Zánět ledvin: Jaké má příznaky a jak probíhá léčba? | Moje zdraví

Zánět ledvin

Zánět ledvin neboli zánět horních močových cest, jinak také pyelonefritida, je infekční zánětlivé onemocnění ledvin, které může mít závažné důsledky. Vyskytuje se v akutní nebo chronické formě podle specifických příznaků.

Příznaky zánětu ledvin

  • zvýšená teplota nebo horečka a zimnice
  • únava a schvácenost
  • bolest v bedrech při poklepu
  • nucení k močení
  • otoky
  • svalové křeče

Akutní forma zánětu ledvin se vyznačuje především rychle nastupujícími a výraznými příznaky. Častým začínajícím projevem je horečka. Rychle zvyšující se teplota přináší pocit náhlé únavy a schvácenosti při běžných činnostech. Horečka často vyvolá zimnici s třesavkou.

Objevit se může i nevolnost, která může vyvolat zvracení. Může se vyskytnout i nepříjemná bolest hlavy, břicha a zad v bederní části při pohmatu a poklepu. Kvůli zánětu může docházet k pocitu nutkání častého močení s pocitem pálení a bolestí. Vylučovaná moč je často hodně tmavá a zakalená. V moči můžou být patrné stopy bílkovin nebo hnisu. Zánět může být i chronický s méně viditelnými příznaky nebo dokonce žádnými.

Chronický zánět ledvin se projevuje dlouhodobě zvýšenou teplotou, přetrvávající přítomností bakterií v moči, později i otoky na končetinách nebo pod očima, mohou se objevovat i svalové křeče. Každodenní režim doprovází nadměrná ospalost a porucha soustředění.

Léčba zánětu ledvin

Zánět ledvin je vážné onemocnění a vyžaduje lékařskou péči, většinou i hospitalizaci. Základem léčby je podání účinných antibiotik, podle závažnosti zánětu je někdy nutné i nitrožilní podávání antibiotik. Při léčbě je nutné zajištění dostatečného přísunu tekutin, které ledviny nezbytně potřebují. Pitný režim je potřeba dodržovat v rozumných menších, pravidelných dávkách, protože větší množství najednou velmi zatěžuje nemocí oslabené ledviny. Dlouho trvající horečka vyčerpává organismus a je potřeba ji začít postupně snižovat léky. Důležitý je klid na lůžku.

Bylinky 

Ledviny vám pomůže vyčistit od bakterií třeba čaj z 2 lžiček listů kopřivy dvoudomé, které přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Čaj pijte 3krát denně spolu s vodou.

Vyšetření

Při podezření na zánět ledvin nejprve vyšetřující lékař prohmatá oblast ledvin a provede biochemické vyšetření moči. Pokud se nemocný dostane do nemocničního zařízení, provádí se kultivační vyšetření moči na původ infekce a na citlivost na antibiotikum před nasazením nejvhodnější antibiotické léčby. Následně se provádí ultrazvuk močových cest, který zánět ledvin potvrdí a zhodnotí postižení ledviny.

V těhotenství

V těhotenství bývá častější chronická forma zánětu ledvin než akutní. Mnohem častější bývají v těhotenství záněty dolních močových cest, tedy močového měchýře nebo močové trubice. Léčba se provádí na lůžkových odděleních v nemocnici, kde je dodržen přísný klid a dieta, případné podání léků proti bolestem dle pokročilosti těhotenství. Po vyléčení je nutná pravidelná kontrola až do konce těhotenství kvůli možnosti opětovného propuknutí nemoci.

Komplikace zánětu ledvin

Postupující infekce se z ledvin může rozšířit do krevního oběhu a vyvolat otravu krve. Při ní dochází k selhání základních životních funkcí a vyvolává šokový stav, který může končit i smrtí.

Trvalé následky

Nesprávné nebo zanedbané doléčení zánětu ledvin často vede k chronickému přetrvání zánětu, postupně může dojít až k selhávání ledvin a nutnosti jejich transplantace.

Prevence

Důležité je nepodceňovat žádné infekční onemocnění, nepřecházet a doléčit jej. Nejdůležitější je pravidelný pitný režim. Při správném pitném režimu se průběžně odplavují nečistoty a toxiny v moči z těla ven. Pravidelné močení je také důležité. Pokud je močový měchýř dlouho plný, jednak je celý vylučovací proces zpomalen, což jeho funkčnost poškozuje, ale i bakterie v zadržované moči mají zrovna tak možnost množit se a přenášet se z močového měchýře do celého močového aparátu. Další důležitou prevencí pro správnou funkci ledvin je co nejmenší užívání léků proti bolesti ve formách tablet. Ty v nadměrném množství a při častém užívání poškozují celou řadů orgánů a nejvíce právě ledviny.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte při jakýchkoliv potížích s močením a podezřele jinak zabarvenou močí.

Autor: redakce Mojezdravi.cz, miv
 

Nejnovější články

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.