším věku není tak snadné. „S věkem se ženám snižuje počet a kvalita vajíček, mužům klesá množství oplodnění schopných spermií,“ vysvětluje lékař Štěpán Machač, specialista na umělé oplodnění kliniky Reprofit a IVF Clinic Olomouc. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.