Nemoci kůže, které nás trápí nejčastěji. Jak je poznat a léčit? | Moje zdraví

Nemoci kůže, které nás trápí nejčastěji. Jak je poznat a léčit?

Nemoci kůže, které nás trápí nejčastěji. Jak je poznat a léčit?
Autor: istock.com
18. února 2019 • 06:00

Pupínky, vyrážka, ale i problémová pigmentová znaménka. Kožní potíže nám dokážou pěkně znepříjemnit život. Jak je poznat a léčit?

Kůže je největší lidský orgán. "Slouží jako ochranná bariéra mezi vnějším a vnitřním prostředím, reguluje teplotu, chrání nás před ultrafialovým zářením, je senzorickým orgánem se smyslovými receptory, vylučuje pot a maz," říká dermatoložka Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl.

A stejně jako ostatní orgány našeho těla napadají různé nemoci, ohrožena je i kůže, a to jak banálními potížemi, tak i smrtelnými onemocněními. Víte, které nemoci ji trápí nejčastěji?

Bradavice

S tímto kožním onemocněním se potýká mnoho lidí, a to většinou opakovaně. Bradavice se nejčastěji vyskytují u dětí a mladších osob a jsou virového původu. "Rozlišujeme ploché a vulgární bradavice, ty jsou nejčastějším virovým onemocněním kůže. Většinou se objevují na rukou a ploskách nohou, ale mohou se objevit kdekoliv na těle," vysvětluje lékařka Gréta Wohlová. 

Léčba bradavic bývá obtížná a zdlouhavá, většinou se musí opakovat nebo i kombinovat. "Mezi lokální léčbu patří aplikace roztoků (Verrumal), zmražování tekutým dusíkem, elektrokauter, laser a chirurgické metody," dodává dermatoložka. 

Kopřivka

S kopřivkou se asi setkal alespoň jednou v životě každý. "Tato nemoc je charakterizována výsevem zpravidla silně svědivých kopřivkových pupenů na kůži a může být doprovázena otoky. Pupeny vznikají rychle a náhle, většinou do 1 až 24 hodin vymizí, zatímco se mohou tvořit nové," uvádí doktorka Wohlová.

Akutní kopřivka trvá několik dní až týdnů, chronická více než šest týdnů a může trvat i několik let. Spouštěčů je celá řada, léky, potraviny, infekce, ultrafialové záření a další. 

"Léčba je zaměřena na zmírnění příznaků a eliminaci spouštěcích faktorů. Základním lékem jsou antihistaminika," popisuje lékařka.

Mykotická (houbová) onemocnění kůže 

Toto nepříjemné onemocnění se vyskytuje velmi často a kromě kůže na těle může postihnout i vlasovou pokožku, vlasy a nehty. Na kůži se projeví jako červená ložiska se šupinami nebo drobnými puchýřky. Ta většinou výrazně svědí a šíří se na kůži. Mezi nejčastější místo výskytu patří meziprstí dolních končetin.

"Při mykotické infekci se provádí odběr materiálu na mykotické vyšetření, poté se nasadí cílená lokální či celková léčba," vysvětluje dermatoložka. 

Akné

Nevzhledné a nepříjemné akné znají všichni v souvislosti s pubertou, ale bohužel často trápí i lidi v pozdějším věku. Jde o zánětlivé kožní onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje na obličeji, ramenou, zádech a v dekoltu. Liší se v závažnosti projevů a délkou trvání. 

"Každá forma akné vyžaduje správnou léčbu. Při mírném průběhu postačí léčebná kosmetika. Závažnější formy vyžadují cílenou kombinovanou léčbu doporučenou dermatologem," dodává lékařka Gréta Wohlová. 

Pigmentová znaménka 

Je mnoho typů pigmentových znamének, a i proto je velmi důležitá jejich pravidelná kontrola. Přestože jsou z větší části nezhoubného charakteru, je důležité sledovat každou menší změnu a věnovat jim pozornost. Jde totiž o nejúčinnější metodu, jak bránit vzniku rakoviny kůže.

Vyšetření si můžete pravidelně provádět sami, a to tak, že kontrolujete velikost, tvar, okraje a barvu. Dále je důležité chodit každý rok na kontrolu k dermatologovi, který znaménko prohlédne ručním nebo digitálním dermatoskopem. V případě podezření na melanom ho odstraní a odešle na histologické vyšetření. Od výsledků se pak odvíjí další léčba.

Autor: Petra Barochová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.