Menopauza | Moje zdraví

Menopauza

Menopauzou lidé obvykle nazývají období přechodu neboli klimakteria. Lékařský termín menopauza ale označuje poslední přirozené menstruační krvácení. Přechod neboli klimakterium označuje několikaleté období, ve kterém dochází ke snižování hladiny ženského hormonu estrogenu, klesá funkce vaječníků až do jejího vymizení a probíhají hormonální změny, které ovlivňují celý organismus.

Období přechodu můžeme rozdělit do několika etap:

Premenopauza – období před menopauzou, ve kterém je menstruace ještě pravidelná, ale dochází k poklesu činnosti vaječníků v důsledku hormonálních změn. 

Perimenopauza – období těsně před posledním menstruačním krvácením a asi rok poté. Je charakterizováno nepravidelnou menstruací.

Postmenopauza – začíná přibližně jeden rok po menopauze, toto období je charakterizováno trvalým vymizením menstruace a činnosti vaječníků. Žena již nemůže otěhotnět. Klimakterium se obvykle dostaví mezi 45 a 60 lety.  

Projevy menopauzy

Délka klimakteria, jeho nástup, intenzita a množství příznaků se u každé ženy liší. Svůj vliv mají dědičnost, životní styl a strava, podle některých teorií mají také ženy se světlejší pletí více obtíží. Obtíže spojené s přechodem se mohou objevit dříve u kuřaček. Soubor všech příznaků se nazývá klimakterický syndrom.

Akutní obtíže:

zkrácení nebo naopak prodloužení ovulačního cyklu  

slabší nebo silnější menstruace

návaly horka a pocení (pociťuje až 70 procent žen)

bolesti hlavy a závratě

bušení srdce nebo bolest na hrudi

bolesti kloubů

podrážděnost, nervozita a únava

nespavost

snížení libida

Postihuje

ženy

Projevuje se

Příznaky mohou být také přechodné:

změny tělesné hmotnosti – obvykle tloustnutí

sušší sliznice (například pocit písku v očích, suchá rýma a podobně) 

sušší sliznice v oblasti ženských pohlavních orgánů (může se projevit například bolestí při sexu, svěděním nebo pálením) 

porucha močení a inkontinence (naléhavé nutkání na močení, únik moči)

kožní projevy (lámavost nehtů, ztenčení kůže, vyšší tvorba vrásek a podobně)

Metabolické příznaky (chronické, dlouhodobé):

úbytek kostní hmoty, riziko osteoporózy

rozvoj aterosklerózy a s ní i zvýšení rizika srdeční nebo mozkové příhody

Všechny příznaky klimakteria mohou vést ke zhoršení kvality života, a to jak na úrovni psychické, tak i zdravotní. Proto se řada žen rozhodne příznaky spojené s klimakteriem léčit či minimalizovat. Ve chvíli, kdy se u ženy vyskytnou nějaké příznaky přechodu, by mělo následovat vyšetření lékařem, který vyloučí jiná onemocnění (například poruchy štítné žlázy).

Léčba 

Obtíže spojené s obdobím klimakteria může žena řešit buď za pomoci hormonů, nebo nehormonální cestou. Každá z nich má své výhody a rizika a je vždy na doporučení lékaře, kterou cestu pro ženu navrhne. K základním pilířům nehormonální léčby patří úprava stravy a pohyb. Některým ženám se mohou měnit chutě (mohou zaznamenat například zvýšenou chuť na sladké), důležité je ale vyhýbat se nadměrné konzumaci cukrů, přepalovaných tuků, kofeinu a alkoholu. Strava by měla být bohatá na ovoce, zeleninu, vlákninu a také vápník. Pomoci mohou i potraviny bohaté na sóju.

Svůj význam má i pohyb a čerstvý vzduch, příznivý vliv má například hormonální jóga. Pokud režimová opatření nepomohou, může lékař doporučit terapii hormony. Hormonální terapie je velice účinná při potlačování některých projevů přechodu. Nese s sebou ale i určitá rizika, a tak o jejím nasazení vždy rozhoduje lékař. HRT (hormonal replacement therapy nebo také HST – hormonální substituční terapie) spočívá v dodání chybějících ženských hormonů. Přípravků je na trhu celá řada, obsahují buď pouze estrogeny, nebo jsou kombinované (estrogeny, gestageny), liší se způsobem podání (ústy, implantáty, transdermálně), liší se dávkou hormonů. 

