Priapismus: Příznaky, léčba, kdy jít k lékaři | Moje zdraví

Priapismus

Jedná se o dlouhotrvající a bolestivou erekci. Tato erekce však nemá spojitost se sexuálním vzrušením. Není-li včas léčena, může vést k poruchám erekce.

Příznaky

Bolestivá a nepříjemná erekce, která může trvat i několik hodin. Žalud a dolní strana penisu jsou měkké, naopak horní strana penisu je tvrdá. Mohou se objevit bolesti hlavy, vysoký krevní tlak a krvácení.

Priapismus můžeme rozdělit na primární, kde není známá příčina, která problémy vyvolala, a na sekundární, kde může být příčin několik.

Postihuje

muži

Projevuje se

penis

Priapismus se může objevit po některých lécích, jako jsou antidepresiva, antipsychotika, léky na ředění krve nebo po užívání návykových látek či pohlavních hormonů, také po úrazu pánve nebo penisu, u krevních a neurologických onemocnění.

Priapismus můžeme také rozdělit na venookluzivní a arteriální. Venookluzivní je častější a způsobují ho uzavřené žíly, které odvádí krev. Projevuje se velmi tuhou a bolestivou erekcí a je charakteristický svými horšími léčebnými výsledky. Arteriální je méně častý a způsobuje ho velký přísun krve do penisu. Není tolik bolestivý a penis je oproti venookluzivnímu priapismu elastický, léčebné výsledky bývají lepší.

Léčba

Nejprve musí muž podstoupit vyšetření, dále se podávají na penis chladivé obklady – například vaky s ledovou tříští. Pokud obklady do 12 hodin od začátku potíží nepomohou, odebere lékař z penisu krev určenou k vyšetření a pacientovi podá adrenalin, který zastaví přítok krve a obnoví napětí cév. Jestliže nic nepomůže do 24 hodin, přistupuje se k tzv. punkci, což je vyprázdnění ztopořeného penisu.

U venookluzivního priapismu se přistupuje k chirurgické léčbě, penis se může buď naříznout, aby se uvolnil přetlak, nebo se vytváří spojky mezi žilami. Spojky se nakonec odstraní pro obnovu běžného fungování.

Vyšetření

Vyšetření provádí urolog, bude se ptát na délku a charakter obtíží. Dále provede vyšetření ultrazvukem. Zjišťuje tak, jestli muž nemá poškozené arterie nebo problémy v žilách topořivého tělesa.

Možné komplikace

Po odsátí krve z penisu se mohou objevit modřiny a zhmožděniny.

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.

Trvalé následky

Pokud erekce trvá příliš dlouho, a to od 4 hodin a více, může se poškodit tkáň penisu. Postupně začnou odumírat buňky a tkáň kvůli nedostatku kyslíku. Také se mohou začít tvořit krevní sraženiny, které ucpou cévy. Vše může skončit trvalou neschopností erekce.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte ihned, pokud je vaše erekce bolestivá a nevyvolaly ji erotické podněty.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.