Oslabená imunita? Projevit se může i bradavicemi nebo lupy | Moje zdraví

Oslabená imunita? Projevit se může i bradavicemi nebo lupy

Oslabená imunita? Projevit se může i bradavicemi nebo lupy
Autor: istock.com
14. srpna 2019 • 06:00

Časté nachlazení, ale také nádorové onemocnění. To jsou všechno problémy, které začínají narušenou imunitou. Tělo se prostě nedokáže s virem nebo poškozením buněk vyrovnat. Snížená obranyschopnost je ale i na vině tak nečekaných problémů, jako jsou bradavice, lupy nebo třeba ječné zrno.

Imunitní systém je ochrana našeho těla před vším, co ho může poškozovat. Ať už jsou to viry, bakterie nebo třeba poškození buněk. Největším imunitním orgánem přitom nejsou sliznice nosu a úst, odkud se do těla dostává mnoho virů souvisejících s nachlazením, ale je to tenké střevo. Víte, že jeho plocha zaujímá více než 200 metrů čtverečních? Jak vysvětluje magistra Ivana Lánová z BENU lékárny v Mladé Boleslavi, poruchy imunity souvisejí z 90 procent se špatnou funkcí střeva.

Bradavice a ječné zrno

Špatná imunita má vliv na nemoci, které zdánlivě vůbec nesouvisejí se střevem, proto je tak těžké si uvědomit, kde je příčina. Jedním z nečekaných problémů jsou bradavice. Kožní novotvary, které se nejčastěji objevují na dlaních a chodidlech. Lidé jsou si obvykle vědomi toho, že bradavice mohou chytit během návštěvy veřejného bazénu nebo sprchy, málokdo ovšem ví, že o tom, zda se vám tyto nevzhledné útvary na kůži objeví, nebo ne, rozhoduje hlavně stav imunitního systému.

 

„Bradavice jsou virovým onemocněním, jehož nositeli jsou lidské papilomaviry. Je to onemocnění nakažlivé a snadno přenosné. Lidské papilomaviry jsou přítomny v organismu většiny lidí. Onemocnění ale obvykle propukne až ve chvíli, kdy je oslaben imunitní systém. Vznik bradavic je jeden z velmi dobrých ukazatelů slabé obranyschopnosti,“ vysvětluje celostní lékař Bohumil Ždichynec.

Stav imunity poté ovlivňuje i to, jak dlouho nás bradavice budou trápit. Většina bradavic totiž časem sama zmizí. Je-li však naše obranyschopnost příliš slabá, mohou nám bradavice na kůži vydržet i několik let a některé jejich druhy se rády vracejí. Dnes je samozřejmě možnost nechat si bradavice odstranit kryoterapií, laserem nebo speciálními přípravky, prevencí jejich vzniku ale i tak zůstává především silná imunita.

Ječné zrno

S imunitou souvisí i vznik ječného zrna. Jeho příčinou je nejčastěji bakteriální infekce, která způsobí zánět mazové žlázky u některé z řas. Infekce se do oka může dostat dotekem oka špinavou rukou, ale to, zda propukne, z velké míry ovlivňuje stav našeho imunitního systému.

Mykotické infekce

Další běžnou kožní obtíží, za jejímž vznikem stojí z velké části stav naší imunity, jsou mykotické infekce. Ty nejčastěji postihují chodidla, nehty a prostor kolem prstů, zejména pak nehet palce a meziprstí mezi malíkem a předposledním prstem na chodidle. Plísně, které mykózy způsobují, jsou rozšířené na teplých a vlhkých místech a setkáváme se s nimi zcela běžně. Rizikovými faktory pro propuknutí mykotických infekcí jsou kupříkladu zvýšené pocení nohou, neprodyšná obuv či špatná hygiena, ovšem hlavním viníkem je oslabený imunitní systém. Pokud by totiž imunita fungovala správně, plísně by neměly šanci v organismu mykózu spustit.

 

S mykózou, respektive kvasinkami, které se běžně vyskytují ve vlasové pokožce a imunita může jejich rovnováhu poškodit, souvisí také vznik lupů. Jejich zvýšenou tvorbu často způsobí přemnožení kvasinek při oslabení imunity. Normálně fungující imunita by přílišné množení kvasinek včas zarazila, narušená obranyschopnost si s nimi však neporadí. „Je pozorováno, že lidé častěji trpí na zvýšenou tvorbu lupů v době, kdy jsou ve větším stresu. Sám stres odlupování svrchní části vlasové pokožky ale nezpůsobuje. Jde spíše o to, že stres narušuje imunitu a ta poté nezvládá krotit množící se kvasinky,“ doplňuje lékař Bohumil Ždichynec.

Jak zlepšit imunitu?

Jak se zmíněným problémům vyhnout? Jak imunitu, o které rozhoduje zejména tenké střevo, zlepšit? Kromě vyvážené stravy, která by mimo jiné měla obsahovat dostatek zeleniny, vlákniny a také kysaných výrobků, nejčastěji mléčných, je možné tělu dodávat laktobacily a bifidobakterie. Jde o probiotické bakterie, které mají příznivý vliv na lidský organismus.

Do těla je dostanete také prostřednictvím probiotik či prebiotik. Probiotikum obsahuje živé mikroorganismy lidského původu, které příznivě ovlivňují zdraví člověka. Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které stimulují růst a aktivitu přirozeného střevního mikrobiomu člověka, a jako synbiotikum označujeme směs probiotik a prebiotik. O jejich výběru a o dalších preparátech, které mohou imunitě pomoci, se poraďte v lékárně.

Jak podpořit imunitu u dětí? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Jak podpořit imunitu u dětí?VIDEO 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.