Léčivé bylinky po celý rok? Jde to. Bylinkářka radí, jak je šikovně zazimovat | Moje zdraví

Léčivé bylinky po celý rok? Jde to. Bylinkářka radí, jak je šikovně zazimovat

Léčivé bylinky po celý rok? Jde to. Bylinkářka radí, jak je šikovně zazimovat
Autor: istock.com
21. října 2020 • 06:00

Ať už máte bylinky na zahradě či na balkóně, je třeba se o ně starat a vrátit jim to, co jsme si od nich po celé léto brali. Abychom se mohli z úrody radovat i příští rok, je třeba dodržet jistá pravidla. Jaká, to ná prozradila zkušená bylinkářka Markéta Janďourková.

U jednoletých bylinek, jako je například bazalka, je to snadné – ostříhejte je zhruba 4 cm od země, zpracujte a zbytek rostliny odstraňte. Víceleté bylinky můžete rozdělit do dvou skupin. Robustnější a citlivější. Podíváme se teď na tyto dvě skupiny trochu blíže.

Bylinky, které se zimy nebojí

Patří sem například pelyněk, estragon, pažitka, meduňka a máta. Tyto bylinky přežijí zimu nejen v květináči, ale i na zahradě. Bez ochrany se však neobejdou. Nejčastější a nejsnazší metodou je zakrýt je na zimu spadaným listím. To vytvoří ochrannou vrstvu, která pomůže bylinkám zimu bez úhony přečkat. Alternativou listí jsou smrkové větve či sláma. I tento přírodní materiál se postará o ochranu před mrazem a sněhem. Smrkové větve mají navíc tu výhodu, že je vítr tak snadno neodfoukne. Než ale bylinky zakryjete, je třeba se přesvědčit o tom, zda je půda vlhká a nikoliv vyschlá. Ač jsou bylinky ve vegetativním období nenáročné, vlhkost potřebují. Jinak by mohly uhynout nikoliv na škody způsobené zimou, ale prostě a jednoduše by uschly.

Velký přehled bylinek na nejrůznější nemoci najdete zde.

Po celou dobu, kdy jsou bylinky zakryté, tedy kontrolujte stav půdy. V případě potřeby je mírně (méně než v létě) zalijte. Pokud máte bylinky v květináčích a chcete je ponechat venku (případně nemáte možnost je schovat dovnitř), musíte dbát i na to, zda jsou květináče mrazuvzdorné. Jinak vám popraskají, mráz se dostane snadno ke kořínkům a to bylinkám také neprospěje.

Pokud mrazuvzdorné jsou, obalte je izolačním materiálem (juta, styropor, sláma) a bylinky zakryjte tak, jak uvádím výše. Máte-li možnost uložit květináče přes zimu v místnosti (sklep, garáž či jiné), dbejte na to, aby byla místnost nevytopená, nebyla v ní hluboká tma, ale ani přespříliš světla. Stejně jako u bylinek v záhonu kontrolujte vlhkost půdy a případně mírně zalijte. Pozor, nikdy nezakrývejte bylinky plastovými fóliemi a dalším neprodyšným, umělým materiálem. Mohlo by se totiž stát, že se udusí, případně zplesniví.

Další bylinky, kterým zima nevadí: petržel, mateřídouška, libeček, oregano, saturejka, horská levandule

Bylinky nemilující zimu

Do této skupiny patří například rozmarýn, šalvěj a vavřín vznešený (bobkový list). Ty potřebují přes zimu úkryt ve vnitřních prostorách. Ideální teplota k přezimování je pro ně mezi 5 a 10 stupni Celsia. Temné sklepy či přetopené kotelny jsou tedy absolutně nevhodné. Stejně jako výše zmíněné bylinky potřebují i ony i ve svém vegetativním období vláhu.

Před zazimováním je pohnojte, jak jste zvyklí – to aby měly na zimu dostatek živin. Příští hnojení proveďte až na jaře, když se ukážou první zelené lístečky. Ovšem ani odborníci si nejsou jistí, jak je to ideálně se zastřihováním. Je lepší ostříhat bylinky před zimou, nebo až na jaře? Jarní zastřižení má tu výhodu, že rovnou odstraníte i části přes zimu odumřelé. 

Další bylinky, které nemají rády zimu: rozmarýn, tymián, myrta aloisie, citronová tráva

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.