Zlomená žebra: Jak dlouho bolí a jak se léčí? | Moje zdraví

Zlomená žebra

Ke zlomenině žebra dochází zpravidla po pádu nebo autonehodě. Jak se zlomenina žeber léčí a proč je nebezpečná?

Nejčastější příčinou je úraz při pádu, dopravní nehodě, rvačce nebo při sportu, ale také kvůli osteoporóze nebo rakovinové léze v oblasti žeber.

Je velmi bolestivou a nebezpečnou záležitostí, protože může dojít k poškození hlavní krevní cévy nebo vnitřních orgánů zejména plic.

Příznaky zlomených žeber

Léčba zlomených žeber

Ve většině případů se zlomená žebra léčí konzervativní cestou. To znamená, že se nechají přirozeně zhojit v klidovém režimu pacienta. Pro léčbu se předepisují silné léky na bolest a zánět nebo kortikosteroidové injekce aplikované v blízkosti zlomeniny.

Léčba zlomených žeber trvá obvykle 6 až 8 týdnů. Po skončení první fáze léčby je ale dobré pokračovat v rehabilitaci. Fyzioterapeut nebo lékař doporučí například dechová cvičení.

Léky

Vhodnými volně prodejnými léky na úlevu od bolesti a proti zánětu (Ibuprofen). Nesmí se ale užívat déle jak dva týdny, pokud bolest neustává, kontaktujte svého lékaře.

Jako doplněk stravy užívejte minerály a vitamíny zejména vápník, hořčík, fosfor, vitamin D a K.

Domácí léčba a babské rady

Na místo, kde došlo ke zlomenině žebra přikládejte ledové obklady (podložené látkou) na 10-20 minut každou hodinu minimálně první dva dny po zranění. Pak podle potřeby nebo bolesti. Upravte si spaní do zvýšené polohy, sami poznáte míru podložení polštáři tak, aby vám to nejvíce vyhovovalo. Vyhýbejte se nadměrnému pohybu, ale lehké pohyby jsou naopak vhodné pro stimulaci krevního oběhu.

Hrudník v žádném případě nijak neobvazujte, mohli byste si přivodit zápal plic nebo plicní infekci.

Do svého jídelníčku zařaďte větší množství sýrů nebo tofu, jogurty, fazole, brokolici, ořechy a ryby. Zapomeňte na potraviny, které zhoršují hojení kostí jako je alkohol, fast foodová strava a bílý cukr. Nekuřte.

Vyšetření

Pro diagnostiku v některých případech postačí fyzikální vyšetření pacienta zkušeným lékařem, v nejasném případě je třeba rentgen hrudníku a žeber, diagnostický ultrazvuk popř. CT celé oblasti břicha a hrudníku.

V těhotenství

Zejména ve třetím trimestru by poranění žebra mohlo být velikou komplikací a nebezpečím pro dítě. Těhotná žena by po každém pádu nebo úrazu v okolí hrudníku nebo břicha měla co možná nejrychleji navštívit chirurgickou pohotovost.

Možné komplikace

Vzhledem k tomu, že zlomeniny žeber provází úrazy hrudníku, mohou být jejich komplikace velice nebezpečné. Patří mezi ně:

  • poškození okolních orgánů zlomeným žebrem jako je slezina, ledvina nebo játra a následné krvácení do dutiny břišní
  • roztržená nebo poškozená aorta
  • propíchnutí plíce (pneumotorax), které může být smrtelné
  • zápal plic z důvodu mělkého dýchání při bolestech žeber

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Prevence

Při rizikových sportech používejte ochranné vybavení, v domácnosti se vyvarujte pádu například na mokré podlaze nebo na koberečku bez protiskluzové podložky apod.

Svým kostem pravidelně dopřávejte vápník a vitamin D.

Kdy jít k lékaři

Pokud jste si při úrazu poranili hrudník a cítíte zpravidla při nádechu bolest, popř. kašlete krev, máte horečku nebo zimnici, okamžitě navštivte chirurgickou pohotovost. Zlomenina žeber může znamenat závažnější zranění, které je třeba urgentně řešit.

Autor: laš, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.