Poruchy erekce? Dnes už je úspěšně léčí i fyzioterapeuti | Moje zdraví

Poruchy erekce? Dnes už je úspěšně léčí i fyzioterapeuti

Poruchy erekce? Dnes už je úspěšně léčí i fyzioterapeuti
Autor: istock.com
15. dubna 2020 • 10:00

Ještě relativně nedávno jsme si fyzioterapii spojovali jen s bolestmi zad či péčí po operaci pohybového aparátu. Fyzioterapeuti toho dnes už ale umí mnohem víc a dokáží pomoci i s řadou jiných zdravotních problémů. Přestože to spousta lidí neví, poradí si i s poruchami erekce.

Současný fyzioterapeut s výhradně univerzitním vzděláním má o pohybovém aparátu často i hlubší znalosti než praktický lékař či neurolog a dokáže jej také úspěšně léčit. „V současnosti sahají schopnosti fyzioterapeutů ještě mnohem dál, a to díky rozvoji nových technologií v oblasti neinvazivní regenerační léčby,“ vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

„Do devadesátých let se poměrně ve velkém využívaly k regeneraci pohybového aparátu fyzikální terapie jako magnetoterapie, elektroléčba, případně vodoléčba. V dnešní době se čím dál více přesouváme k využívání výrazně efektivnějších pomocníků. Ať už je to laser terapie, která se stala dostupnější, nebo fokusovaná rázová vlna, kterou pokládám za nejefektivnější regenerační fyzikální terapii dneška,“ říká fyzioterapeutka.

Díky tomu se zdravotní problémy, které se dřív léčily měsíce, mohou vyřešit v řádech dnů. Bez injekcí, analgetik a operativních zákroků. Klasické problémy jako zamrzlé rameno, tenisový loket nebo bolavá Achillova šlacha dřív trápily pacienty několik měsíců i let. Dnes je léčba otázkou dnů či týdnů nebo v případě dlouhodobých chronických potíží týdnů až jednotek měsíců. 

Záněty šlach, ale i erektilní dysfunkce

Fyzioterapeuti dokáží i pomoci s nemocemi, u kterých byste to nečekali: „Například léčba ischemických zánětů šlach v posledních 10 letech prodělala neuvěřitelný pokrok. Dříve byli lékaři hodně zvyklí spoléhat se na injekce kortikoidů a další invazivní řešení. Dnes nejsou jehly mnohdy třeba. Zánětlivá onemocnění měkkých tkání hojí fokusovaná rázová vlna, která v kombinaci s manuální fyzioterapií urychluje dobu hojení až desetinásobně. Úlevu od bolesti může pacient cítit už po první aplikaci,“ doplnila Iva Bílková.

Kromě svalových, kosterních a kloubních problémů umožňují moderní fyzioterapeutické metody s využitím technologií, jako je již zmíněná rázová vlna, urychlovat hojení řezných ran a popálenin, zhojit bércové vředy nebo vyřešit erektilní dysfunkci.

Léčba je rychlá a bezbolestná

U starších mužů je nejčastějším problémem jejich celkové zdraví a problémy se ztopořením souvisí nejčastěji s ucpáváním cév, ale také s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou. Erektilní dysfunkci ale může způsobit i porucha topořivých těles, nervové soustavy či hormonální změny. „Podobně jako u jiných nemocí je i zde nejlepší prevence. Tedy vyvarovat se všech rizikových faktorů, například kouření, alkoholu, přejídání a dalších civilizačních nešvarů,“ doporučuje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář UroKlinikum Praha.

V raném stádiu, dokud nejsou topořivá tělíska nenávratně poškozená, je léčba relativně jednoduchou a rychlou záležitostí. Rázová vlna se k léčbě erektilních dysfunkcí využívá v případě, jde-li o poruchu prokrvení. Dochází při ní k růstu nových cév a výsledkem je pak výrazné zlepšení prokrvení penisu. Aplikace se provádí 1× týdně, celkově se doporučuje 6 až 10 aplikací. Efekt léčby je rychlý a především dlouhodobý, navíc jde o bezbolestnou proceduru, která trvá zhruba 40 minut.

Rázová vlna působí do hloubky

Pro každou diagnózu je vhodný jiný typ rázové vlny. Jeden pomáhá při prostých blokádách obratlů, žeber nebo u přetížených svalů, druhý je lepší pro komplikovanější bolesti zad, urychluje léčbu zánětů měkkých tkání, zlomenin nebo pomáhá i při některých neurologických diagnózách, další typ rázové vlny účinně hojí řezné a mokvající rány. „Je trochu škoda, že v českých ordinacích převládá radiální rázová vlna a povědomí obyvatel o té fokusované a planární chybí. Někteří pacienti jsou pak k navrhované léčbě skeptičtí, protože už terapii rázovou vlnou podstoupili, ale neměla takový účinek,“ domnívá se Bílková.

Fokusovaná rázová vlna má tu výhodu, že soustředí všechnu energii do oblasti velikosti přibližně dvou centimetrů krychlových. Veškerá její energie tak působí na jednom malém místě v hloubce těla.

Autor: Alžběta Javorková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.