Šalvěj lékařská | Moje zdraví

Šalvěj lékařská

Šalvěj lékařská má protizánětlivé účinky a je výtečná v eliminaci pocení. Ve vyšších dávkách ale působí toxicky.

Popis

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis Linné) je léčivou a silně vonnou rostlinou z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky až 70 cm, je polokeřovitého charakteru. Lodyhy má zdřevnatělé, nevětvené, olistěné a přímé. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, podlouhle vejčité. V mládí jsou šedoplstnaté, později olysají. Květenstvím jsou lichopřesleny, tvoří jej asi 10 květů. Květ samotný má dvoupyskou korunu, světle fialovou, někdy bílou. Korunní trubka má střed chlupatý. Plodem je tvrdka.

Účinné látky

Rostlina obsahuje silici, která v sobě obsahuje thujon, kafr, salviol, cienol, borneol a velké množství vonného extraktu. Také zde najdeme třísloviny, tedy saponiny, hořčiny, pryskyřice,  oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony a amid kyseliny nikotinové, vitamíny skupiny B, vitamín P a minerální látky.

Použití

šalvěje se připravují především čaje, které blahodárně působí na vnitřek těla. Rostlina se uplatňuje i v kosmetice, má stahující a dezinfekční schopnosti, takže vyléčí ekzémy i akné. Rovněž potlačuje zápach v ústech, takže je dobrá jako kloktadlo.

Účinky na zdraví:

Šalvěj má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Významná je díky schopnosti eliminovat pocení. Je rovněž účinná proti průjmům. Dokáže klidnit, podává se i při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích a nadýmání. Ovšem pozor, ve vyšších dávkách působí toxicky.

Výskyt:

Původně se šalvěj vyskytovala v oblasti Středomoří a Malé Asie. Hojně se využívala i ve starém Egyptě. Do našich končin byla zavezena asi v 9. století.

Sběr:

Sbírají se listy rostliny před rozkvětem za suchého počasí, což je květen a červen. Většinou se seřezávají celé části rostliny. Z nich se nejlépe před sušením listy ručně otrhávají a suší v tenkých vrstvách na stinném místě s přirozeným teplem.

Domácí recepty:

Čaj umí srážet teplotu a tlumí pocení. Vezměte 3 lžičky řezané sušené či čerstvé šalvěje a zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte louhovat 15 minut a pomalu vypijte.

Tinktura rovněž pomáhá zbavit se pocení. Stačí 50 g řezané (sušené nebo i čerstvé) šalvěje zalít 500 ml vodky nebo slivovice a v uzavřené láhvi nechte 10 dní odstát na tmavém místě při pokojové teplotě: Občas protřepte. Poté sceďte a užívejte 30 kapek na lžíci vody 3× denně.

 

Autor: Aneta Šimonková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.