Zápal plic: Jaké má příznaky a jak ho léčit u dětí a seniorů? | Moje zdraví

Zápal plic ohrožuje hlavně děti a seniory. Jak ho poznat a jak se bránit?

Zápal plic ohrožuje hlavně děti a seniory. Jak ho poznat a jak se bránit?
Autor: iStock.com
30. listopadu 2023 • 05:00

Zápal plic je onemocnění, které je celkem obtížné diagnostikovat. Zároveň jde o velmi závažnou chorobu, která může být v některých případech i smrtelná. Jak se zápal plic projevuje, jak jej léčit a jaká je proti němu nejlepší prevence?

Ze zveřejněných dat amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) vyplývá, že v USA každoročně na pneumonii umírá téměř 50 tisíc lidí a kvůli tomuto onemocnění navštíví lékaře kolem milionu pacientů ročně. „Se zápalem plic bychom si skutečně neměli zahrávat. Ročně s ním do českých ordinací a nemocnic přichází kolem 150 tisíc lidí,“ podotýká pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková s tím, že náchylné k němu jsou zejména děti do pěti let, dále senioři a obecně osoby s oslabeným imunitním systémem. Problémem je i těžká forma této nemoci – takzvané invazivní pneumokokové onemocnění. Z dat zveřejněných Státním zdravotním ústavem vyplývá, že v roce 2017 touto vážnou formou námi sledované choroby onemocnělo 444 pacientů a 79 z nich zemřelo.

Příznaky zápalu plic

  • bolest při dýchání
  • bolesti na hrudi
  • zvýšená teplota nebo horečka
  • zimnice
  • nadměrné pocení
  • suchý dráždivý kašel
  • nevolnost
  • ztížené dýchání

Choroba je způsobena tím, že se části plic naplní hlenem nebo jinou tekutinou a dojde k uzávěru plicních sklípků a zablokování volného přístupu kyslíku do krve. Pokud kašlete a máte horečku, samozřejmě to hned nemusí být zápal plic, ale jen obyčejná chřipka. „Pokud jste si ale nejisti, určitě si k lékaři zajděte,“ radí Lucie Nováková a dodává, že pokud trpíme horečkou a k tomu ještě cítíme nepříjemné napětí při dýchání, cítíte se velmi slabí a nemůžete si už skoro ani bez pomoci zajít třeba na toaletu, měli byste lékaře vyhledat bezodkladně. Pokud se vás tyto stavy budou držet déle jak tři dny, něco nemusí být v pořádku.

Příznaky jsou podobné jako u infekce dýchacích cest. Odborníkům pomůže k diagnostice onemocnění rentgenový snímek hrudníku, pokud na této oblasti na plicích vidí „mlhavé“ části, jedná se s největší pravděpodobností o zápal plic. Následovat budou i krevní testy a chřipkové testy.

Někteří pacienti ovšem dokáží zápal plic přechodit. Občas se neobjevuje ani teplota, a pacient tak svému onemocnění nevěnuje žádnou pozornost. Přechození může mít ale v budoucnu pro pacienta závažné následky, při obyčejné chřipce či při dalším zápalu plic je totiž jeho organismus ještě více oslabený.

Jak zápal plic léčit?

Pokud v sobě skutečně máte virus způsobující pneumonii, lékař vám předepíše antibiotika. Důležité je ale samozřejmě to, jakou variantou tohoto onemocnění trpíte. „Měli byste samozřejmě odpočívat a pít hodně tekutin. „Pozor, pokud trpíte virovým zápalem plic, tak jsou ale antibiotika neúčinná a v tomto případě se pacientovi doporučuje klid na lůžku a domácí péče,“ upozorňuje pro Moje zdraví odbornice a pokračuje: „Nutno podotknout, že léčba antibiotiky je z 90 procent účinná, u zbylých 10 procent je nutné zachytit původce nemoci a změnit léčbu. Užívají se také léčiva, která dokáží rozpustit hlen, či léky proti kašli. U neinfekčních zánětů plic jsou pak pacientům podávány kortikoidy. Léčba obvykle trvá až dvacet dní a k úplnému zotavení dochází zhruba do měsíce.“

Prevence? Hygiena a zdravý životní styl

Stejně jako všechny virové infekce je i pneumonie vysoce nakažlivá – bakterie, viry a plísně se šíří vzduchem prostřednictvím kýchání a kašlání. Abyste se nemoci vyhnuli, samozřejmě nemůžete přestat chodit mezi lidi. Vyplatí se si klidně i v práci přes den občas pořádně umýt ruce a obličej. Jako částečná ochrana může sloužit i očkování proti chřipce. Náchylnější k tomuto onemocnění jsou pak kuřáci a lidé trpící cukrovkou. Jako prevence samozřejmě slouží i zdravý životní styl. Takže rozhodně jezte zdravě, nekuřte a omezte pití alkoholu. Na zápal plic si pak musí dát pozor i těhotné ženy, které by měly podstoupit bakteriologické vyšetření pochvy, při němž se gynekolog zaměřuje na bakterie, které by při porodu mohly u novorozence způsobit zápal plic.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.