Kustovnice čínská (Goji) | Moje zdraví

Kustovnice čínská (Goji)

Kustovnice čínská (Lycium chinense) neboli Goji (čtěte "godži") je keř z čeledi lilkovité. Jejich chuť je kyselkavá až trpká, chuťově se pohybuje mezi višní, brusinkou a šípkem. Svými účinky se řadí mezi superpotraviny. Obsahuje mimo jiné obrovské množství vitamínu C - až 500krát více než nalezneme v pomeranči.

Popis

Kustovnice je opadavý keř s větvemi dlouze prutovitě převisajícími. Dorůstá do výšky 0,5–1 m. Listy má živě zelené, vejčité, kosočtverečné až kopinaté, vždy řapíkaté a obvykle širší než listy kustovnice cizí. Květ: kalich je obvykle rozdělen do 3–5 cípů, minimálně je trojcípý, korunní trubka je kratší nebo stejně dlouhá jako korunní cípy. Plody (bobule) mají jasně červenou barvu. Počet semen se liší podle velikosti bobule. Semena jsou dlouhá 2,5–3 mm. 

Účinné látky

Kustovnice obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových minerálů – např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor, hořčík, betakaroten, až 500krát více vitamínu C než pomeranče, vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E, protizánětlivé činidlo, kyselinu linolovou (mastná kyselina) 8 polysacharidů a 6 monosacharidů, které upevňují imunitní systém.

Účinky na zdraví

Podle čínské medicíny dokáže kustovnice prodloužit život a zpomalit proces stárnutí. Je to silný antioxidant, pravidelná konzumace plodů kustovnice výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu těla.

Další účinky "goji":

Odborníci tvrdí, že pro dosažení většiny z těchto blahodárných účinků stačí konzumovat asi 30 gramů sušené kustovnice čínské denně.

Výskyt

Kustovnice čínská je rozšířená v Asii od jihozápadní Asie přes Pákistán, Nepál, Čínu a Mongolsko po Thajsko,Japonsko a Koreu, ovšem na části areálu může být zplanělá. Pěstuje se i ve Vietnamu, na Jávě a Havajských ostrovech. Komerčně se pěstuje zejména v Číně, ovšem převážně se zde pěstuje kustovnice cizí, nikoli k. čínská.

Sběr

Samotný sběr kustovnice musí být velice šetrný, protože čerstvé plody jsou velmi měkké a při česání je třeba postupovat opatrně. Sušit se pak nechávají ve stínech. 

Domácí recepty

Čaj

Tři lžičky plodů kustovnice povaříme ve 3/4 litru vody zhruba po dobu 5-10 minut. Poté bobule scedíme a vznikne nám tak chutný horký nápoj, který je možné popíjet v původním stavu nebo přisladit lžičkou medu. V průběhu dne je vhodné pít tento čaj po menších doušcích a po 17. hodině raději s jeho konzumací přestat, aby neměla nepříznivý vliv na kvalitu vašeho spánku. Převařené plody můžete poté sníst.

Džus

Přísady na 1 sklenici: 1 hrst sušených plodů kustovnice 250 ml vody 1 lžička medu ½ citronu. Postup: Plody Goji nejprve na chvíli namočíme, aby trochu změkly, a poté je rozmixujeme společně s vodou, citronem a medem. Vzniklou směs následně přecedíme. 

Autor: istock.com

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.