Zánět dutin | Moje zdraví

Zánět dutin

Zánět dutin vzniká zaplněním dutin v oblasti hlavy sekretem v důsledku virů nebo bakterií, které se objeví v nosní sliznici a způsobují zahlenění. Jedná se tedy o komplikaci běžné rýmy.

Příznaky

Prvními projevy jsou rýma, zvýšená teplota a slabost, všechny příznaky se podobají chřipce. Dále se začnou objevovat bolesti v krku, tlak v uchu a někdy bolest zubů a především bolest hlavy v místě, kde se nachází ucpaná dutina. Pokud nemoc postoupí, objeví se další příznaky, které se dají považovat za závažné, mezi ně patří tlak, napětí a bolest tváří, horečka, ztráta čichu a vycházející hnis z nosu.

Léčba

Na zánět dutin, který byl způsoben viry, se užívají léky, které zmírňují příznaky, důležité je, aby pacient zůstal doma a nemoc vyležel. Člověk by se také měl vyhnout hlenotvorným potravinám, jako jsou sladké a mléčné výrobky. Pokud byl zánět způsoben bakteriemi, je nutné brát antibiotika a při závažnějším případu je nutné odsátí sekretu z dutin pomocí jehly, tzv. punkce dutiny.

O alergiích si přečtěte zde.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

hlava

Léky

Nejčastěji využívané léky jsou takové, které pomohou hlen zkapalnit, využívají se mukolytika, např. Sinupret, Prospan, Stodal nebo Mucosolvan.

Bylinky

Hleny pomůže uvolnit čaj z 10 g šalvěje lékařské, která se 10 minut vaří, vylouhuje a pije 2krát denně. Pokud se vám hleny usadily v dutinách, můžete tento čaj využít i k napařování. Stačí si hlavu dát pod ručník a několik minut dýchat horké výpary z šalvěje. Stejně tak jako šalvěj se dají k inhalaci využít máta peprná a světlík lékařský.

Homeopatika

Pyrogenium 9 ch – 5 granulí 2krát denně – Používá se při jakýchkoliv zánětech, i pokud jsou u zánětu dutin ve výtěru infekční bakterie.

Hepar sulfuris 9 ch – 5 granulí 2krát denně – Používá se při zánětlivých procesech, vhodně doplňuje Pyrogenium 9 ch při hnisání. Působí jako mukolytikum – tj. zkapalňuje hleny, aby se daly lépe vysmrkat.

Kalium biochromicum 9 ch – 5 granulí 2–3krát denně – Zánět dutin se žlutou rýmou, někdy s nitkami krve, která je vazká, nejde vysmrkat, ulpívá na sliznicích, tvoří krusty (nánosy, strupy). Užíváním tohoto léku ovlivníme vazkost hlenů, dojde ke snadnějšímu vysmrkání a rychlejší regeneraci sliznice.

Lachesis mutus 5 ch – 5 granulí 3–4krát denně – Lék zkapalňuje hleny. Je vhodný pro ty pacienty, kterým se po vysmrkání uleví, "odlehne" jim v dutinách. Ve chvíli, kdy se výtok zastaví (nemohu se vysmrkat), opět dochází ke zhoršení stavu.

Zdroj: MUDr. Kateřina Formánková, MUDr. Miriam Kabelková, MUDr. Ilona Ludvíková: Poznáváme homeopatii, Grada 2008

Vyšetření

Lékař se nejprve podrobněji zeptá na vaše problémy, pohmatem zjistí citlivost obličeje nad dutinami a vyšetří váš nos. Pokud se opravdu jedná o zánět dutin, následuje rentgen a CT vedlejších nosních dutin, rozbor výtěru z nosu a krve.

V těhotenství

Žena by se v těhotenství měla lékům spíše vyhýbat, proto je pro ni vhodnější léčit ucpané dutiny inhalací, nosními spreji a případně se poradit se svým doktorem o dalších možnostech léčby.

Možné komplikace

Pokud není zánět dostatečně léčen, dutiny se naplní sekretem a zánět se může šířit dále k mozku, k očím a do kostí. Pokud se dostane k očím, oči otečou, zrudnou a oko se může i posunout směrem dopředu, při uvíznutí zánětu v čelních dutinách oblast zarudne a oteče, nejzávažnější komplikace je, pokud se zánět dostane k mozku. Při všech těchto komplikacích je nutná hospitalizace v nemocnici a chirurgický zákrok. Zánět může přejít i na plíce, kde může způsobit zápal plic nebo zánět průdušek.

Trvalé následky

U zánětu, který přejde až k očím, je riziko nenávratného poškození oka. Pokud se zánět dostane k mozku, postupně se objevují různé příznaky, podle toho, která část mozku byla poškozena.

Očkování

ne

Délka léčby

krátkodobá
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Nejdůležitější prevencí je udržovat se v dobré kondici, jíst ovoce a zeleninu a pečovat o svou imunitu. Pokud se hlavně v podzimním a jarním období vyskytují chřipky ve větším měřítku, je vhodné se vyhýbat místům s velkou koncentrací lidí, kde je snazší se nakazit.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud cítíte bolesti hlavy, tlak v tvářích a rýma, která byla tekutá, se změnila v hustý sekret a již několik dní nejde vysmrkat.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.