Co dělat při astmatickém záchvatu? | Moje zdraví

Co dělat při astmatickém záchvatu?

Co dělat při astmatickém záchvatu?
Autor: iStock.com
1. prosince 2018 • 06:00

Astmatický záchvat vzniká ve chvíli, když se začnou stahovat svaly našich dýchacích cest. Ale jeho průběh je u většiny astmatiků individuální. Různé jsou pak i příznaky. Co ale dělat, pokud se astmatický záchvat u pacienta objeví?

Astmatický záchvat přichází náhle. Může vás postihnout klidně na ulici, při sportu, ve škole, v práci, prostě kdekoliv. Příznaky zahrnují například potíže s dýcháním, sípání či kašel. Hůře a rychleji dýcháme, cítíme tlak na hrudníku a někdo má dokonce i problémy s mluvením. Může se objevit i takzvaná hypoxie – to je stav, kdy naše rty či nehty zblednou kvůli nedostatku kyslíku. Poslední dva případy jsou ale extrémní.

Pozor na cigarety a parfémy

Spouštěče astmatického záchvatu jsou také individuální. U někoho je astma spojené s alergií. Ten, kdo má například alergii na pyl a trávy, může mít pouze takzvané sezonní astma – od jara do podzimu. S příchodem chladnějšího počasí příznaky mizí, aby se příští rok zase objevily. Kromě pylu pak mohou být spouštěčem i plísně, prachoví roztoči, švábi a z domácích mazlíčků zejména kočky.

Druhým nejčastějším spouštěčem jsou pak různé infekce. Lidé trpící astmatem si tak musí dát pozor na infekce horních cest dýchacích, jako jsou obyčejné nachlazení či chřipka. Mezi další spouštěče pak patří cigaretový kouř, parfémy a další vonné látky. Dostat „za uši“ ale můžete i díky stresu a silným emocím. Příčinou můžou být i studený vzduch, cvičení, ale třeba i počasí – zhoršit astma může například silný vítr.

Zatímco některé astmatické záchvaty mají mírný průběh a trvají pouze několik minut. Další mohou být závažné a vyžadují okamžitou lékařskou péči. Prvně jmenované můžete ale klidně překonat i doma. Tady máte pár tipů, jak na to.

Vyhněte se příčinám

Vyhněte se všem spouštěčům, o kterých víte, že na vás mají negativní vliv. Chápeme, že někdy to není úplně možné, ale snažte se si domácnost i pracovní prostředí zařídit tak, abyste se jim vyhnuli. Pokud je venku například studený vzduch, zakryjte si pořádně ústa šálou. Nenavštěvujte domácnosti, kde mají kočku, pokud trpíte alergií na srst. Obecně by pak každý pacient měl opouštět lékařskou ordinaci se svým individuálním akčním plánem, jak postupovat.

Mějte léky při sobě

Takže pokud na vás jde záchvat, použijte inhalátor, který vám předepsal lékař. Pomohou vám i léky s rychlým účinkem, jako jsou například různé bronchodilatátory. Ty otvírají dýchací cesty a pomáhají vám tak snadněji dýchat.

Buďte v klidu

Pokud na vás jde záchvat, nedělejte vůbec nic, jen si někam sedněte či lehněte. Vaše tělo se tak uvolní a zpomalí se vám frekvence dýchání. Pokud byste tak neučinili, mohl by se u vás objevit takzvaný „panický záchvat“. Ten je oddělený od astmatického záchvatu, ale může s ním koexistovat.

Lékařská pomoc

Pokud už jste záchvat měli a cítíte, že máte podobné příznaky, ihned byste měli vyhledat vašeho lékaře a samozřejmostí je okamžité použití inhalátoru. Ten byste měli mít neustále při sobě.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.