Nemoci, které můžeme chytit z nemytých rukou | Moje zdraví

Nemoci, které můžeme chytit z nemytých rukou

Nemoci, které můžeme chytit z nemytých rukou
Důkladné mytí rukou zabrání mnoha nemocem • Autor: iStock.com
15. března 2020 • 06:00

K mytí rukou vedou své děti rodiče od útlého věku a tuto důležitost jim vysvětlují jako prevenci před nákazou různých nemocí. S přibývajícími lety nám to ale okolí již nepřipomíná a my zapomínáme. Pro někoho banální aktivita, které zas až tolik pozornosti věnovat nemusíme. Opravdu? Jakými nemocemi se můžeme nakazit právě nemytím rukou?

Jedním z největších problémů s nemytím rukou po použití toalety je to, že se po celý den dotýkáme nejen našeho obličeje a úst, ale i jídla, které připravujeme, a mnoha dalších věcí. Ostatní lidé se těchto věcí dotýkají též. Tím vším se přenášejí infekce. Správné mytí rukou je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak zabránit šíření nemocí. Kterých?

Noroviry

Norovirus je nejčastější příčinou virové gastroenteritidy u lidí všech věkových skupin. „Přenáší se, když si lidé neumývají ruce, a co je znepokojivé, může se velmi rychle šířit ve velkých skupinách lidí sdílejících stejné prostory. Proto, když onemocní jedna osoba, často ji chytí i celé domácnosti nebo kanceláře,“ uvádí odborníci na britském zdravotnickém serveru Initial. Nejlepším způsobem, jak zabránit šíření nebo výskytu norovirů, je na právě důkladná hygiena rukou.

Kapénkové infekce

Onemocnění dýchacích cest se obvykle šíří prostřednictvím kapének, které vydechuje, kýchá nebo kašle do vzduchu někdo, kdo má nemoc. Po vdechnutí bacilu ze vzduchu je ale dalším viníkem špatné mytí rukou. Mezi běžné respirační nemoci způsobené špatnou hygienou patří nachlazení, chřipka, plané neštovice a meningitida.

Víte, jak si děti nejčastěji předávají bacily? Více čtěte zde.

Nozokomiální infekce

Často slyšíme, že se v nemocnicích přenášejí infekce. To může být i důsledek toho, že si zaměstnanci a pacienti nemyjí ruce. V nemocnicích, čekárnách u lékaře je přirozený vyšší výskyt infekcí, a pokud se kdokoliv z pacientů nebo personálu nesprávně umyje, může nákazu snadno předat ostatním. Dle odborníků americké kliniky Mayo Clinic mezi nejčastější nozokomiální infekce, které se mohou šířit bakteriemi na našich rukou, patří onemocnění MRSA neboli zlatý stafylokok, který je odolnější vůči běžným antibiotikům. Mezi další nozokomiální infekci patří bakterie Escherichia coli.

Žloutenka typu A

Hepatitida A je virová infekce, která může způsobit vážné příznaky včetně problémů s játry, žloutenkou, bolestmi břicha, horečkou a únavou. Často se šíří prostřednictvím jídla, které bylo kontaminováno lidmi, kteří je připravují a kteří si po použití toalety neumývali ruce. Podle Národního ústavu pro alergické a infekční nemoci se právě žloutenka typu A přenáší touto fekálně-orální cestou.

Herpesviry

Má někdo ve vaší blízkosti opar? Pozor i na ten, neboť patří do skupiny herpesvirů, jež způsobují také například plané neštovice nebo pásový opar. Virus se do těla dostane už v dětství spolu s kapénkovou infekcí. Jaká část oparu je nakažlivá? Tekutina uvnitř oparu, a proto lidé, kteří na něj trpí, by si ho neměli nikdy škrábat. Zapomenou-li si poté umýt ruce, mohou nakazit například imunitně slabšího partnera. Totéž platí i o zmíněném pásovém oparu.

Podívejte se, jak si správě mýt ruce.

 

 

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.