Jak se starat o srdce? Díky tomu, bude v šedesáti fungovat jako ve dvaceti | Moje zdraví

Jak se starat o srdce? Díky tomu, bude v šedesáti fungovat jako ve dvaceti

  • Jak se starat o srdce? Díky tomu, bude v šedesáti fungovat jako ve dvaceti
    O své srdce se musíte pořádně starat • Autor: Shutterstock.com
    16. března 2024 • 06:00

    Americká studie, kterou vydala Americká asociace onemocnění srdce a cév, ukázala na děsivou věc, tedy alespoň pro ty, kteří celý den sedí v kanceláři. Podle ní totiž lidé, již denně sedí pět a více hodin, mají dvojnásobně vyšší riziko toho, že u nich dojde ke srdečnímu selhání. 

    Srdeční selhání ročně postihne až dvě stě tisíc Čechů a celkově na něj každý rok zemře více lidí než na rakovinu. To jsou dostatečně alarmující čísla pro to, abychom se prevenci onemocnění srdce a cév věnovali více. Čemu byste se měli vyhnout? 

    Celodennímu sezení

    Měnit práci za něco, při čem budete více aktivní, často není možné. Ale můžete riziko eliminovat tím, že něco uděláte pro své zdraví. Třeba se každou hodinu zvednete a pět minut věnujete procházce. To plně stačí na to, aby naše tepny byly pevné a pružné a bez problémů jimi protékala krev. I mimo práci je ale dobré zůstat aktivní. Příliš málo pohybu totiž zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity a případné mrtvice – faktorů, které jednoznačně negativně působí na naše srdce. Pozitivně však nepůsobí ani přemíra alkoholu. 

  • Častému pití alkoholu

    Přemíře alkoholu

    Je v pořádku, když si dáte občas skleničku vína, ale čím méně toho vypijete, tím více své srdce budete chránit. Týká se to zejména tvrdého alkoholu. Na druhou stranu jsou zastánci toho, že pár deci vína denně naopak napomáhá k dlouhověkosti. Jedním z nich je i kardiochirurg Jan Pirk, který tvrdí, že tři až čtyři deci vína denně jsou v pořádku. I v tomto případě tedy platí nepsané pravidlo – všeho s mírou. Pokud se vyhnete ostatním rizikům, dvojka jednou za čas není nic špatného.

  • Stresu

    Stresu

    Lehce se to řekne a hůře dělá, ale i tak bychom se měli velkého stresu pokusit vyvarovat. Zasazuje totiž rány našemu srdci. Při stresu se do těla uvolňuje adrenalin, což dočasně ovlivňuje fungování těla – zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak. Po nějaké době tak může dojí k poškození krevních cév v srdci, a tím se zvýší riziko nejen srdečního záchvatu, ale i mrtvice. Pokud jste si vědomi, že se do stresových situacích často dostáváte, zkuste alespoň minimalizovat následky. Tedy podělte se o své problémy s ostatními, tím se uklidníte rychleji, než když to v sobě budete dusit. Pravidelně cvičte, protože fyzická aktivita vám pomůže uvolnit psychické napětí. Naučte se plánovat dny dopředu. Pokud si všechny činnosti dopředu naplánujete, lépe se vám bude dařit předcházet stresu a potížím s ním spojeným.

  • Nadměrnému solení

    Nadměrné konzumaci soli

    Ta totiž obsahuje sodík, který zvyšuje krevní tlak, jeden z rizikových faktorů srdečního onemocnění. Držet se od slánky dál není takový problém, ten tkví spíše ve skryté soli, kterou často konzumujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Dejte si tedy pozor na zpracované potraviny včetně konzervované zeleniny, polévek, omáček, mražených potravin, fast foodu a slaných pochutin. Podle Světové zdravotnické organizace bychom měli přijmout maximálně dva gramy sodíku denně, což je zhruba pět gramů soli denně. Přičemž kávová lžička rovná se zhruba osm gramů soli.

  • Nedostatku spánku

    Představte si, že vaše srdce je stroj, který pracuje nonstop po dobu několika desítek let. Tvrdě každý den musí vykrývat situace, do kterých ho vy dostáváte. Proto i váš kardiovaskulární systém potřebuje odpočinek. Toho se mu dostává při spánku, a to během jeho první fáze. Poté se lehce zvedne tlak a srdeční tep, v závislosti na tom, co se vám zdá, a potom opět klesnou během fází REM. Všechny tyto změny v průběhu noci podporují zdraví vašeho srdce a cév. Dlouhodobý nedostatek spánku pak vede k vysoké hladině kortizolu a adrenalinu i během klidové fáze, což má stejný vliv, jako kdybyste byli dlouhodobě ve stresu. Ideální doba spánku je proto 7 až 8 hodin denně.

  • Jak své srdce chránit?

    Jestli si chcete udržet zdravé srdce, musíte dbát také na prevenci. Kromě toho, čemu se vyhnout, je ale DŮLEŽITÉ udělat něco navíc. Hodně toho udělá strava. Do svého jídelníčku byste každý den měli zařadit ovoce a zeleninu a vyhnout byste se měli naopak vysokému příjmu nezdravých tuků. Ty nahraďte zdravými, nenasycenými, které jsou pro vaše zdraví prospěšné. Hlídejte si váhu, protože lidé s obezitou mají vyšší riziko onemocnění srdce a cév. Více jim hrozí vysoký krevní tlak, cholesterol, ale i infarkt. A v neposlední řadě je DŮLEŽITÉ zbavit se závislosti na kouření, jehož vlivem dochází k ucpávání cév. 

     

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.