Pět tělesných pachů, které napoví, že jste nemocní | Moje zdraví

Pět tělesných pachů, které napoví, že jste nemocní

Pět tělesných pachů, které napoví, že jste nemocní
Zápach nohou způsobují rozkládající se bakterie a plísně • Autor: iStock.com
19. března 2017 • 06:00

O zápachu se nemluví, v naší kultuře je to tak trošku tabu. Jenže tělo nevydává nelibé vůně jen tak pro nic za nic. Bije na poplach. Podle nedávné švédské studie tělo vydává specifický zápach, pokud je ohroženo konkrétní nemocí. Přečtěte si, jaké nemoci vám jejich prostřednictvím tělo signalizuje.

Ovocný, nakyslý dech

Dech, který je mírně nakyslý a takříkajíc „voní po ovoci“, může být příznakem cukrovky. Komplikace diabetu zvaného diabetická ketoacidóza (DKA) nastává, když tělu začne docházet inzulin,“ říká Robert Gabbay, MD, Ph.D., vedoucí lékař na Joslin Diabetes Center v Bostonu. Častěji se vyskytuje u lidí s diabetem 1. typu.

Tělo se začíná hroutit, protože nemá dost látek na své fungování. To způsobuje vytváření nakyslých látek zvaných ketony. Diabetická ketoacidóza je nebezpečné onemocnění, které může být smrtelné. Může ho provázet zvracení a časté močení, tělu pak chybí tekutiny. Pokud se k těmto příznakům přidá ovocný dech, únava, potíže s dýcháním nebo bolesti břicha, vyhledejte co nejdříve lékaře.

Zápach nohou

Pokud vám páchnou nohy, na vině jsou většinou bakterie, plísně nebo houby. Projevují se suchou kůží, zarudnutím, puchýřky mezi prsty i na chodidlech. Mohou být nebezpečné, pouhým kontaktem na kůži si je můžete roznést všude po těle.

Zbavíte se jich používáním protiplísňových mastí a sprejů, někdy je nutné navštívit kožního lékaře.
Jako prevence dobře poslouží antibakteriální sprej a zejména nenechávat nohy dlouho ve vlhkém prostředí, tedy zpocené tenisky ihned přezout. Také je  nutné ve společných prostorách, jako jsou třeba bazény nebo fitness centra, používat pantofle, a to i ve sprše.

Video se připravuje ...
8 rad, jak na popraskaná chodidlaVIDEO 

Zapáchající větry a stolice

Pokud vaše větry a exkrementy páchnou výrazně hůře než u ostatních lidí, na vině je pravděpodobně nesnášenlivost laktózy. Ve skutečnosti se stane to, že vaše tenké střevo laktózu nestráví a nepošle ji do krevního oběhu, ale pošle ji rovnou do tlustého střeva, kde kvasí. To způsobuje nadýmání, páchnoucí plyny a stolici.

Intolerance laktózy je poměrně časté onemocnění a většina lidí o něm vůbec neví. Podle National Institutes of Health v USA má celých 65 procent lidí problémy s trávením mléka a mléčných výrobků.

Pokud si myslíte, že jste jedním z nich, měli byste navštívit lékaře, který vám pomůže určit, jak silná je vaše intolerance laktózy, a stanoví hladinu, na které byste se měli držet.

Pomůže také vyloučit závažnější střevní onemocnění, jako je například Crohnova choroba.

Páchnoucí moč

Silně až chemicky zapáchající moč může být důsledkem infekce močových cest. Provází ji někdy také bolest při močení a hlavně hodně tmavá barva moči až do oranžova.

Děje se tak proto, že do močové trubice se dostane bakterie E – coli, která infikuje močové cesty. Infekce je častější u žen než u mužů z fyziologických důvodů, protože mají kratší močovou trubici.

Silný zápach z úst po ránu

Pokud vám páchne z úst i po ranním čištění zubů, na vině může být spánková apnoe. To je porucha, která způsobuje několikavteřinové zastavení dechu ve spánku. Vede k hlasitému chrápání a nutí vás spát celou noc s otevřenou pusou. Sliznice v ústech pak vysychají a to způsobuje zápach. Bakterie se v nich mohou lépe množit a produkují sirný plyn, který pak smrdí jako zkažená vajíčka.

Pokud jste vyloučili jiné příčiny páchnoucího dechu a přes den jste navíc ospalí a unavení, neotálejte s návštěvou lékaře. Spánková apnoe jde ruku v ruce s diabetem a onemocněním kardiovaskulárního systému. Včasná diagnostika vám ušetří mnohé potíže.




Autor: Kateřina Erbsová, Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.