Bylinkářka radí: Tyto čtyři podzimní bobulky podpoří zdraví i imunitu | Moje zdraví

Bylinkářka radí: Tyto čtyři podzimní bobulky podpoří zdraví i imunitu

Bylinkářka radí: Tyto čtyři podzimní bobulky podpoří zdraví i imunitu
Autor: istock.com
9. září 2022 • 06:00

Podzim nás už pomalu začíná zdravit barevnými listy a na stromech a keřích dozrává spousta barevných bobulí. Některé z nich se dají využít jen na okrasu či pro zvířata, jiné však můžeme využít k posílení imunity i my. Naše bylinkářka Markéta Janďourková vám představí čtyři z nich.

Rakytník

Rakytník řešetlákový je víceletý keř, jehož bobule dozrávají v srpnu a září. Říká se mu i žlutý zob. Pokud byste chtěli rakytník pěstovat, je potřeba si pořídit keře dva, a to samčí a samičí − jinak se plodů nedočkáte. Rakytník obsahuje vitaminy C, E, F a P, vitaminy skupiny B, třísloviny, flavonoidy a karoten. Povzbuzuje chuť k jídlu, snižuje horečku, tiší bolesti, nabíjí energií a hlavně posiluje imunitu.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenstvíVIDEO 

Bobule můžete sušit (ve stínu, případně v sušičce maximálně na 40 stupňů), mrazit či zpracovat na marmeládu. A jak? Svařujte je s trochou (stačí na dva prsty výšky) vody, dokud nepopraskají. Pak propasírujte přes cedník a zvažte – na 1 kg hmoty přidejte ½ kg želírovacího cukru. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Ještě horké plňte do sklenic, uzavřete a na 5 minut postavte vzhůru nohama, tedy na víčko.

Šípky

Plody růže šípkové (označované i jako růže psí) se sklízí od září do listopadu. Obsahují ovocné kyseliny, vitaminy C, A, B1, B2, K, P, minerální látky, pektin, cukr, třísloviny, éterický olej a flavonoidy. Podporují pocení a jsou i močopudné. Sbírejte pouze plody zralé a sušte je při teplotě ne vyšší než 40 stupňů. Uchovávejte je v uzavíratelných nádobách. Takto usušené šípky použijte při přípravě čaje: Dvě vrchovaté čajové lžičky sušených podrcených šípků zalijte 250 ml studené vody, přiveďte k varu, odstavte a nechte 10 minut odstát. Poté přeceďte a pijte několik šálků denně, při nemoci i jako prevenci a k doplnění vitaminů.

Jeřabiny

Při sběru plodů jeřábu ptačího musíte být rychlejší než ptáci – jsou schopní obrat celý strom během jednoho dne. Na sběr se vydejte nejpozději po prvních chladnějších nocích – do prvního mrazíku byste měli mít již zásobu vytvořenou. Jeřabiny obsahují hořčiny, třísloviny, vitamin C, kyseliny jablečnou, citronovou a jantarovou a éterické oleje. Mají svíravé účinky, chladí, mírní krvácení, podporují zažívání a regulují menstruační cyklus. Můžete z nich vyrobit například čatní: Do hrnce vložte 700 g jeřabin otrhaných ze stonků, 300 g na kostičky nakrájené cibule, 200 g oloupaných rajčat, 200 g očištěné, nakrájené papriky, 2 polévkové lžíce rozinek, ½ čajové lžičky skořice a 400 ml octa. Přiveďte k varu a nechte hodinu mírně probublávat. Kontrolujte a občas promíchejte. Po hodině hrnec odstavte z plotýnky, důkladně vmíchejte 700 g želírovacího cukru v poměru 2 : 1, přiveďte k varu a čtyři minuty prudce povařte. Plňte do připravených zavařovaček, ihned uzavřete a sklenice postavte na 10 minut na víčko. Pak obraťte zpátky a nechte vychladnout.

POZOR! Jeřabiny nikdy nejezte syrové, v syrovém stavu mají silně projímavý účinek. Ten ovšem vařením či sušením zcela vymizí. Žvýkání usušených jeřabin ulevuje při potížích s ledvinami, a dokonce napomáhá rozpouštění ledvinových kamenů. Pokud má vaše dítko kašel, svařte jednu polévkovou lžíci sušených květů jeřábu spolu s 250 ml mléka, oslaďte medem a malému pacientovi podejte. Kašel se výrazně zmírní.

Bezinky

Bobule bezu černého obsahují éterické oleje, rutin, hořčiny, třísloviny, slizovité látky, saponiny, cholin, cukr, glykosidy, flavonoidy, vitaminy a minerální látky. Podporují pocení, tiší kašel, čistí krev, posilují ledviny a močový měchýř. Bezinky musíme vždy dostatečně povařit, jinak mají silně projímavý účinek a způsobují i úporné zvracení. Nejlepší způsob zpracování je tedy marmeláda či šťáva. Tu připravíte tak, že 900 g plně zralých bezových bobulí otrháte od stopek (nejlépe to jde vidličkou) a spolu s 250 ml vody povaříte, dokud nevznikne šťáva. Přecedíte ji a hodinu vaříte spolu s 5 hřebíčky, kouskem zázvoru a 225 g cukru. Ještě horké naplňte do lahví a uzavřete. Skladujte v chladu a temnu. Chutná nejen s vodou, ale například i se sektem.

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.