Hormonální terapie prokázala vysokou účinnost při léčbě návalů horka, únavy, nespavosti a pocitů emoční nestability a při zvládání potíží se suchými sliznicemi. Funguje jako prevence osteoporózy. Hormonální terapie je kontraindikována u žen s karcinomem prsu a s karcinomem děložní sliznice, u pacientek s hlubokou žilní trombózou a těžkým poškozením jater. U všech žen nad 45 let by se měla provádět mamografie (speciální rentgenové vyšetření prsů) 1x za 2 roky, u žen, které dostávají hormonální terapii, je doba vyšetření zkrácena na 1 rok. Vyšetření je hrazené z fondu ZP. 

Některé ženy odmítají hormonální terapii s obavou, že přiberou. Vědecké studie ovšem nepotvrdily vliv hormonů na přibírání na váze. Větší vliv má životní styl dané pacientky. Stejně tak neexistují „lepší“ a „horší“ preparáty, protože každé pacientce vyhovuje něco jiného. Další variantou jsou přírodní prostředky obsahující tzv. fytoestrogeny, výtažky z bylin podobné ženským pohlavním hormonům. Jejich účinky jsou sice slabší, mnohým pacientkám ale mohou stačit a nenesou s sebou riziko vedlejších účinků. Jedná se například o sóju, včelí produkty, červený jetel, anděliku čínskou, meduňku, kontryhel, žen šen, třezalku a podobně (viz níže). 

Léky 

Při léčbě se nejčastěji využívá hormonální substituční terapie (HST). Nejmodernější hormonální preparáty jsou nízkodávkové – při nízkých dávkách hormonu mají maximální účinky. V současnosti se doporučuje začít nízkodávkovou cyklickou HST již na začátku klimakteria, což navodí pravidelnou menstruaci a zmírní či úplně odstraní výše popisované příznaky. Později lze přejít na nízkodávkovou nepřetržitou hormonální substituční terapii, při které již k menstruaci nedochází. 

Bylinky 

Často je vhodné vyzkoušet jako alternativu doplňky stravy obsahující přírodní látky podobné svým účinkem ženským hormonům. Některé tyto látky se nacházejí i v léčivých rostlinách a obsahují fytoestrogeny, přírodní látky, které jsou svým účinkem podobné ženským hormonům, a proto pomáhají s obnovou hormonální nerovnováhy.

Andělika čínská – pomáhá odstraňovat návaly horka, pomáhá proti vysušení poševní sliznice, předchází rozvoji osteoporózy. Podobné fytoestrogeny se nacházejí i v sóje a v červeném jeteli.

Červený jetel – pomáhá odstraňovat obvyklé příznaky klimakteria, jako jsou pocení, bušení srdce, poruchy spánku, návaly horka a další. Dále pak může preventivně proti osteoporóze působit i ptačinec, smetankové výhonky, kopřiva.

Anýz a fenykl – podporují tvorbu estrogenů.

Mátový čaj – má uklidňující vlastnosti, je vhodný k léčení návalů.

Bachovy květové esence – modřín: při nedostatku sebedůvěry, hořčice: při bezdůvodné depresi, chmerek: při náladovosti, ořešák: pomáhá se vyrovnat se životními změnami. 

Homeopatika

Sepia – při návalech, úzkostných stavech, bolestivém sexu a snížení sexuální touhy

Lachesis – při návalech, silném krvácení, nočních potech, děložních křečích a podrážděnosti

Pulsatilla – při návalech, nepříjemných emocích a výkyvech nálady

Calandula mast – při suchosti pochvy

Domácí léčba, babské rady

Menopauza je naprosto fyziologický děj, a neměla by být proto brána jako nemoc. Avšak u každé ženy probíhá velmi odlišně a jistě lze své tělo na tuto změnu připravit a nenechat nic náhodě. Hlavní je pravidelně navštěvovat svého gynekologa, protože i když žena nemenstruuje, nevyhýbají se jí gynekologická onemocnění včetně nádorů.

Dále je velmi důležité dbát na zdravý životní styl, udržovat se ve fyzické kondici, jíst pravidelně a vyváženě. Strava by měla být bohatá na vápník. Podstatné je rovněž omezit konzumaci alkoholických nápojů a úplně přestat s kouřením.

Vyšetření

Ve chvíli, kdy se u ženy vyskytnou nějaké příznaky přechodu, by mělo následovat vyšetření lékařem, který vyloučí jiná onemocnění, například poruchy štítné žlázy nebo cukrovku.

Před nasazením HRT by měl lékař provést rodinnou anamnézu, zjistit hmotnost pacientky a její krevní tlak. Kromě běžného gynekologického vyšetření by měly následovat jaterní testy, testy na cholesterol, lipidy a glykémii, dále ultrazvukové vyšetření děložní sliznice a mamografie. U rizikových pacientek by měl lékař provést i test na úbytek kostní hmoty.  

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.