Bylinkářka radí: Deset bylinek, které by vám doma neměly chybět | Moje zdraví

Bylinkářka radí: Deset bylinek, které by vám doma neměly chybět

5. února 2020 • 06:00

Sáhnout po pilulce pokaždé, když nás trápí kašel nebo bolavá hlava, je sice jednoduché, ale určitě ne zdravé. Na některé zdravotní neduhy se mnohem lépe hodí bylinky. Seznam těch nejúčinnějších pro nás vybrala zkušená bylinkářka.  

Máta, heřmánek, kopřiva… To všechno jsou bylinky, které u nás snadno seženete. O to větší důvod, proč si tyhle přírodní poklady nasušit do zásoby. Jak říká bylinkářka Dita Oškerová, nikdy nevíte, kdy se vám můžou hodit.

Přinášíme vám kompletní seznam bylinek, o které bylinkářka doporučuje obohatit domácí lékárničku:

Kopřiva dvoudomá

„Kopřiva je také antiseptická, působí antivirově a proti kašli. Snižuje také hladinu krevního cukru, a je tak vhodná především pro diabetiky. Dále podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev,“ říká Dita Oškerová, autorka webu www.bylinkove-sneni.cz, která je zároveň autorkou knih Kouzlo léčivých bylinek a Bylinkové kouzlení. Na rozdíl od většiny ostatních rostlin vytváří kopřiva až dvojnásobné množství hodnotných bílkovin. Obsahuje také vhodné tuky, sacharidy, vlákninu, vitamín C, B2, B5, E, K a stopové prvky (vápník, železo, draslík, zinek a další).

Smetanka lékařská

Pampeliška je sice plevel, ale obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Mimo jiné v ní najdeme inulin, namísto u rostlin obvyklého škrobu, který je vhodnější pro diabetiky. „Pampeliška má blahodárný účinek na činnost jater a ledvin, odstraňuje z těla toxické látky a omezuje tvorbu akné či ekzémů,“ vyzdvihuje její přednosti bylinkářka.

Heřmánek pravý

„Heřmánek pravý pozitivně a účinně působí na trávení, uklidňuje a uvolňuje křeče. Je to přírodní lék na bolesti žaludku, při střevních potížích i poruchách menstruace,“ uvádí Dita Oškerová. Heřmánek doma můžete zpracovat na mnoho způsobů, používá se ovšem pouze heřmánkový květ, nikoliv celá nať, kořen či listy. Asi nejčastěji a také nejuniverzálněji se používá heřmánkový čaj.

Na další bylinky se podívejte v naší fotogalerii:

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.